Θηλασμός: Άραγε τρέφεται καλά το μωρό μου;
Ο θηλασμός είναι πράγματι ένα συναρπαστικό ταξίδι για την καινούργια μητέρα. Όμως πως μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα και τρέφεται καλά;
Είναι πολύ δύσκολο να μετράμε πόσο γάλα πήρε κάθε γεύμα. Ευτυχώς όμως υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν να καταλάβουμε αν το μωρό μας τρέφεται κανονικά.
Δείτε λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε:
Πρώτον, να είστε βέβαιες ότι είναι σπάνιο μία καινούργια μητέρα να μην έχει αρκετό γάλα για το μωρό της. Είστε πιθανότατα τρέφεται καλά.
Σημάδια που βεβαιώνουν ότι το μικρούλι μας τρώει καλά!
Το μωρό παίρνει βάρος κανονικά. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής του είναι φυσιολογικό. Μετά θα πρέπει να κερδίζει περίπου 200 γραμμάρια την εβδομάδα. Συζητήστε με τον παιδίατρο σας για να μάθετε περισσότερα πράγματα σχετικά με την κανονική αύξηση του βάρους του.
Θα πρέπει να είστε σε θέση να ακούτε τον θόρυβο που κάνει όπως καταπίνει.
Το μωρό φαίνεται ικανοποιημένο, υγιές και δραστήριο μετά τον θηλασμό.
Το νεογέννητο θα πρέπει να τρέφεται τουλάχιστον οκτώ φορές την ημέρα για 5 ως 30 λεπτά. Εάν κοιμάται, θα χρειαστεί να το ξυπνάτε κάθε τρεις ώρες για να φάει.
Το μωρό πρέπει να βρέχει αρκετές πάνες την ημέρα. Αυτό θα αυξάνεται καθημερινά, έτσι ώστε από την δεύτερη εβδομάδα να έχει έξι βρώμικες πάνες, τρεις με κακάκια, την ημέρα.
Σημείωση: Εάν δεν είστε σίγουρες πόσο υγρή πρέπει να είναι, ρίξτε τρεις κουταλιές της σούπας σε στεγνή πάνα για να σας δώσει μία ιδέα πόσο πρέπει να «ζυγίζει» η πάνα του!
Ποια είναι τώρα τα σημάδια ανησυχίας.
Φυσικά, η απουσία οποιασδήποτε από τις παραπάνω ενδείξεις είναι μία προειδοποίηση ότι ενδέχεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Έτσι συμβουλευτείτε τον γιατρό ή την μαία σας.
Επίσης, προσέξτε για συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως σκούρα ούρα και ξερά χείλη. Στην περίπτωση αυτή καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.
Υπάρχουν πολλά κέντρα θηλασμού που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές στις καινούργιες μητέρες. Είναι καλό να πάρετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε πριν από τη γέννηση του μωρού σας. Και μετά μη διστάζετε ποτέ να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για κάθε ανησυχία σας.