Σίγουροι για τον απελπισμένο μπαμπά, τρόποι για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει
Ο μπαμπάς δεν ακούει πολλά μπράβο για την φροντίδα του μωρού, ενώ χωρίς αμφιβολία προσπαθεί. Οι περισσότεροι μπαμπάδες έχουν κάποια κόλπα και τεχνικές, που τους έχουν πολύ βοηθήσει να ηρεμήσουν το μωράκι τους, εκτός της πιπίλας και της βόλτας με το αυτοκίνητο τα μεσάνυχτα.
Τέτοιες λοιπόν συμβουλές είναι καλοδεχούμενες από όλους τους νέους μπαμπάδες:
Θα χρειαστούν πειράματα και αρκετές τεχνικές για να ηρεμήσει ένα μωράκι. Ίσως οι παρακάτω συμβουλές δεν λειτουργήσουν στο δικό σας παιδάκι, αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε.
Και αν δεν καταφέρετε τίποτε, τότε μάλλον έχει κολικούς. Οι κολικοί είναι πιο συχνοί στα βρέφη μεταξύ 3 εβδομάδων και 3 μηνών.
Αισθανθείτε τον πόνο του μωρού σας
Εάν κλαίει γιατί πεινάει, φυσικά δεν θα σταματήσει ακούγοντας το αγαπημένο του τραγουδάκι, ούτε βέβαια θα σταματήσει αν του βάλετε καθαρή πάνα και εκείνο πονάει γιατί προσπαθεί να εμφανιστεί το πρώτο του δοντάκι. Έτσι πρέπει πρώτα να βρείτε την πηγή του πόνου. Αυτό φαίνεται πάρα πολύ λογικό, αλλά όταν έχεις μπροστά σου το μικρούλι που κλαίει με λυγμούς, η λογική εξαφανίζεται!
Δοκιμάστε το δακτυλάκι
Εάν δεν είστε σίγουρος τι προκαλεί το πρόβλημα, προσφέρετε στο μωρό σας το μικρό σας δακτυλάκι για να το πιπιλίσει. Πάρα πολλές φορές είναι αποτελεσματικό. Προσέξτε μόνο μην πληγώσετε το στοματάκι του με το νύχι σας.
Ετοιμάστε ένα ποτό
Φυσικά εννοούμε για το μωρό. Προσπαθήστε να του προσφέρετε ένα ζεστό μπιμπερό με γάλα.
Χορέψτε, κουνηθείτε
Τα μωρά αγαπούν την κίνηση και ποιος μπορεί να τα κουνά καλύτερα από τον Μπαμπά; Πάρτε το μικρό σας αγκαλιά και χορέψτε. Θυμηθείτε όλες τις φιγούρες που ξέρετε και μη σταματάτε. Κάνει πολύ καλό και σε σας, γιατί γυμνάζεστε.
Συνεχίστε να κινήστε
Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας τυλίξτε τα χεράκια του γύρω από το λαιμό σας. Και χορέψτε ήρεμα, εμπρός – πίσω, κάντε και μία αργή στροφή.
Χτυπήστε ήρεμα τα πόδια στο πάτωμα και τραγουδήστε. Είναι περίεργο αλλά αποτελεσματικό. Δεν έχει σημασία τι τραγουδάτε, αρκεί να έχει επαναλαμβανόμενες λέξεις και να ταιριάζει στα βήματά σας. Σιγά σιγά χαμηλώστε τη φωνή σας, όπως το μικρούλι θα ηρεμεί.
Θυμηθείτε όλες τις αστείες γκριμάτσες που κάνατε σαν παιδί
Κάντε αστείες κινήσεις, γκριμάτσες, φατσούλες κωμικές, κάντε ότι πέσατε επάνω σε μία καρέκλα ή στον καναπέ. Και θυμηθείτε όλες τις αστείες, ανόητες αλλά αποτελεσματικές κινήσεις που κάνατε σαν παιδί και πόσο διασκεδάζατε.
Βάλτε κάτι επάνω στο κεφάλι σας και αφήστε το να πέσει, φωνάζοντας «αχ πάλι έπεσε»! Θα παρατηρήσετε με μεγάλη χαρά ότι οι λυγμοί έγιναν γέλιο.
Βάλτε μουσική
Υπάρχουν τόσα πολλά είδη μουσικής. Δοκιμάστε τι αρέσει και ηρεμεί το δικό σας παιδάκι. Θα αποσπάσει την προσοχή του και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ηρεμήσει.
Πάρτε το αγκαλιά με το μάρσιπο
Τοποθετήστε το μωράκι σας στο μάρσιπο. Η ζεστασιά του δικού σας κορμιού, ο ρυθμικός χτύπος της καρδιάς σας, η κίνηση του στήθους σας όπως αναπνέετε και η ρυθμική κίνηση καθώς περπατάτε, θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία ένα από τους δύο σας να κοιμηθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Ευχόμαστε να είναι το μωράκι!
Περιμένετε λίγο
Οι μητέρες μπορεί να μην συμφωνούν στην τακτική αυτή, την οποία ονομάζουν «αρσενική» προσέγγιση, αλλά μερικές φορές τα μωρά θέλουν απλά να κλάψουν. Αν λοιπόν δεν πονάει, δεν πεινάει, δεν είναι κουρασμένο ή λερωμένο, αν δεν θέλει να το πάρετε αγκαλιά ή να το κουνήσετε, τότε αφήστε το να κλάψει για λίγο, τουλάχιστον για όσο διάστημα μπορείτε να αντέξετε.