Συμβουλές για το φυσιολογικό τοκετό χωρίς φάρμακα

Συμβουλές για το φυσιολογικό τοκετό χωρίς φάρμακα

Το ποσοστό των γυναικών που καταφεύγουν στην καισαρική τομή, χωρίς να υπάρχει λόγος, απλά είναι επιλογή τους, έχει αυξηθεί αρκετά.

Όμως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και συμβουλές που βοηθούν τη μέλλουσα μητέρα να αποφύγει μία χειρουργική επέμβαση.

Μαία:
Η μαία που έχει εκπαιδευθεί σωστά συνεργάζεται με τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να τη συμβουλεύσει και να τη βοηθήσει σε ότι χρειαστεί, τονίζοντας ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι κάτι απόλυτα φυσικό και δεν υπάρχει κανένας λόγος για φαρμακευτική επέμβαση.

Νεαρή μητέρα λέει ότι:
«έκανα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που κάθε έγκυος γυναίκα οφείλει να κάνει.
Η διαφορά ήταν ότι σε κάθε μου ραντεβού, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την μαία σχετικά με την εμπειρία του τοκετού και ότι απορία είχαμε ο σύζυγός μου και εγώ.
Θέλαμε να γίνουν όλα φυσικά, χωρίς κανένα φάρμακο και χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Πράγματι τώρα έχω δύο παιδιά, που γεννήθηκαν φυσιολογικά.
Η μαία ήταν δίπλα μου συνέχεια, με βοήθησε με τις αναπνοές γιόγκα, και πιεσοθεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου.

Επίσης με βοήθησε δείχνοντάς μου τις κατάλληλες θέσεις για την αντιμετώπιση των συστολών και της ώθησης.
Μου έδωσε κουράγιο και δύναμη όταν στο τέλος νόμιζα ότι δεν μπορούσα να τα καταφέρω»!

Τοκετός στο νερό.
Η γέννηση στο νερό συχνά αναφέρεται σαν ένας υπέροχος χαλαρός τρόπος για την μητέρα και το παιδί, επειδή γεννά μέσα σε μία μπανιέρα γεμάτη με χλιαρό νερό.
Το ζεστό νερό βοηθά την μητέρα να αισθάνεται άνετα, χαλαρά και να διαχειρίζεται καλύτερα τον πόνο.
Ορισμένες γυναίκες περνούν τους πόνους στο νερό και βγαίνουν τη στιγμή της γέννα, ενώ άλλες γεννούν μέσα στο νερό.
Σε ορισμένα νοσοκομεία υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όμως δεν επιτρέπεται σε ένα πρόωρο τοκετό, σε δίδυμα ή αν η γυναίκα διατρέχει κίνδυνο για οποιαδήποτε σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης.

Εμπειρία μητέρας:
«Αποφασίσαμε με το σύζυγό μου να γεννήσω στο σπίτι στο νερό. Μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία του τοκετού, καθαρίσαμε καλά το σπίτι, αγοράσαμε λουλούδια και κεριά και τοποθετήσαμε μία μεγάλη φουσκωτή μπανιέρα στο παιδικό δωμάτιο, έτοιμη να γεμίσει με νερό.
Όταν άρχισαν οι πόνοι έκανα ένα μικρό περίπατο με το σύζυγό μου στον κήπο έως ότου οι συσπάσεις έγιναν πιο συχνές και επώδυνες.
Γυρίσαμε στο σπίτι, γεμίσαμε τη μπανιέρα με ζεστό νερό και εν τω μεταξύ ήρθε και η μαία μου.

Όταν μπήκα στο ζεστό νερό η ανακούφιση από τον πόνο ήταν θαυματουργή.
Πρέπει να ήμουν στην μπανιέρα τέσσερις ώρες, αλλά δεν είχα αίσθηση του χρόνου.

Αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο των πόνων του τοκετού

Όταν ερχόταν ο πόνος έσκυβα προς τα εμπρός, επικεντρωνόμουν στα αναμμένα κεριά μπροστά μου και έπαιρνα βαθιές ανάσες.
Κάποια στιγμή φώναξα δεν μπορώ άλλο. Είναι, σύμφωνα με τη μαία η τελική στιγμή που ο τράχηλος έχει πλήρως διασταλεί και είναι η ώρα των ωθήσεων.
Αυτό κράτησε περίπου δύο ώρες.

Ήμουν στη μπανιέρα όλο το διάστημα. Την τελευταία στιγμή σηκώθηκα όρθια τα πόδια μου ήταν στο νερό και το κεφαλάκι του μωρού μου βγήκε στον αέρα.
Τότε τον έπιασε η μαία πριν το πρόσωπό του αγγίξει το νερό.

Γιατί πήρε την πρώτη ανάσα του στον αέρα.
Επιτέλους είχα το μωρό μου στο στήθος μου. Το δωμάτιο ήταν ήσυχο, ζεστό και υγρό. Είμαστε πολύ κουρασμένοι, ξαπλώσαμε στο κρεβάτι, θυμάμαι ότι η μαία κάτι μας έλεγε αλλά δεν ξέρω ακριβώς τι. Το μόνο που θυμάμαι είναι πόσο όμορφος ήταν ο γιός μας»!

Τοκετός στο σπίτι.
Ο τοκετός στο σπίτι είναι στην πιο κυριολεκτική έννοια του όρου, η παραδοσιακή γέννα.
Είναι το πώς γεννούσαν οι γυναίκες για αιώνες, πριν οι γιατροί αρχίσουν να έχουν το χειρισμό της διαδικασίας του τοκετού.
Συνήθως την γυναίκα βοηθούσε μία μαία, που είχε μόνο εμπειρία και όχι κανονική εκπαίδευση νοσηλευτικής και μαιευτικής.
Ο τοκετός στο σπίτι επιτρέπει στη γυναίκα να γεννήσει στο δικό της ρυθμό, αν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο, να έχει τον έλεγχο των θέσεων που την ξεκουράζουν. Ο τοκετός στο σπίτι είναι βέβαια χωρίς φάρμακα, αλλά και εδώ χρειάζεται προσοχή, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία για επιπλοκή.

Εμπειρία μητέρας:
«Επέλεξα τον τοκετό στο σπίτι, γιατί πιστεύω ότι κατά τη στιγμή της γέννησης του παιδιού, η μητέρα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ελέγχει τις λειτουργίες του σώματός της, έτσι ώστε να είναι σε θέση να συνεργαστεί με το σώμα της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Δεν ήθελα λοιπόν να νιώσω ότι ο γιατρός είναι υπεύθυνος για τον τοκετό αντί για ότι θα πίστευα ότι είναι καλύτερο για μένα.

Τοκετός. Στιγμές αποτυπωμένες σε φωτογραφίες

Μπορούσα να μετακινούμαι ελεύθερα, ήμουν πανέτοιμη, έφαγα και ήπια όταν ήθελα. Διαχειρίστηκα τις συσπάσεις μου, μπήκα στη μπανιέρα όταν πονούσα πολύ και έκανα τις ωθήσεις μου σε όποια θέση με βόλευε αντί να περιορίζομαι σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου.
Ο σύντροφός μου ήταν συνεχώς δίπλα μου, με αγκάλιαζε και με φρόντιζε και με είχε αγκαλιά από πίσω όταν γεννήθηκε το παιδί μας. Ήταν υπέροχο.
Κράτησα το μωρό μου αγκαλιά αμέσως, είχα πλήρη επίγνωση και μπορούσα να περπατάω σχεδόν αμέσως μετά, παρόλο που ο τοκετός κράτησε αρκετές ώρες. Ήταν υπέροχο να βλέπω τα χαρακτηριστικά του μωρού μου να αλλάζουν μέσα στις πρώτες λίγες ώρες και να ακούω τους πρώτους ήχους του.
Οι αδελφούλες του ήρθαν κοντά του μετά από λίγο.

Ο τοκετός μου ήταν ήρεμος και το καλύτερο από όλα, ένιωσα πολύ όμορφα γιατί έδωσα στο μωρό μου ότι νόμιζα ότι ήταν η πιο φυσική και απαλή είσοδος στο νέο του κόσμο, ακόμη και αν ήταν συναισθηματικά, σωματικά και ψυχικά δύσκολο μερικές στιγμές.
Οι περισσότερες γυναίκες με κοιτάζουν σαν κάτι αξιοπερίεργο όταν ακούσουν ότι γέννησα τρία παιδιά στο σπίτι! Και όμως είμαι ένα συνηθισμένο άτομο που ήθελα και κατόρθωσα να γεννήσω τα παιδιά μου στο σπίτι με την βοήθεια μίας εξαιρετικής μαίας.
Επειδή η διαδικασία του τοκετού συνήθως θεωρείται σαν κάτι τρομακτικό και επικίνδυνο οι γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι μπορούν κάλλιστα να γεννήσουν ήρεμα και με ασφάλεια στο σπίτι τους»!

Καλύτερη αναπνοή.
Η Lamaze International είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την φιλοσοφία της ενδυνάμωσης της μητέρας.
Παρέχει εκπαίδευση στις γυναίκες σχετικά με το πώς να έχουν ένα ασφαλή φυσικό τοκετό και στοχεύει στη μείωση των ιατρικών παρεμβάσεων που δεν είναι αναγκαίες.

Ιδρύθηκε το 1951 στη Γαλλία, από τον Δρ. F. Lamaze, η μέθοδος αυτή επικεντρώνεται στις τεχνικές αναπνοής, στη χαλάρωση, σε εκπαιδευτικά μαθήματα τοκετού και στην υποστήριξη του πατέρα.
Έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών και σήμερα επικεντρώνεται λιγότερο σε μεθόδους αναπνοής και περισσότερο στη φιλοσοφία ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να γεννήσουν με τον τρόπο που επιλέγουν οι ίδιες.

Η εμπειρία ενός πατέρα:
«Όταν η γυναίκα μου έμεινε έγκυος στο πρώτο μας παιδί, θεωρήσαμε ότι θέλαμε να προετοιμαστούμε πάρα πολύ καλά για το γεγονός του τοκετού.
Είχαμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη και τη διαδικασία της γέννας. Θέλαμε να είμαστε σε θέση να κάνουμε συνειδητές επιλογές. Έτσι αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε μία τάξη προετοιμασίας τοκετού Lamaze, από επαγγελματία εκπαιδευτή.

Το μωρό σας μας είπε δεν θα γεννηθεί πολύ νωρίς ή πολύ αργά, θα γεννηθεί την ημέρα των γενεθλίων του.
Ήθελε να πει ότι το σώμα της γυναίκας μου και το μωρό ήταν συγχρονισμένα και ο τοκετός θα άρχιζε χωρίς τη δική μας παρέμβαση.
Όλα όσα μάθαμε μας έδιναν δύναμη και την πεποίθηση ότι ήμαστε γνώστες και καλά προετοιμασμένοι για τον τοκετό.

Στη διάρκεια του τοκετού, όλα τα πράγματα που είχαμε μάθει μας ήταν χρήσιμα. Μπορούσε να κινείται και να έχει τις θέσεις που ήταν πιο αναπαυτικές γι’ αυτήν.
Αρνήθηκε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του εμβρύου γιατί πονούσε πολύ όταν ήταν ανάσκελα.
Μείναμε περισσότερη ώρα στο σπίτι γιατί ένοιωθα πιο σίγουρος για να την υποστηρίζω στις πρώτες ώρες του τοκετού, και η ίδια δεν ήθελε να είναι περιορισμένη σε ένα κρεβάτι.

Η γέννηση του παιδιού μας ήταν σκληρή δουλειά, αλλά η τάξη Lamaze μας βοήθησε να νιώθουμε έτοιμοι και να έχουμε μια ασφαλή και υγιή εμπειρία του τοκετού.
Ένιωσα σαν να συμμετέχω πλήρως κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Αυτή η αίσθηση με βοήθησε να είμαι πιο ικανός τις πρώτες εβδομάδες στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό μας».

Βελονισμός. Αρχαία θεραπευτική τεχνική.
Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν το βελονισμό για να βοηθήσουν στην προετοιμασία του σώματος τους για την διαδικασία του τοκετού.
Επίσης χρησιμοποιούν το βελονισμό κατά τη γέννηση για τη διαχείριση του πόνου, τη διατήρηση της ενέργειας, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του άγχους.

Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, για σχεδόν 2000 χρόνια για τη βελτίωση της υγείας και την μείωση του πόνου.
Με την εισαγωγή μικρών βελονών σε σημεία του σώματος, ο βελονισμός βοηθά να εξισορροπήσει η ενέργεια του ατόμου.

Η εμπειρία μητέρας:
«Η καλύτερη μου φίλη ήταν «ο βελονιστής ιατρός μου» σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέχρι τον τοκετό.
Στη διάρκεια των εννέα μηνών αντιμετώπισα διάφορες ιατρικές καταστάσεις όμως η φίλη μου ήταν πάντα σε θέση να βρει με ισορροπημένη και ειλικρινή εκτίμηση συμπληρωματικούς τρόπους για να με βοηθήσει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν όταν την 36η εβδομάδα, η εξέταση έδειξε ότι το μωρό μου ερχόταν «ανάποδα». Βέβαια έπρεπε να πάω στο νοσοκομείο για να βοηθήσει ο γιατρός να γυρίσει το μωρό μου κανονικά.
Η φίλη μου ήρθε μαζί και με φυσικό τρόπο με βοήθησε να χαλαρώσω και να μην χρειαστώ επισκληρίδιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Απλά βήματα για ένα υγιεινό τοκετό

Δύο μέρες αργότερα πήγα στο νοσοκομείο για να γεννήσω. 

Η φίλη μου ήρθε μαζί μας, δεν έφυγε καθόλου από κοντά μου.
Οι συσπάσεις ήταν αρκετά συχνές κάθε τρία λεπτά και αυτό κράτησε για αρκετές ώρες.
Σε κάθε συστολή η φίλη μου, εφάρμοζε βελονισμό στο κάτω μέρος της πλάτης μου για να μειώσει τον πόνο.

Όταν φτάσαμε στο σημείο, στο οποίο φαινόταν ότι το μωρό ερχόταν κανονικά προς τα κάτω η φίλη μου ήξερε τι ακριβώς έπρεπε να κάνει για να προχωρήσουν καλά τα πράγματα.
Με έβαλε να καθίσω στην κατάλληλη θέση και έφερε τις βελόνες της. Η ίδια ενημέρωση την ιατρική ομάδα για να μου κάνουν μία ένεση για να ανακουφιστεί η πλάτη μου.
Μετά από λίγα λεπτά βελονισμού, και ενώ είχα κολλήσει για αρκετές ώρες, ο τράχηλος είχε διασταλεί και ήμουν έτοιμη να γεννήσω.

Ξέρω ότι δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω τόσο καλά, χωρίς τη δύναμη της ιατρικής ομάδας και στο τιμόνι την υποστήριξη, τη παρουσία και τα μαγικά χέρια της αγαπημένης μου φίλης/βελονίστριας».

bounce birth

Πώς να βοηθήσετε τη σύντροφό σας στη διάρκεια του τοκετού