Πολύτιμος χρόνος για γονείς
Η πραγματικότητα λέει πως όταν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια ο ελεύθερος χρόνος για το ζευγάρι αρχίζει να «στενεύει».
Σίγουρα όμως υπάρχει μια σειρά από αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε ή πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Κάτι που σίγουρα θα χαρίσει ευτυχία σε εμάς και ως επακόλουθο, στα παιδιά μας.
Είναι σημαντικό, να σκεφτείτε ακόμη και πριν την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας ,το πως θα μοιράσετε τον χρόνο σας ανάμεσα σε σύζυγο, παιδί ή παιδιά, δουλειά, φίλους και άλλες δραστηριότητες.
Συζητήστε με τον/την σύντροφο σας για το πώς θα εξασφαλίσετε ελεύθερο χρόνο για τους εαυτούς σας και για την σχέση σας. Σκεφτείτε ποιος είναι ο «τύπος» γονιού που έχει περισσότερη ανάγκη ένα παιδί ; Αυτός που τρέχει και ποτέ δεν φτάνει, ή μια μαμά και ένας μπαμπάς που είναι ευτυχισμένοι και ίσως έχουν λίγο αλλά ποιοτικό χρόνο για τα παιδιά τους.
Ένας καλός προγραμματισμός πριν ή ακόμη και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Μπορεί η λέξη προγραμματισμός να φέρνει στο μυαλό μαθηματικές πράξεις και υπολογισμούς όμως είναι το κλειδί για μελλοντική ξεγνοιασιά και ευτυχία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως πρέπει να σκεφτείτε και την κάθε λεπτομέρεια ειδικά αν είστε νέοι γονείς όπου η καθημερινότητα θα σας επιφυλάσσει μια σειρά από ανατροπές.
Προσπαθήστε να βρείτε λύσεις για μια σειρά από ζητήματα που θα προκύψουν καθώς το παιδί θα μεγαλώνει. Π.χ το ζήτημα της επιστροφής της γυναίκας στην δουλειά ή την επιθυμία του συζύγου να μην διακόψει τις προπονήσεις του στο κολυμβητήριο, ή την εξασφάλιση κάποιων ωρών για το γυμναστήριο της μαμάς και για τις τετ α τετ εξόδους σας…
Μοιράστε τις υποχρεώσεις
Τον πρώτο καιρό και λόγω του θηλασμού το μωρό έχει περισσότερο ανάγκη την μαμά του και έτσι εκείνη πρέπει να ασχοληθεί περισσότερες ώρες (μέρα και νύχτα) σε σχέση με τον μπαμπά.
Μεγαλώνοντας όμως το μωράκι, θα σας δώσει την ευκαιρία να μοιραστείτε την φροντίδα του ώστε να εξασφαλίσετε ελεύθερο χρόνο και στους δύο.
Μπορεί να το κρατήσει για λίγο ο μπαμπάς ώστε να καταφέρει και η μαμά να συναντήσει τις φίλες της ή να περιποιηθεί τα νύχια της όπως αντίστοιχα και η μαμά θα κάτσει στο σπίτι με το μωρό για να δει ο μπαμπάς ένα ματς με τους φίλους του.
Φροντίστε τις ώρες που το μωρό κοιμάται, να μην αναλώνεστε στις δουλειές του σπιτιού. Βάλτε προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν τον εαυτό σας.
Ένα βιβλίο, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, αλλά και ύπνος θα σας εξασφαλίσουν καλή διάθεση. Με το μωρό είναι πιο εύκολο να πάτε έναν ήρεμο περίπατο (αφού προς το παρόν δεν χρειάζεται να το κυνηγάτε από εδώ και από εκεί), ακόμη και στα μαγαζιά. Ειδικά όταν μεγαλώσει λίγο και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάρσιπο, πάρτε το αγκαλίτσα και κάντε μια βόλτα κάπου που ευχαριστεί εσάς. Έτσι όλοι θα είστε ικανοποιημένοι.
Σκεφτείτε ποιες είναι οι ατομικές σας ανάγκες και οι ανάγκες σας σαν ζευγάρι. Οργανωθείτε έτσι ώστε να μπορείτε να κρατάτε εναλλάξ το/τα παιδιά για να μην περιορίσετε όλες εκείνες τις δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα π.χ γυμναστήριο ή κάποια συνάντηση με φίλους.
Νιώθετε ενοχές;
Αρκετά ζευγάρια στην σκέψη να αφιερώσουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους ή την σχέση τους, τους γεμίζει ενοχές. Συνήθως σκέφτονται πως «ο ελεύθερος χρόνος, είναι κάτι που μπορεί να περιμένει για αργότερα ή θα έρθει μόνος του». Αρκεί να αναλογιστούμε τι οφέλη θα έχουμε αν φροντίσουμε τους εαυτούς μας και τότε οι τύψεις θα «πετάξουν» μακριά.
Πολλοί γονείς νιώθουν ότι μπορούν ακόμη και να θυσιαστούν για τα παιδιά τους. Τα παιδιά δεν χρειάζονται τη θυσία των γονέων αλλά μία οικογένεια η οποία τους δίνει ασφάλεια και σταθερότητα. Αν η σχέση σας παραμεληθεί θα υπάρχει επίπτωση στην οικογένεια σας και κατά συνέπεια στην ευτυχία των παιδιών σας.
Είναι σίγουρο πως τα παιδιά σέβονται πραγματικά τους γονείς που με την σειρά τους σέβονται τον εαυτό τους και τη σχέση τους, και βρίσκουν ήδη στην οικογένεια τα πρώτα τους πρότυπα για μια καλή σχέση.
Δύο γονείς που αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για εκείνους καθημερινά, έχουν σίγουρα φορτισμένες τις μπαταρίες τους, χαμογελούν και χαίρονται περισσότερο και η υπομονή τους δεν εξαντλείται στο πρώτο καβγαδάκι των παιδιών…
Καλύτερα να είστε με τα παιδιά σας μία ουσιαστική ώρα, παρά όλη την ημέρα χωρίς ουσία.
Βάλτε όρια στον εαυτό σας και τα παιδιά σας
Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά και ίσως περισσότερο από καθετί, ότι θέλουν την προσοχή σας. Το όριο σε αυτή την επιθυμία θα τους το βάλουμε εμείς εκπαιδεύοντάς τα και σε αυτόν τον τομέα…
Επιβραβεύστε τα παιδιά όταν παίζουν αρμονικά μεταξύ τους. Μην τα αναγκάζετε να αποζητούν την προσοχή σας με το να φωνάζουν. Πολλές φορές οι γονείς ασχολούνται με τα παιδιά τους μόνο όταν υπάρχει κάποιος καυγάς. Καλύτερα να τα αγνοείτε στα…δυσάρεστα και να τους δίνετε σημασία στις καλές στιγμές. Θα δείτε πως θα αυξηθούν κατά πολύ οι ευχάριστες στιγμές.
Φροντίστε τον χρόνο που ασχολείστε μαζί τους να μην σας αποσπά κάτι άλλο. Μάθετε στα παιδιά να έχουν υπομονή «μόλις πλύνω τα πιάτα, σου υπόσχομαι ότι θα είμαι μαζί σου». Τηρήστε την υπόσχεση σας και θα δείτε ότι τα παιδιά θα μάθουν σιγά-σιγά να σέβονται τις δικές σας δραστηριότητες. Όταν κάνετε κάτι παρέα, μην διακόπτετε για να μιλήσετε στο τηλέφωνο ή για να κάνετε κάτι άλλο. Τα παιδιά «βλέπουν και κάνουν» και άρα ίσως αντιμετωπίσετε την δική τους έλλειψη συγκέντρωσης κάποια στιγμή.
Δεν θα καταλάβουν ποτέ τις ανάγκες και τα δικαιώματά σας αν εσείς δεν τους τα δείξετε με το να τα σέβεστε. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αποτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν μικροί τύραννοι που το μόνο που σκέφτονται είναι πως θα περιστραφεί ο κόσμος γύρω τους
Αν καταφέρετε να ζείτε χωρίς να στερείστε τις ανάγκες σας τα παιδιά θα μάθουν σε αυτή την ιδέα και τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλά...εσείς θα είστε ευτυχισμένοι , τα παιδιά σας θα είναι ευτυχισμένα και παράλληλα θα τους έχετε μάθει με τον καλύτερο τρόπο να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων!
Μια σχέση είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που γεννιέται, ζει και έχει ανάγκες. Σκεφτείτε πράγματα που κάνατε παλιότερα μαζί ή πράγματα που θέλετε τώρα να κάνετε παρέα και βάλτε τα σαν στόχο.
Ώρα για … ελεύθερη ώρα
Μην αμελείτε να βγαίνετε οι δυο σας και να κουβεντιάζετε. Αυτό πολλές φορές οι γονείς το ξεχνούν με αποτέλεσμα να απομακρύνονται και «να τραβάει ο καθένας μόνος του κουπί» χωρίς να ξέρει τι συμβαίνει στον άλλο.
Βοήθεια από την οικογένεια
Μην παραλείπετε να πάρετε βοήθεια από το οικογενειακό σας περιβάλλον η να πάρετε κάποια νταντά που θα κρατήσει το παιδί σας για μια προγραμματισμένη έξοδο «του ζευγαριού». Είναι σημαντικό γιατί μέσα σε ένα σπίτι με παιδιά, πολλά «διακόπτονται» από ένα κλάμα ή ένα τάϊσμα και μένουν στην μέση.
Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, συνδυάστε την δική σας βόλτα ή δραστηριότητα με εκείνες του παιδιού. Την ώρα που θα κάνει μουσική ίσως συναντηθείτε με την φίλη σας για ψώνια. Προσπαθήστε να μάθετε στα παιδιά σας από νωρίς να διαβάζουν μόνα τους για το σχολείο. Αυτή την ώρα εκμεταλλευτείτε την για εκείνη την πολυπόθητη σιέστα…
Επιλέξτε κάποια ώρα της ημέρας που μπορεί να είστε όλοι μαζί στην κουζίνα ή στο σαλόνι και να μοιράζεστε ο ένας την παρέα του άλλου χωρίς να έχετε απαραίτητα την ίδια δραστηριότητα. Τα παιδιά μπορεί να παίζουν με την πλαστελίνη, ενώ οι μεγάλοι να διαβάζουν. «Βάλτε στην παρέα σας» και μουσική.
Σχέσεις με άλλους γονείς
Σκεφτείτε, συζητείστε το θέμα μεταξύ σας ή και με ζευγάρια που έχουν επίσης παιδιά. Προσπαθήστε να βρείτε λύσεις μαζί. Λειτουργήστε με ομαδικό πνεύμα όπου αυτό είναι εφικτό και μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Προτρέψτε τα παιδιά σας να παίζουν με τους συμμαθητές τους και εκτός σχολείου. Γνωρίστε τους γονείς τους.
Καλέστε τα παιδιά σπίτι κι όταν την επόμενη θα πάει το δικό σας «επίσκεψη» αδράξτε την ευκαιρία. Αν αναπτύξετε ακόμη πιο στενές σχέσεις με άλλους γονείς οργανώστε βραδιές babysitting.
Με αυτό τον τρόπο θα επωφεληθούν και τα δυο ζευγάρια… βέβαια για να φτάσει η δική σας «βραδιά» θα πρέπει στη σειρά σας, να κρατήσετε και εσείς τα μικρά ζιζάνια…
Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο μπορείτε να προσκαλέσετε το Σαββατοκύριακό για ύπνο την/τον φίλο του.(εφόσον υπάρχει και η ανάλογη σχέση/εμπιστοσύνη ανάμεσα στους γονείς). Την επόμενη φορά που το δικό σας παιδί θα πάει στο σπίτι του φίλου του ετοιμάστε ένα ρομαντικό δείπνο για δυο ή πηγαίνετε στο αγαπημένο σας εστιατόριο.
Σκεφτείτε και καταγράψτε που καταναλώνετε τις ώρες σας στο σπίτι. Αν πνίγεστε από τις δουλειές του σπιτιού σκεφτείτε πως αυτές δεν τελειώνουν ποτέ και πως μπορούν να περιμένουν λίγο.
- Πιθανή περικοπή, είναι οι ώρες που βλέπετε τηλεόραση. Προτιμήστε έναν σύντομο περίπατο με τον/την σύζυγο σας.
Από πολύ μικρό ένα παιδί μπορεί να «βοηθήσει» στο να έχετε λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο…
- Στα μικρά παιδάκια αρέσει να βλέπουν εικόνες. Ξεφυλλίστε μαζί τους ένα αγαπημένο περιοδικό. Μπορείτε και εσείς να «ενημερωθείτε για την μόδα» και να μιλάτε παράλληλα στο παιδί για τα χρώματα, για τα είδη ρούχων.
- Μπορείτε να επιλέγετε προορισμό διακοπών μέσα από ένα ανάλογο περιοδικό και να μιλάτε στο παιδί για την θάλασσα, το βουνό, και ότι άλλο ερέθισμα σας δώσουν οι εικόνες. Έτσι και εσείς θα ξεσκάσετε βλέποντας κάτι που έχει και για εσάς ενδιαφέρον πέρα από τα παιδικά βιβλία.
- Δώστε στα παιδιά «αρμοδιότητες». Όσο μεγαλώνουν, μπορούν να αναλάβουν και κάποιες υποχρεώσεις στο σπίτι ελαφρώνοντας έτσι το δικό σας βεβαρημένο πρόγραμμα. Από τα τρία τους κιόλας χρόνια τα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν με το μαζεύουν τα παιχνίδια τους, να ποτίζουν τα λουλούδια, ενώ απο νήπια ακόμη, μπορούν να στρώνουν το τραπέζι, να τακτοποιούν το δωμάτιο τους ή να βάζουν τα ψώνια στη θέση τους και φυσικά πολλά άλλα που για εσάς είναι έξτρα δουλειά.
Μπορείτε για μεγαλύτερα παιδιά να οργανώσετε «βραδιά γονιών». Τα παιδιά μπορούν να ετοιμάσουν κάποιο εύκολο δείπνο για τους γονείς (τους αρέσει να μαγειρεύουν, ειδικά εάν το δουν σαν δική τους ευθύνη) και να αφήσουν τους γονείς τους για λίγη ώρα μόνους να συζητήσουν χωρίς να τους διακόψουν, όσο διαρκέσει το δείπνο.
Επισκεφτείτε ένα ωραίο μέρος , παρέα με φίλους που έχουν παιδιά. Τα παιδιά θα παίζουν μαζί και εσείς μπορείτε να συζητήσετε και να πιείτε τον καφέ σας.
Σκεφτείτε ότι και στις διακοπές σας η παρέα με άλλες οικογένειες είναι καλή λύση αφού τα παιδιά δεν θα βαριούνται όταν θα έχουν φίλους να παίζουν. Πολλά ξενοδοχεία έχουν και ειδικά προγράμματα για παιδιά που τα απασχολούν για κάποιες ώρες.
Και ... Μην ξεχνάτε
Οι γονείς έχουν δικαίωμα για ξεκούραση, καλό ύπνο, φαγητό, διασκέδαση χρόνο με φίλους και το σύντροφο τους και τόσα άλλα
Η συνεργασία ανάμεσα στο ζευγάρι, ο εντοπισμός και σεβασμός των αναγκών σας (από εσάς και τα παιδιά σας), ο προγραμματισμός και η συνέπεια σε αυτόν είναι τα πρώτα βασικά βήματα για να εξασφαλίσετε ποιοτικό χρόνο για εσάς και την σχέση σας και αρκετή χαρά και χαμόγελα σε όλη την οικογένεια.