Πνιγμός και πρώτες βοήθειες για μωρά

Πνιγμός και πρώτες βοήθειες για μωρά

Η έγκαιρη αντιμετώπιση, είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για τη σωτηρία του μωρού σας από ένα παρ’ ολίγον πνιγμό. Εάν διακοπεί η παροχή αρκετού οξυγόνου στον εγκέφαλό του, μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη μέσα σε λίγα λεπτά. Εάν η καρδιά του μωρού σταματήσει να χτυπάει για περισσότερο από 8 με 10 λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται σημαντικά. Στο άρθρο αυτό θα δούμε τις πρώτες βοήθειες για ένα μωρό ηλικίας έως 12 μηνών.

Που μπορεί να κινδυνεύσει να πνιγεί;

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί μέσα σε 20 δευτερόλεπτα, ακόμη και αν το νερό έχει μόλις ελάχιστα εκατοστά βάθος. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στην πισίνα του σπιτιού, στη μπανιέρα ή στη φουσκωτή πισίνα.

Πως μπορείτε να καταλάβετε ότι το μωρό σας πνίγεται;

Να είστε σίγουροι ότι παρακολουθείτε το μωρό σας συνέχεια, όταν είναι μέσα ή κοντά στο νερό. Επίσης, προσέξτε για σημάδια πνιγμού, γιατί ένα μωρό που βρίσκεται σε κίνδυνο δεν είναι σε θέση να φωνάξει για βοήθεια.

Σημάδια πνιγμού

  • Γέρνει το κεφάλι του προς τα πίσω και έχει το στόμα ανοιχτό.
  • Πλέει μπρούμυτα.
  • Προσπαθεί να αναπνεύσει 

Κινδυνεύετε και εσείς, προσπαθώντας να σώσετε το μωρό σας.

Είναι σημαντικό να μη βάλετε τη ζωή σας σε κίνδυνο, προσπαθώντας να σώσετε το μωρό σας. Αν η μόνη σας επιλογή είναι να μπείτε στο νερό, πάρτε κάποιο σωσίβιο μαζί σας. Όταν είστε με ασφάλεια έξω από το νερό, αρχίστε αμέσως τεχνητή αναπνοή (CPR).

CPR

Σημαίνει καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Είναι μία διαδικασία έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό θωρακικών συμπιέσεων και αναπνοές διάσωσης (στόμα με στόμα ανάνηψη).

Κάνοντας CPR στο μωρό σας

Ελέγξτε για να δείτε εάν το μωρό σας ανταποκρίνεται με το τρίψιμο στο στήθος του και λέγοντας το όνομά του. Αν δεν κινείται ή δεν κάνει κάποιον ήχο, καλέστε αμέσως το 166. Εάν το μωρό ανταποκρίνεται στο άγγιγμα σας, ελέγξτε προσεκτικά για να δείτε αν έχει τραυματιστεί. Τότε καλέστε αμέσως το 166. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό αναπνέει και είναι σε ασφαλές μέρος πριν φύγετε (αν είστε μόνη) για να καλέσετε βοήθεια.

Ελέγξτε την αναπνοή του

Κοιτάξτε το στήθος του για κάποια κίνηση. Μπορείτε επίσης να βάλετε το αυτί σας επάνω στο στόμα του για να ακούσετε και να αισθανθείτε την αναπνοή του. Εάν είναι αναίσθητο και δεν αναπνέει καλέστε αμέσως το 166.

Θωρακικές συμπιέσεις

Αρχίστε CPR ξαπλώνοντας το μωρό σε μία σταθερή επίπεδη επιφάνεια. Τοποθετήστε δύο δάχτυλα στο στέρνο του κάτω ακριβώς από τη γραμμή της θηλής. Κάντε 30 γρήγορες θωρακικές συμπιέσεις πιέζοντας αρκετά σκληρά, ώστε το στήθος του να κινείται περίπου 1.5 εκατοστά προς τα κάτω. Αυτό θα κάνει το αίμα να ρέει στον εγκέφαλο και στα άλλα ζωτικά όργανα.

Αναπνοές διάσωσης

Ανοίξτε τον αεραγωγό του

Μετά τις πρώτες 30 συμπιέσεις στο στήθος, τοποθετήστε την παλάμη του χεριού σας στο μέτωπο του μωρού. Τοποθετήστε δύο δάχτυλα κάτω από την άκρη του πηγουνιού του και απαλά τραβήξτε το κεφάλι του προς τα πίσω. Αυτό θα ανοίξει τον αεραγωγό του.

Ξεκινήστε την αναπνοή διάσωσης

Τοποθετήστε το στόμα σας επάνω στη μύτη και το στόμα του, προσέχοντας να μη διαφεύγει ο αέρας και δώστε του δύο αργές αναπνοές. Αν το στήθος του δεν ανασηκώνεται επανατοποθετήστε το κεφάλι του, προσέξτε να μη χάνεται καθόλου ο αέρας της αναπνοής σας και δοκιμάστε ξανά.

Επαναλάβετε

Επαναλάβετε αυτόν τον κύκλο των 30 θωρακικών συμπιέσεων και δύο αναπνοών, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, ή να αρχίσει το μωράκι να αναπνέει πάλι. Θα πρέπει να βάλετε στόχο να του κάνετε περίπου 100 συμπιέσεις ανά λεπτό και 8 έως 10 αναπνοές ανά λεπτό.

Θέση ανάνηψης

Είναι φυσικό για το μωρό σας να κάνει εμετό και να δυσκολευτεί να αναπνεύσει μετά από CPR. Απλά, βάλτε το μωρό σε θέση ανάνηψης, με το πρόσωπό του ελαφρά προς τα κάτω. Βεβαιωθείτε ότι τίποτε δεν εμποδίζει ή καλύπτει το στόμα και τη μύτη του. Η θέση αυτή θα βοηθήσει να κρατηθεί ο αεραγωγός του ανοικτός.

Καθυστερημένος πνιγμός

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα μωρό πεθάνει από επιπλοκές μετά από μία εμπειρία παρ’ ολίγον πνιγμού. Είναι δυνατόν να συμβεί μετά από μία έως 24 ώρες, μετά τη διάσωση. Εάν το μωρό σας έχει μία εμπειρία παρ’ ολίγον πνιγμού, καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια, ακόμη και αν φαίνεται να είναι καλά.

Πότε πρέπει να καλέσετε γιατρό.

Αμέσως μόλις δείτε τα εξής σημάδια:

  • Επίμονο βήχα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μπλε χρώμα στο δέρμα και στα χείλη
  • Απώλεια συνείδησης

Βασικά σημεία

- Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί μέσα σε μόλις 20 δευτερόλεπτα.

- Μη βάλετε τη ζωή σας σε κίνδυνο για να σώσετε το μωρό σας. Εάν πρέπει να μπείτε στο νερό, πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας ένα σωσίβιο.

- Εάν το μωρό είναι αναίσθητο και δεν αναπνέει καλέστε αμέσως το 166.

- Πνιγμός με καθυστέρηση μπορεί να συμβεί μετά από μία έως 24 ώρες από το γεγονός. Σιγουρευτείτε ότι παρακολουθείτε συνεχώς το μωρό σας και καλέστε αμέσως βοήθεια αν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή.

Επειδή όλα μπορούν να συμβούν στον καθένα, μεγάλη και συνεχή προσοχή στο μωράκι, ψυχραιμία και άμεση αντιμετώπιση, είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε τη στιγμή αυτή.