Πως μπορώ να γίνω καλύτερος πατέρας;
Επτά συμβουλές για τον νέο μπαμπά, από την σύντροφο του!
Στην ευχάριστη αλλά και δύσκολη περίοδο που αρχίζει για κάθε οικογένεια με τον ερχομό του καινούργιου μωρού στο σπίτι, η μητέρα μπορεί, χωρίς αμφιβολία να βοηθήσει πάρα πολύ τον πατέρα/σύζυγο/σύντροφο, να ανταπεξέλθει στα καινούργια του καθήκοντα, βοηθώντας ουσιαστικά στις καθημερινές υποχρεώσεις της οικογένειας.
Ας δούμε λοιπόν, μερικές πολύ απλές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:
1. Κοιτάξτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του συντρόφου σας.
Οι γυναίκες γενικά μετρούν τι κάνουν οι άνδρες τους σύμφωνα με το τι κάνουν αυτές. Χρησιμοποιώντας αυτό το μέτρο σαν σύγκριση οι άνδρες αισθάνονται μειονεκτικά. Όμως όλοι σχεδόν έχουν την τάση να συμβάλουν στις υποχρεώσεις της οικογένειας όπως ακριβώς έκανε ο δικός τους πατέρας, ή ακόμη οι φίλοι και οι συνάδελφοί τους. Έτσι, αισθάνονται ότι κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.
2. Ρυθμίστε τα πρότυπά σας
Ας το παραδεχτούμε. Άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικά πρότυπα. Με το να ρυθμίσετε τα δικά σας πρότυπα με του συζύγου, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά θα φορούν τα ίδια ρούχα κάθε μέρα. Επίσης υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αλλάζουμε την πάνα, να παίζουμε με το μωρό μας, να του μαθαίνουμε πράγματα. Οι δικοί μας τρόποι δεν είναι απαραίτητα πάντα οι σωστοί.
3. Αντιμετωπίστε τους άνδρες σαν συντρόφους και όχι σαν βοηθούς.
Ακριβώς όπως οι άνδρες πρέπει να αναθεωρήσουν τον ρόλο τους ως «βοηθοί» στις μητέρες, έτσι και οι γυναίκες πρέπει να αλλάξουν γνώμη για το τι είναι λογικό να περιμένουν από τον σύντροφό τους. Ζητώντας απλώς να σας βοηθήσει, ενισχύεται την άποψη ότι οι άνδρες έχουν μικρή μόνο ευθύνη στη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών. Αντ’ αυτού ζητήστε του να κάνει το δικό του μερίδιο.
4. Επαινέστε τον
Σαν ομάδα οι άνδρες γενικά, αντιπαθούν να κάνουν πράγματα που τους κάνει να αισθάνονται ανίκανοι. Και βέβαια τους αρέσουν οι φιλοφρονήσεις. Πείτε του τη σπουδαία δουλειά κάνει και ζητήστε του να το ξανακάνει ακόμη και αν δεν το κάνει τόσο καλά όπως θα το κάνατε εσείς.
5. Μην τον καταπιέζετε
Ακόμη και αν ξέρετε πώς να κάνετε το μωρό σας να σταματήσει να κλαίει, αφήστε τον να προσπαθήσει μόνος του, χωρίς να επέμβετε αμέσως. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετική προσέγγιση για το ίδιο πράγμα και ο πατέρας έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη που έρχεται μόνο με την πρακτική.
6. Παραδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας
Αφήστε τον σύζυγο ή τον σύντροφο σας να ξέρουν ότι έχετε όρια. Η παραδοχή σας ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας, θα τον αναγκάσει σιγά - σιγά να λάβει ενεργό μέρος στις ασχολίες στο σπίτι.
7. Επαναπροσδιορίστε τις εργασίες.
Πολλά ζευγάρια όταν προσπαθούν να μοιράσουν τις αρμοδιότητες τους έχουν πρόβλημα να προσδιορίσουν τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «εργασία». Μην ασχολείστε με τα ίδια πράγματα συνέχεια. Προσπαθήστε να αλλάζετε ρόλους. Αφήστε τον να ετοιμάσει το δείπνο και εσείς ασχοληθείτε με κάτι άλλο που σας ευχαριστεί. Ας κάνει το βραδινό μπάνιο του μωρού ο σύντροφός σας και εσείς ετοιμάστε ένα όμορφο ρομαντικό δείπνο!
Με τον κατάλληλο προγραμματισμό και την σωστή οργάνωση, βοηθώντας ο ένας τον άλλο, χωρίς άγχος και εκνευρισμό, γρήγορα η καινούργια οικογενειακή κατάσταση θα είναι πραγματικά ευχάριστη, παρ’ όλη την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η άφιξη του μωρού στο σπίτι.