Πασχαλινά έθιμα και η ιστορία τους
Τα Πασχαλινά ήθη και έθιμα έχουν τις ρίζες τους βαθιά στον χρόνο στις θρησκείες ακόμη και πριν τον Χριστιανισμό. Σε όλες τις χώρες όμως, το Πάσχα είναι συνυφασμένο με τον ερχομό της άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης.
Στις Αγγλόφωνες χώρες η λέξη Easter προέρχεται από το όνομα της Eastre θεά της άνοιξης!
Ο κάθε λαός γιορτάζει το Πάσχα σύμφωνα με την θρησκεία του και τα πιστεύω του. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Μεγάλη Παρασκευή σαν την ημέρα θανάτου του Χριστού και το Μεγάλο Σάββατο γιορτάζουν την Ανάστασή του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Προτεστάντες άποικοι έφεραν το έθιμο της ανατολής του ήλιου, που το γιορτάζουν με θρησκευτική συγκέντρωση την αυγή.
Την Κυριακή του Πάσχα, σε πολλές χώρες, εκτός Ελλάδος, τα παιδάκια ξυπνούν και περιμένουν τον Λαγό να τους φέρει καλάθια με γλυκά. Πρέπει επίσης να ψάξουν και να βρουν που έχει κρύψει τα αυγά που διακόσμησαν λίγες ημέρες πριν! Το παιδάκι που θα βρει τα περισσότερα αυγά θα κερδίσει ένα όμορφο δώρο.
Τα παλιά χρόνια θεωρούσαν το λαγουδάκι σαν κουνέλι - πνεύμα. Επειδή δε γεννούσαν πολλά μικρά, έγινε σύμβολο γονιμότητας. Το έθιμο των κρυμμένων αυγών ξεκίνησε επειδή τα παιδιά πίστευαν ότι οι λαγοί γεννούσαν τα αυγά τους στο χορτάρι!
Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η ζωή προέρχεται από ένα αυγό. Οι Χριστιανοί θεωρούν ότι το αυγό είναι ο σπόρος της ζωής και για αυτό είναι σύμβολο της Ανάστασης.
Πως ξεκίνησε το έθιμο της βαφής και της διακόσμησης των αυγών δεν είναι σίγουρο. Πάντως στην αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ρώμη και την Περσία έβαφαν τα αυγά για τις γιορτές της άνοιξης. Και αργότερα στην Ευρώπη έδιναν όμορφα διακοσμημένα αυγά για δώρο.
Στην Γερμανία, στην Αγγλία και σε κάποιες άλλες χώρες, τα παιδάκια το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, τσουλούσαν αυγά σε κατηφόρες, ένα παιχνίδι που συνδέεται με το κύλισμα του βράχου από τον τάφο του Χριστού.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, η Dolly Madison, η σύζυγος του Προέδρου οργάνωσε το «κύλισμα» των αυγών στην Ουάσιγκτον, στο γρασίδι του Καπιτωλίου. Το έθιμο συνεχίστηκε, με εξαίρεση τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Αργότερα το έθιμο συνεχίστηκε στον Λευκό Οίκο για να μη καταστρέφεται το γκαζόν του Καπιτωλίου! Παίρνουν μέρος τα παιδάκια κάτω των δώδεκα ετών και οι ενήλικες μόνον όταν συνοδεύουν τα παιδιά τους.
Τέλος ας μη ξεχνάμε ότι και στην Ελλάδα, το Πάσχα τα παιδιά περιμένουν τις λαμπάδες τους και κάποια καινούργια ρούχα και παπούτσια από την νονά, τον νονό ή τους γονείς τους! Για να γιορτάσουν με τα καλά τους την Λαμπρή.