Ρευματοειδής αρθρίτιδα στην εγκυμοσύνη

Ρευματοειδής αρθρίτιδα στην εγκυμοσύνη

Οικογενειακός προγραμματισμός και εγκυμοσύνη.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως επηρεάζει τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και ο οικογενειακός προγραμματισμός και η εγκυμοσύνη αποτελούν μία πραγματική ανησυχία για το ζευγάρι.

Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα, γιατί η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της νόσου μπορεί να οδηγήσουν σε γενετικές ανωμαλίες ή άλλες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Οικογενειακός προγραμματισμός και αντισύλληψη.
Τα αντιρρευματικά φάρμακα, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα τερατογένεσης και των συναφών δυσμενών επιπτώσεων από τα φάρμακα αυτά, και τη δυνατότητα να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες όταν μείνει έγκυος η ασθενής.

Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να προγραμματίσουν το μέλλον, και η επιθυμία μίας εγκυμοσύνης θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή πολλά από τα φάρμακα αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και πρέπει να σταματήσει να τα παίρνει η γυναίκα αρκετούς μήνες πριν από την προγραμματισμένη σύλληψη.

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που λαμβάνουν φάρμακα που συνδέονται με γενετικές ανωμαλίες θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα αντισυλληπτικά για να αποφύγουν μία εγκυμοσύνη.

Διαβάστε ακόμη: Εμβρυική διαταραχή του φάσματος του αλκοόλ

Σύλληψη.
Μία γυναίκα που πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν έχει μεγαλύτερη δυσκολία να συλλάβει από τις άλλες γυναίκες που δεν νοσούν.
Παρομοίως, ο κίνδυνος απώλειας του εμβρύου και ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών είναι συγκρίσιμος μεταξύ των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και των άλλων υγιών εγκύων.

Όπως συνιστάται σε όλες τις εγκυμοσύνες, το φολικό οξύ είναι ωφέλιμο για να μειώσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών όπως η δισχιδής ράχη.
Είναι όμως υψίστης σημασίας για τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη, γιατί στην περίπτωση αυτή η ποσότητα του φολικού οξέος έχει εξαντληθεί.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να χειριστείτε καλύτερα κάποιους πόνους της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η πλειονότητα των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα που μένουν έγκυες παρουσιάζουν μία βελτίωση στην δραστηριότητα της νόσου, αν και η πλήρης ύφεση είναι εμφανής μόνο σε λίγες ασθενείς.
Μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό, οι γυναίκες που παρατήρησαν μία βελτίωση στα συμπτώματα της ασθένειας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανόν να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως ήταν πριν την εγκυμοσύνη τους.

Οι έγκυες γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για:

  • Πρόωρο τοκετό
  • Προεκλαμψία
  • Περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου

Ο πόνος μπορεί ιδανικά να ανακουφιστεί χωρίς φάρμακα με άλλες ακίνδυνες τεχνικές όπως τα λουτρά παραφίνης, τροποποιημένη φυσική δραστηριότητα, νάρθηκα και ζεστές ή κρύες κομπρέσες.
Μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορούν μερικές φορές να συνεχιστούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά κανένα δεν θεωρείται απολύτως ασφαλές.

Έτσι η συμβουλή και οι οδηγίες του γιατρού είναι απαραίτητες.

Διαβάστε ακόμη: Συμπίεση της κάτω κοίλης φλέβας (βίντεο)