theseis thilasmou

Θέσεις θηλασμού: Τρόποι για να θηλάσετε

Θέσεις θηλασμού: Πώς να θηλάσετε κρατώντας το μωρό σας

Καθώς εσείς και το μωρό σας αποκτάτε εμπειρία ως προς τον θηλασμό, θα ανακαλύψετε ότι οι θέσεις θηλασμού μπορούν να αλλάξουν με πολλούς τρόπους, ακόμη και από γεύμα σε γεύμα. Όσο εσείς είσθε άνετα και το μωρό σας θηλάζει ικανοποιητικά, χρησιμοποιείστε ότι δουλεύει καλά για σας. Πειραματιστείτε με τις παρακάτω πέντε στάσεις θηλασμού.

Θυμηθείτε, σε οποιαδήποτε από αυτές τις θέσεις, είναι σημαντικό να φέρνετε το μωρό στο ύψος της θηλή σας. Εάν σκύβετε προς το μωρό μπορεί να προκαλέσετε πόνο στην πλάτη, στον αυχένα και στον ώμο σας ή να τραυματίσετε την θηλή.

1. Θέση θηλασμού: Θέση λίκνου

Η στάση λίκνου είναι η πιο δημοφιλής και χρησιμοποιείται πιο συχνά μετά από μερικές εβδομάδες.

Για να θηλάσετε στη θέση αυτή:

Καθίστε σε μια θέση βολική για σας (καρέκλα, κρεβάτι, καναπές).

Μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι στην αγκαλιά σας για να σηκώσετε το μωρό στο ύψος της θηλή σας και ταυτόχρονα θα στηρίζετε και τον αγκώνα σας, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Πάρτε το μωρό αγκαλιά και με το χέρι σας να σχηματίζει μια αγκύλη, βάλτε το μωρό κατά μήκος της αγκαλιά σας.

Το κεφάλι του μωρού ακουμπά στο εσωτερικό του αγκώνα σας και η πλάτη του βρίσκεται κατά μήκος του εσωτερικού μέρους του αντιβραχίου, ενώ η παλάμη σας αναπαύεται στον ποπό του μωρού.

 Όλο του το σώμα πρέπει να είναι γυρισμένο προς το μέρος σας, η κοιλίτσα του να ακουμπά στο στομάχι σας και το στόμα του να βρίσκεται στο ύψος της θηλής.

Το κεφάλι του δεν πρέπει να στρίβει καθώς θηλάζει, αλλά να βρίσκεται στη ίδια ευθεία με τον κορμό του. Δηλαδή, το αφτί, ο ώμος και η πλαϊνή επιφάνεια από το μπουτάκι του μωρού να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή, ώστε, αν κάποιος σας κοιτάζει από απέναντι την ώρα που θηλάζετε, να βλέπει την πλάτη του μωρού σας ή όταν κοιτάτε εσείς προς τα κάτω πρέπει να βλέπετε το πλαϊνή πλευρά του μωρού.

Όταν είστε έτοιμη, χωρίς να σκύβετε μπροστά φέρτε το μωρό προς τον μαστό σας.

Περιμένετε μέχρι το μωρό να ανοίξει καλά το στόμα του και γρήγορα οδηγείστε τον έτσι που να πιάσει καλά την θηλαία άλω και να θηλάζει αποτελεσματικά.

Το κλειδί στη θέση αυτή είναι ότι το δεξί χέρι θα υποστηρίζει το παιδί όταν θηλάζει από τον δεξιό μαστό ή αντίθετα από την άλλη μεριά.

2. Θέση θηλασμού: Παραλλαγή της θέσης του λίκνου

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό πολλές μητέρες επιλέγουν μια παραλλαγή της θέσης του λίκνου θεωρώντας ότι είναι πιο χρήσιμη, όταν ακόμη το μωρό μαθαίνει να θηλάζει, γιατί έτσι το κεφάλι του μωρού υποστηρίζεται καλύτερα.  

Επίσης η θέση αυτή είναι καλή για τα πρόωρα μωρά, καθώς και για τα μωρά που έχουν πρόβλημα στο να μάθουν να θηλάζουν καλά.

Για να θηλάσετε στη θέση αυτή:

Καθίστε σε μια θέση βολική για σας (καρέκλα, κρεβάτι, καναπές).

Βάλτε ένα μαξιλάρι στην αγκαλιά σας για να σηκώσετε το μωρό στο ύψος της θηλή σας, ταυτόχρονα έτσι στηρίζετε και τον αγκώνα σας.

Βάλτε άλλο μαξιλάρι κάτω από το άλλο σας χέρι. έτσι τα χέρια σας δεν σηκώνουν το βάρος του μωρού, σε διαφορετική περίπτωση θα κουράζονταν πριν το μωρό τελειώσει το γεύμα του.

Το μωρό βρίσκεται στο μαξιλάρι κατά μήκος της αγκαλιά σας, ενώ το υποστηρίζεται με τα δάκτυλα και την παλάμη του αντίθετου χεριού από τον μαστό που χρησιμοποιείτε. Τοποθετείστε απαλά το χέρι σας πίσω από τα αυτιά και τον λαιμό του μωρού, με τον αντίχειρα και τον δείκτη του χεριού πίσω από κάθε αυτί. Ο λαιμός του μωρού ακουμπά μεταξύ του αντίχειρα, του δείκτη και της παλάμης, η οποία τοποθετείται μεταξύ των δύο ωμοπλατών.

Στη θέση αυτή εάν θηλάσετε το μωρό από τον αριστερό μαστό, το αριστερό σας χέρι θα υποστηρίζει αυτόν τον μαστό σε σχήμα U και το ίδιο από δεξιά.

Καθώς ετοιμάζεσθε να θηλάσετε, βεβαιωθείτε ότι το στόμα του μωρού είναι πολύ κοντά στην θηλή σας από την αρχή. Μόλις το μωρό ανοίξει το στόμα του καλά, το σπρώχνετε με την παλάμη σας. Το στόμα του πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον 1,5 εκατοστό από την βάση της θηλής.

3.Θέση θηλασμού: Θέση μπάλας ποδοσφαίρου

Για να θηλάσετε στη θέση αυτή:

Καθίστε σε μια θέση βολική για σας (φαρδιά καρέκλα, καναπές).

Για να νοιώθετε άνετα βάλτε ένα μαξιλάρι πίσω στο ύψος των ώμων σας και ένα άλλο στο πλάι σας.

Βάλτε το μωρό στην πλευρά που επιθυμείτε πάνω στο μαξιλάρι για να είναι στο ύψος του μαστού σας.

Το μωρό σας κοιτάζει, ενώ  το σώμα του βρίσκεται κάτω από τη μασχάλη σας.

Ο ποπός του βρίσκεται στο ύψος του αγκώνα σας. Τα πόδια του μωρού είναι λυγισμένα στα ισχία και με τα πέλματα να κοιτούν προς το ταβάνι (με τον τρόπο αυτό το μωρό δεν μπορεί να σπρώχνει την πλάτη της καρέκλας που κάθεστε).

Το πάνω μέρος του σώματος του μωρού ακουμπά κατά μήκος του αντιβραχίου, ενώ το χέρι σας στηρίζει το κεφάλι του μωρού από κάτω.

Το άλλο σας χέρι υποστηρίζει το μαστό σε σχήμα C.

Μην σκύβετε μπροστά. Φέρτε το μωρό προς τον μαστό σας και όταν το μωρό ανοίξει καλά το στόμα του, οδηγείστε το έτσι που να πιάσει καλά την θηλαία άλω και να θηλάσει αποτελεσματικά.

Στη θέση αυτή η μητέρα έχει καλλίτερη εικόνα του μωρού, των μαστών της και  καλλίτερο έλεγχο του κεφαλιού του μωρού.

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη:

· Για την μητέρα που γέννησε με καισαρική τομή, καθώς κρατάει το μωρό μακριά από την τομή της.

· Για τη μητέρα που έχει επίπεδες ή εισέχουσες θηλές.

· Για την μητέρα με μεγάλους μαστούς.

· Για τη μητέρα που έχει πολύ ισχυρό αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος, διότι το μωρό μπορεί να διαχειρισθεί την ροή πιο εύκολα.

· Για τα μωρά με προβλήματα στο να πιάσουν την θηλή ή να θηλάσουν.

· Για τα μωρά που προτιμούν μια πιο όρθια θέση θηλασμού.

4.Θέση θηλασμού: Θέση ξαπλωμένη στο πλάι

Πολλές μητέρες βρίσκουν ότι αν είναι ξαπλωμένες στο πλάι μπορούν να θηλάσουν πολύ άνετα, ιδιαίτερα την νύχτα..

Για να θηλάσετε στη θέση αυτή:

Ξαπλώστε στη μια πλευρά σας σε μια μαλακή, αλλά σταθερή επιφάνεια, όπως σταθερό στρώμα.

Για να είσθε άνετα μπορείτε να βάλετε  ένα μαξιλάρι στο κεφάλι, πίσω στη πλάτη και ανάμεσα στα πόδια σας.

 Βάλτε το μωρό απέναντί σας , πρόσωπο με πρόσωπο, κοιλιά με κοιλιά και τα πόδια του τραβηγμένα κοντά στο σώμα σας.  Το στόμα του βρίσκεται στο ύψος της θηλή σας.  Το κεφάλι του  ωρού μπορεί να ακουμπά στο μπράτσο σας με την πλάτη του να βρίσκεται κατά μήκος του πήχη του χεριού σας ή να είναι ξαπλωμένο απευθείας στο στρώμα.

Ένα μαξιλάρι ή μια τυλιγμένη κουβερτούλα πίσω από την πλάτη του μωρού θα το κρατάει κοντά σας.

Στηριχθείτε λίγο προς τα πίσω στο μαξιλάρι της πλάτης.

Προσφέρετε τον μαστό σας που είναι κάτω, υποστηρίζοντας τον με τα δάκτυλα κάτω από τον μαστό και τον αντίχειρα από πάνω.

Περιμένετε μέχρι το μωρό να ανοίξει καλά το στόμα του και γρήγορα τραβήξτε τον κοντά σας έτσι που να πιάσει καλά την θηλαία άλω και να θηλάζει αποτελεσματικά.

Για να αλλάξετε πλευρά, σηκώστε το μωρό και κτυπήστε ελαφρά την πλάτη του μωρού, μήπως θέλει να ρευτεί. Στη συνέχεια βάλτε πάνω στο στήθος σας και γυρίστε στην άλλη πλευρά.

Εάν κάνετε πρακτική στη διάρκεια της ημέρας  μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμο για τα γεύματα της νύκτας.

Η θέση αυτή βοηθάει πολύ τις μητέρες που αναρρώνουν από καισαρική τομή.

Είναι καλή για να ησυχάζετε το μωρό για να κοιμηθεί και για να θηλάσει στο κρεβάτι.

Επίσης είναι πολύ πιο ξεκούραστη, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό.

Έτσι, αν νοιώθετε κουρασμένη στη διάρκεια της ημέρας, η θέση αυτή προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία να ξαπλώσετε με μωρό σας για να ξεκουραστείτε για λίγο. Μόνο θα προσέξετε να μην σας πάρει ο ύπνος και κινδυνέψει το μωρό σας.

5.Θέση θηλασμού: Αυστραλιανή θέση

Η θέση αυτή συνιστάται μερικές φορές όταν η μητέρα έχει πάρα πολύ γάλα ή η ροή του γάλακτος είναι πάρα πολύ μεγάλη. Υπάρχουν δύο τρόποι για να εφαρμόσετε την θέση αυτή.

Επικλινής θέση: Ξαπλώστε σε μια επικλινή θέση ή σε επίπεδη  και βάλτε το μωρό πάνω σας και έχοντας το πρόσωπό απέναντι από εσάς. Το κεφάλι του μωρού θα είναι στο επίπεδο του μαστού σας

Καθιστή θέση:  Το μωρό κάθεται στην αγκαλιά σας, κοιτάζοντας προς τα εσάς και εφιππεύοντας στο ένα σας πόδι. Εσείς κρατάτε το πίσω μέρος του αυχένα του μωρού για να υποστηρίζεται το κεφάλι του, καθώς θηλάζει και πίνει το γάλα. Βάλτε ένα μαξιλάρι, εάν το μωρό είναι μικρό και δεν φθάνει τον μαστό σας. Επειδή το μωρό είναι όρθιο, η βαρύτητα βοηθάει το γάλα να βρίσκει τον δρόμο του στο στόμα του. Επίσης, το γάλα δεν ρέει προς τα κάτω τόσο γρήγορα. επειδή το στόμα του μωρού βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον μαστό.

Στη θέση αυτή, η βαρύτητα βοηθάει το γάλα να βγαίνει πιο σιγά και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να πνιγεί το μωρό από το πολύ γάλα

το άρθρο αναδημοσιεύεται από pedvoudouris.blogspot.gr