Πότε μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν να βγαίνουν μόνα τους;
Όταν σας δηλώσουν για πρώτη φορά ότι είναι πλέον αρκετά μεγάλα για να μπορούν να βγαίνουν μόνα τους, μάλλον θα αναρωτηθείτε αν πράγματι έφτασε η ώρα!
Ίσως είναι δύσκολο για τους γονείς να βλέπουν τα παιδιά σιγά – σιγά να απομακρύνονται από κοντά τους. Και φυσικά, όταν τα μικρά, που δεν είναι πλέον μικρά, θέλουν να αρχίσουν να βγαίνουν μόνα τους, οι φόβοι και η ανασφάλεια κατακλύζουν τους γονείς που αναρωτιούνται αν πράγματι είναι ο σωστός χρόνος.
Δεν υπάρχει ακριβής ηλικία στην οποία τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να βγαίνουν μόνα τους. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Ωστόσο, ένα από τα πιο καθοριστικά στοιχεία είναι ο βαθμός αυτονομίας του παιδιού.
Σαν γονέας, το να σκέφτεσαι να αφήσεις λίγο τα ηνία και να δώσεις σταδιακά στα παιδιά μικρές περιόδους ελευθερίας, μπορεί να σε τρομάξει. Όμως, είναι καθήκον και ευθύνη μας να μεγαλώσουμε ικανά και ανεξάρτητα παιδιά.
Η αυτονομία δεν είναι κάτι που τα παιδιά αποκτούν αυτόματα όταν φτάσουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Αντίθετα είναι μία ικανότητα που αναπτύσσεται σταδιακά από τα πρώτα χρόνια της ζωής.
Είναι σημαντικό για τους γονείς να αναθέτουν μικρές δουλειές και ευθύνες στα παιδιά τους. Το να συνηθίσουν να βοηθούν στο τραπέζι, να καθαρίζουν το δωμάτιό τους ή να ετοιμάζουν την τσάντα για το σχολείο, θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να έχουν μία αίσθηση προσωπικής αξίας, ικανότητας.
Το παιδάκι που έχει ευθύνες και υποχρεώσεις από μικρή ηλικία, θα έχει αναπτύξει την ικανότητα λογικής και επίλυσης προβλημάτων. Θα είναι έτσι πιο προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει μόνο του τον κόσμο, από ένα παιδί που ήταν πάντα υπέρ προστατευμένο.
Παράγοντες που πρέπει οι γονείς να λάβουν υπόψη.
Εκτός από την αυτονομία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφασή τους, όπως:
Η προσωπικότητα του παιδιού.
Μερικά παιδιά είναι πιο τολμηρά και αποφασιστικά, ενώ άλλα είναι πιο φοβισμένα. Η απόφαση να ξεκινήσουν να βγαίνουν μόνα τους είναι εντελώς προσωπική, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να το ζητήσει μόνο του. Μην το αναγκάσετε και μην το συγκρίνετε με άλλους συνομηλίκους του.
Η απόσταση που θα κάνει.
Το να αφήσετε το παιδί να πάει στο φούρνο απέναντι ή να πετάξει τα σκουπίδια, δεν είναι ασφαλώς το ίδιο με το να πάει στο σχολείο του, το οποίο απέχει 15 λεπτά.
Η ασφάλεια του περιβάλλοντος.
Εάν ζείτε σε μια μικρή, ήσυχη πόλη ή σε μία αστική περιοχή, θα είναι ασφαλέστερο να αφήσετε το παιδί να βγει μόνο του ή με τους φίλους του, παρά αν ζείτε σε μία μεγάλη πόλη.
Οδηγίες για να βοηθήσετε το παιδί σας να αρχίσει να βγαίνει μόνο του.
- Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ηλικία για όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να μην επιτρέπεται στα παιδιά να βγουν μόνα τους πριν από τα 9 ή 10 χρόνια τους. Καθώς δεν έχουν τη γνωστική ωριμότητα να αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν τους κινδύνους.
- Δώστε σταδιακά στο παιδί αυτονομία. Αρχίστε αφήνοντας το παιδί μόνο του στο σπίτι ενώ εσείς πηγαίνετε στο κοντινό σας μαγαζί για ψώνια. Αργότερα, αλλάξτε ρόλους και αφήστε το να πάει εκείνο. Εάν ζείτε σε μία μικρή αστική περιοχή αφήστε το να παίξει με τους φίλους του χωρίς την επίβλεψή σας.
- Τις πρώτες φορές που θα διανύσει μεγάλη απόσταση χωρίς εσάς, όπως για παράδειγμα να πάει στο σχολείο, είναι προτιμότερο να το κάνει μαζί με φίλους ή αδέλφια.
- Πριν φύγει από το σπίτι, δώστε του τις κατάλληλες για την ηλικία του πληροφορίες για τους κινδύνους και τις καταστάσεις που πρέπει να έχει υπόψη του. Για παράδειγμα, αποφυγή ύποπτων ατόμων, επιλογή των ασφαλέστερων διαδρομών και απομνημόνευση της διεύθυνσης του σπιτιού και φυσικά του τηλεφώνου σας.
- Όμως, πρέπει να αποφύγετε να το «φορτώσετε» και να το τρομάξετε αναφέροντας υπερβολικούς κινδύνους, ιδίως αν ταυτόχρονα δεν του δίνετε οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιδράσει. Προειδοποιήστε το αλλά μην του προκαλέσετε ανασφάλεια.
- Μιλήστε του για κάποιες καταστάσεις και ρωτήστε πως εκείνο θα ενεργούσε. Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε το παιδί να σκεφτεί και να αναζητήσει λύσεις αντιμετώπισης. Επίσης έτσι δίνετε αξία στις απόψεις του, γεγονός που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.
- Επαναλάβετε καταστάσεις μαζί του. Με τον τρόπο αυτό, θα δείτε αν το παιδί έχει αφομοιώσει τις οδηγίες που του έχετε δώσει, και επίσης θα το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν τις πρώτες φορές.
- Επιπλέον, πηγαίνετε μαζί του αλλά επιτρέψτε του να παίρνει αυτό τις όποιες αποφάσεις χρειάζεται. Αργότερα, αφήστε το να περπατήσει μόνο του μπροστά σας, ενώ εσείς το επιβλέπετε μέχρι να αισθανθεί τελικά έτοιμο να το κάνει μόνο του, πράγμα που να είστε σίγουροι δεν θα αργήσει καθόλου!