Πως μπορώ να καταλάβω ότι το μωρό μου έχει διάρροια;
Πρώτα θα πρέπει να εξετάσετε τι είναι φυσιολογικό για το δικό σας παιδί. Τα νεογέννητα συνήθως ενεργούνται μετά από κάθε τάισμα και τα κακά τους είναι αρκετά μαλακά, ιδίως αν θηλάζουν, όπως επίσης στην περίπτωση αυτή αλλάζει η υφή τους ανάλογα με το τι έχετε εσείς φάει.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να τρώει στέρεα τροφή, θα διαπιστώσετε ότι έχουν πλέον πιο στέρεα όψη αλλά και αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη διατροφή του.
Όλα αυτά κάνουν λίγο δύσκολη τη διάγνωση, αν το μωράκι έχει διάρροια ή όχι. Το συμπέρασμα είναι ότι αν μία φορά παρατηρήσατε ότι τα κακά του μωρού σας είναι πιο μαλακά από το συνηθισμένο, μην ανησυχείτε. Αν όμως δείτε μία αλλαγή, δηλαδή λερώνει την πάνα του πολύ πιο συχνά, ή είναι σαν νερό, τότε μάλλον είναι διάρροια.
Ενώ μία περίπτωση διάρροιας μπορεί να είναι κάτι σοβαρό, συνήθως δεν πρέπει να ανησυχούν οι γονείς, παρά μόνο αν το παιδί αφυδατωθεί. Η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη για ένα μωράκι, μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε οι γονείς να βεβαιωθούν ότι το παιδί παίρνει άφθονα υγρά.
Τι προκαλεί διάρροια;
Ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα μπορούσε να οφείλεται σε ιική ή βακτηριακή λοίμωξη. Όπως επίσης θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παράσιτο, από αντιβίωση ή κάτι που έφαγε.
Ιογενής λοίμωξη
Οποιοσδήποτε ιός και η γρίπη μπορεί να προκαλέσει διάρροια καθώς και εμετό, πόνο στην κοιλιά, πυρετό και ρίγη.
Βακτηριακή λοίμωξη
Βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος, μπορεί να είναι υπεύθυνα για τη διάρροια. Αν το μικρό σας έχει βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί η διάρροια να συνοδεύεται από κράμπες, αίμα στα κόπρανα και πυρετό. Μπορεί να κάνει εμετό μπορεί και όχι.
Μερικές βακτηριακές λοιμώξεις, μπορεί να περάσουν μόνες τους. Όμως άλλες όπως το βακτήριο E–coli που μπορεί να βρεθεί στο ωμό κρέας ή σε άλλα τρόφιμα, μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Έτσι αν το μωρό έχει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να το δει ο γιατρός. Αυτός θα αξιολογήσει την κατάστασή του και θα προχωρήσει σε καλλιέργεια κοπράνων για σημάδια βακτηριακής λοίμωξης.
Λοίμωξη του αυτιού
Σε μερικές περιπτώσεις, μία μόλυνση του αυτιού (η οποία μπορεί να οφείλεται σε ιό ή βακτήριο) μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Αυτό θα το καταλάβετε αν το μικρό σας είναι ανήσυχο και τραβάει τα αυτιά του. Μπορεί επίσης να κάνει εμετό, να μην έχει όρεξη ή να είχε κρυώσει.
Παράσιτα
Παρασιτικές λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια. Η giardiasis, για παράδειγμα προκαλείται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο που ζει στο έντερο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αέρια, φούσκωμα, διάρροια και λιπαρά κόπρανα.
Αυτού του είδους οι λοιμώξεις μεταδίδονται εύκολα στους παιδικούς σταθμούς και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Έτσι πρέπει να δείτε το γιατρό.
Αντιβιοτικά
Αν το μωρό παρουσιάσει διάρροια κατά τη διάρκεια ή αφού έχει πάρει αντιβιοτικό, μπορεί να σχετίζεται με το φάρμακο, επειδή αυτό σκοτώνει και τα καλά βακτήρια του εντέρου μαζί με αυτά που προξένησαν τη διάρροια. Συζητήστε το με το γιατρό σας, αλλά μη σταματήσετε την φαρμακευτική αγωγή του παιδιού, χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Μεγάλη ποσότητα χυμού
Μεγάλη ποσότητα χυμού, ιδίως φρούτων, ή πολλά ζαχαρούχα ποτά μπορούν να αναστατώσουν την κοιλιά του μωρού σας και να δείτε χαλαρά κόπρανα. Αν σταματήσετε τους χυμούς, θα καλυτερεύσει μέσα σε μία εβδομάδα περίπου. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συνιστά να μην δίνουμε στο μωρό μας χυμό πριν τους έξι μήνες. Μετά μπορείτε να δίνετε λίγα γραμμάρια (100 γρ.) την ημέρα.
Επίσης προσέξτε να βάζετε τη σωστή αναλογία νερού, όταν ετοιμάζετε το γάλα του μωρού.
Τροφική αλλεργία
Καλέστε το 166 αν το μωρό έχει δυσκολία στην αναπνοή ή έχει οίδημα στο πρόσωπο ή στα χείλη.
Η τροφική αλλεργία, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά σε φυσιολογικά αβλαβείς πρωτεΐνες τροφίμων, μπορεί να προκαλέσει ήπιες ή σοβαρές αντιδράσεις αμέσως ή μέσα σε μία δύο ώρες. Τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, αέρια, πόνο στην κοιλιά, και αίμα στα κόπρανα. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις η αλλεργία μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, εξάνθημα οίδημα και δυσκολία στην αναπνοή.
Η πρωτεΐνη γάλακτος είναι η πιο κοινή αλλεργιογόνος τροφή. Το μωρό δεν πρέπει να πίνει γάλα αγελάδας πριν τον ένα χρόνο, ή και κάποια τροφή, όταν αρχίσει να τρώει στέρεα τροφή, που περιέχει γάλα αγελάδας, επίσης το ίδιο μπορεί να συμβεί αν η μητέρα που θηλάζει έχει πιεί ή φάει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν. Άλλα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία είναι τα αυγά, οι ξηροί καρποί, η σόγια το ψάρι και τα οστρακοειδή αλλά αυτά είναι τρόφιμα που δεν τρώει ακόμη το μωρό.
Τροφική δυσανεξία
Σε αντίθεση με την τροφική αλλεργία, η τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία τροφίμων είναι μία ανώμαλη αντίδραση που δεν περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα παράδειγμα μίας ευαισθησίας των τροφίμων είναι η δυσανεξία στη λακτόζη. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ασυνήθιστη στα μωρά, αλλά αν αυτό συμβαίνει, είναι γιατί το σώμα του δεν παράγει αρκετή λακτάση, το ένζυμο που είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης. Όταν αυτό μένει αχώνευτο στο έντερο, προκαλεί διάρροια, κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα και αέρια. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως μισή ως δύο ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Δηλητηρίαση
Εάν έχει διάρροια και εμετό και νομίζετε ότι έχει καταπιεί κάτι όπως φάρμακο, ή κάτι χημικό, καλέστε αμέσως το κέντρο δηλητηριάσεων. Καλέστε το 166 αν χάσει τις αισθήσεις του ή έχει δυσκολία στην αναπνοή.
Πως μπορώ να αντιμετωπίσω σωστά τη διάρροια του μωρού μου;
Αν και σπάνια είναι σοβαρή όταν αντιμετωπίζεται σωστά, η διάρροια μπορεί να στείλει το μωρό στο νοσοκομείο αν αφυδατωθεί.
Γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσετε είναι να πίνει αρκετά υγρά. Αν δεν κάνει εμετό εξακολουθήστε να του δίνετε το γάλα του ή να το θηλάζετε.
Στην περίπτωση που το κάνει εμετό, καλέστε το γιατρό του, ο οποίος θα προτείνει να του δώσετε ένα παιδιατρικό διάλυμα ηλεκτρολυτών. Είναι φάρμακα με ωραία γεύση και τα μωρά τα ανέχονται στο στομάχι καλύτερα από το γάλα.
Αποφύγετε τα ζαχαρούχα υγρά, όπως αναψυκτικά, και τους χυμούς φρούτων που δεν έχετε αραιώσει. Αποφύγετε επίσης το ζελέ. Όλα αυτά περιέχουν ζάχαρη που αντλεί νερό από το έντερο και κάνει τη διάρροια χειρότερη.
Οι γιατροί τώρα συμβουλεύουν να συνεχίζετε να δίνετε στερεά τροφή στο μωρό με διάρροια, αν φυσικά τρώει ήδη στέρεα τροφή. Η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά και ρύζι), άπαχα κρέατα, γιαούρτι φρούτα και λαχανικά είναι ασφαλής για το μωρό. Στην πραγματικότητα επειδή αποκαθιστά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την καταπολέμηση της λοίμωξης, θα βοηθήσει το μωρό να γίνει γρήγορα καλά.
Εάν αρνείται να φάει, μην ανησυχείτε. Εφ’ όσον παραμένει ενυδατωμένο η όρεξή του θα επιστρέψει σε μία ή δύο μέρες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζωντανά βακτήρια, που βρίσκονται στο γιαούρτι, ωφελούν πολύ το μωρό στην περίπτωση της διάρροιας. Δώστε του λοιπόν γιαούρτι, ιδίως αν του αρέσει. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι το σωστό γιαούρτι.
Φροντίστε προσεκτικά το μικρό σας όταν έχει διάρροια. Υπάρχει φόβος να ερεθιστεί και να κοκκινίσει από τα χαλαρά κόπρανα.
Απαλό πλύσιμο, καλό στέγνωμα και κρέμα!
Μπορώ να δώσω στο μωρό μου φάρμακο κατά της διάρροιας για ενήλικες;
Όχι βέβαια, εκτός αν το γράψει ο γιατρός σας. Αυτά τα φάρμακα είναι επικίνδυνα για τα μωρά και τα παιδιά.
Πότε πρέπει να καλέσω το γιατρό;
Καλέστε αμέσως το γιατρό αν το μωρό είναι τριών μηνών ή πιο μικρό και έχει διάρροια. Εάν είναι πάνω από τρεις μήνες, καλέστε τον αν δεν καλυτερεύσει μετά από 24 ώρες. Επίσης καλέστε το γιατρό σας αν:
- Κάνει πολλούς εμετούς
- Αν έχει συμπτώματα αφυδάτωσης, δηλαδή ξερό στόμα, δεν έχει βρέξει την πάνα του για 6 ή περισσότερες ώρες και κλαίει χωρίς δάκρια.
- Αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα
- Υψηλό πυρετό 38.3 ή υψηλότερο αν είναι 3 – 6 μηνών, ή 39.4 αν είναι 6 μηνών και πάνω. Αν είναι μικρότερο από 3 μηνών και έχει 38 πυρετό καλέστε αμέσως το γιατρό σας.
Πως μπορώ να προστατέψω το μωρό μου από τη λοιμώδη διάρροια;
Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Είναι το καλύτερο όπλο σας. Οι μικροοργανισμοί που προκαλούν διάρροια περνούν πολύ εύκολα από τα χέρια στο στόμα. Κρατώντας, για παράδειγμα τη λερωμένη του πάνα, μπορεί να μεταφέρεται τα μικρόβια από το χέρι σας στο μωρό όπως του σκουπίζετε το στόμα. Επίσης βάζοντας το χέρι του στο στόμα μπορεί να μολυνθεί, γιατί έχει πιάσει ένα παιχνίδι από άλλο παιδάκι που είναι άρρωστο.
Πλένετε τα χέρια σας τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό, αφού έχετε πιάσει λερωμένη πάνα ή έχετε πάει στην τουαλέτα και πριν ετοιμάσετε φαγητό.
Πλένετε επίσης συχνά τα χεράκια του μωρού σας. Και πάντα να ακολουθείτε τους σωστούς κανόνες μαγειρέματος.