Τα πρώτα βήματα του μωρού σας
Έχουμε μιλήσει και άλλες φορές για τα πρώτα βήματα του μωρού, αλλά ελάτε να δούμε κάποιες ακόμη πραγματικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.
Μόλις το μωρό σταθεί όρθιο, θα θέλει οπωσδήποτε να μάθει τι άλλο βρίσκεται εκεί έξω στον κόσμο και αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Τα πρώτα βήματα του μωρού μπορεί να συμβούν μέσα σε λίγες ημέρες ή λίγους μήνες όταν πρώτα μάθει να στέκεται. Αλλά μόλις το κάνει είναι απλά θέμα πρακτικής για να αρχίσει να περπατά.
Πότε να το περιμένουμε. Πολλά παιδιά γύρω στους 9 ή 10 μήνες κάνουν τα πρώτα βήματα κρατημένα από τα έπιπλα. Γύρω στα πρώτα τους γενέθλια, αφήνουν σιγά – σιγά τα έπιπλα ή το χέρι του μπαμπά και της μαμάς και κάνουν τα πρώτα τους βήματα χωρίς βοήθεια. Άλλα πάλι παιδάκια περπατούν λίγο αργότερα γύρω στους 18 μήνες.
Άλλα πάλι παίρνουν από τη μαμά ή το μπαμπά, όμως η ιδιοσυγκρασία του παιδιού παίζει ρόλο. Ένα μωρό με μεγάλη ενέργεια θα περπατήσει γρηγορότερα από ένα ήσυχο και όχι πολύ κινητικό μωρό. Επίσης μερικά μωράκια είναι πολύ προσεκτικά και κάνουν ένα βήμα τη φορά, και άλλα πάλι δεν υπολογίζουν κανένα κίνδυνο.
Ένα πράγμα πάντως είναι σίγουρο. Το παιδάκι θα περπατήσει οπωσδήποτε, απλά στο δικό του χρόνο. Βέβαια υπάρχουν τρόποι που μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το μικρό τους στα πρώτα του βήματα.
- Τοποθετήστε αγαπημένα του παιχνίδια κοντά του αλλά που να μην μπορεί να τα πάρει χωρίς να μετακινηθεί, ας πούμε στην άκρη του καναπέ. Μάλλον θα κάνει μερικά βήματα για να τα πάρει.
- Εάν μπορεί να σταθεί, αλλά φοβάται ή δεν είναι σίγουρο πώς να ισορροπήσει, βοηθήστε το τακτοποιώντας τα έπιπλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να μπορεί να πιαστεί και να προχωρήσει. Επίσης πιάνοντας με τα χεράκια του το δάκτυλό σας θα κάνει βήματα με σιγουριά. Βέβαια μπορεί να σας πονέσει λίγο η πλάτη αλλά χαλάλι του.
- Πάρτε ένα παιχνίδι με ρόδες που μπορεί να κρατά και να σπρώχνει μπροστά του. Αυτό θα του δώσει το στήριγμα που χρειάζεται, θα βελτιώσει την ισορροπία του και θα δυναμώσει την εμπιστοσύνη του. Προσέξτε να έχει μεγάλες ρόδες για να μην αναποδογυρίσει και ένα χερούλι για να πιάνεται σταθερά το παιδάκι.
- Μην αγοράσετε στράτα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποθαρρύνει την στράτα γιατί οι μελέτες έδειξαν ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη του παιδιού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα.
- Μην αφήνετε το μωρό μέσα στο πάρκο του για περισσότερο από μισή ώρα. Αν και δεν κινδυνεύει στο πάρκο του, δεν μπορεί να αναπτύξει τη δεξιότητα της κίνησης, γιατί πρέπει επίσης να αναπτύξει τους μυς του κορμού και των χεριών και όχι μόνο των ποδιών του.
- Μην του φοράτε παπούτσια. Αφήστε το ξυπόλητο ή με τις κάλτσες που δεν γλιστρούν όλη την ημέρα. Βάλτε του παπούτσια μόνο όταν θέλετε να βγείτε έξω. Έτσι θα οικοδομήσει μυϊκό τόνο στα πόδια και τους αστραγάλους θα αναπτυχθούν σωστά οι καμάρες του ποδιού και θα μάθει ισορροπία και συντονισμό. Προσέξτε τα παπούτσια του να είναι ελαφρά και ευέλικτα, μείνετε μακριά από ψηλά μποτάκια γιατί δεν διευκολύνουν το βάδισμα.
- Μην ξαφνιαστείτε αν κάποια στιγμή δεν προοδεύει άλλο. Το παιδάκι στην ηλικία αυτή αναπτύσσει και άλλες δεξιότητες, όπως αρχίζει να τρώει μόνο του να λέει πιο καθαρά λεξούλες. Και ίσως κάνει ένα διάλειμμα από το περπάτημα.
Για πια πράγματα δεν πρέπει να ανησυχείτε. Κάθε μωρό αναπτύσσεται με διαφορετικό τρόπο και με το δικό του ρυθμό. Έτσι αν το μωρό σας δεν περπατά στον 10 μην ή στα πρώτα του γενέθλια μην ανησυχείτε καθόλου.
Υπάρχουν και μία σειρά από ιδιαιτερότητες που θα παρατηρήσετε, όλες απολύτως φυσιολογικές:
Παραπάτημα και πτώσεις. Το μικρό σας θα σας θυμίσει το μποξέρ που προσπαθεί να αποφύγει κτυπήματα και να ισορροπεί στη διάρκεια του αγώνα. Και αυτό γιατί δεν έχει ακόμη τελειοποιήσει τις δεξιότητες των ποδιών του, προσθέστε την έλλειψη συντονισμού και μην ξαφνιαστείτε αν δείτε ότι δεν κατάλαβε ότι η πολυθρόνα ήταν εκεί πριν πέσει επάνω της! Πολλές φορές θα πέσει και θα κλάψει. Ξέρετε όμως ότι θα το ξεχάσει πολύ πριν από εσάς.
Πλατυποδία. Προσέξτε καλά αυτά τα μικρά παχουλά ποδαράκια και μάλλον θα εκπλαγείτε πως μπορεί και στηρίζεται σε αυτά. Όμως αν και φαίνονται επίπεδα, αυτό είναι το λίπος του μωρού. Στα δύο ή τρία χρόνια του θα σχηματιστεί η φυσική καμπύλη των ποδιών. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι τα πόδια του «πηγαίνουν» προς τα μέσα. Δεν πειράζει σιγά – σιγά θα ισιώσουν.
Επίσης μπορεί να δείτε ότι η κνήμη στρέφεται προς τα μέσα. Και αυτό διορθώνεται από μόνο του συνήθως μετά από έξι μήνες που θα αρχίσει να περπατά. Αν όχι, ο γιατρός θα συστήσει κάποιες ασκήσεις stretching για να το διορθώσει.
Περπάτημα στις μύτες. Πολλά παιδάκια προτιμούν να περπατούν στις μύτες και είναι περίεργο γιατί έτσι αναπτύσσουν την ισορροπία τους. Και αυτό σιγά – σιγά διορθώνεται μόνο του. Για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο, όπως πολύ σφιχτούς μυς στη φτέρνα ή τα πόδια, ελέγξτε να δείτε ότι το παιδί μπορεί να πατήσει φυσικά το πόδι του. Αν όχι και εξακολουθήσει να περπατά στις μύτες μέχρι τα τρία χρόνια του συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο αμέσως αν παρατηρήσετε ότι γέρνει σε μία πλευρά, ή πέφτει συνέχεια ή αν τα πόδια φαίνονται υπερβολικά σκληρά, άκαμπτα. Επειδή μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Διαφορετικά καμαρώστε τα πρώτα βήματα του μικρού σας και μην ξεχάσετε να τραβήξετε και video. Θα είναι υπέροχο μετά από μερικά χρόνια να το βλέπετε μαζί!