Θηλασμός για να κοιμηθεί μέρος δεύτερο

Θηλασμός για να κοιμηθεί μέρος δεύτερο

Το μωράκι μου πολλές φορές θέλει να θηλάσει χωρίς να πεινάει, μόνο και μόνο για να αισθανθεί όμορφα στην αγκαλιά μου.

Είναι πρόβλημα;

Η ευχαρίστηση που νοιώθει το μωρό είναι φυσιολογική. Διαφορετικά καταφεύγει στην πιπίλα ή πιπιλά το δακτυλάκι του. Μην ξεχνάτε ότι το στήθος ήταν η πρώτη πιπίλα του και οι άλλες διαμορφώθηκαν με πρότυπο αυτό. Οπότε μην φοβάστε να επιτρέψετε στο μωράκι σας να το χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο.

Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο θηλασμός είναι ότι πιο καλό για το μωρό. Όλα τα μικρούλια έχουν την ανάγκη να πιπιλίζουν, εάν το δικό σας θέλει να είναι στο στήθος σας συνέχεια, κάντε λίγη υπομονή, όπως περνά ο καιρός θα σταματήσει σιγά – σιγά.

Εν τω μεταξύ μπορεί να  διαπιστώσετε ότι, όταν έχετε το μωράκι σας αγκαλιά ή στο μάρσιππο, είναι ευχαριστημένο και δεν θέλει να θηλάσει. Θέλει απλά να είναι κοντά σας και αποζητά το θηλασμό σαν λύση γι’ αυτό.

Ο θηλασμός εξυπηρετεί και άλλο ένα σκοπό. Οι μελέτες δείχνουν ότι στη διάρκεια του μειώνεται ο συνολικός ρυθμός της καρδιάς του μωρού και το αφήνει να χαλαρώσει. Μην φοβάστε λοιπόν. Ο θηλασμός είναι κάτι περισσότερο από τη μετάδοση τροφής στο παιδί. Είναι ένας τρόπος για να γαλουχήσουμε σωστά το παιδί μας.

Το μωρό μου θέλει να θηλάζει όλη την ώρα που κοιμάται.

Πως μπορώ να φύγω χωρίς να το ξυπνήσω;

Δεν είναι απίθανο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Φυσικά θα το ξεπεράσουν με τον καιρό. Υπάρχουν όμως δύο τρία πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεγλιστρήσετε από κοντά του!

Ανάλογα με το πόσο μηνών είναι, μπορείτε να το αφήσετε στο στήθος κρατώντας το στο μάρσιππο και εσείς να κάνετε τις δουλειές σας.

Επίσης μπορείτε να φύγετε όταν κοιμηθεί βαθιά και δεν καταπίνει πλέον το γάλα του. Θα καταλάβετε ότι κοιμήθηκε βαθιά, από το σχεδόν ακίνητο προσωπάκι, την τακτική αναπνοή, τα βλέφαρα που δεν πεταρίζουν πιά και τα χεράκια του που κρέμονται στο πλάι χαλαρά.

Τότε προσπαθήστε να φύγετε πολύ αργά. Κάτι που ίσως βοηθήσει είναι να βάλετε το δάκτυλό σας στο στόμα του δίπλα στη θηλή σας. Μετά απομακρύνετε τη θηλή και αφήστε για λίγο το δάκτυλο στο στόμα του. Βάλτε δίπλα του κάτι με το άρωμα σας (μία μπλούζα, ένα μαξιλάρι) ή το αγαπημένο του ζωάκι που κοιμάται με αυτό.

«Τα παιδιά μου», διηγείται μία φίλη, «καταλάβαιναν ότι έχαναν την επαφή και τη ζεστασιά από το σώμα μου, μόλις σηκωνόμουν. Γι’ αυτό, ακουμπούσα  για λίγο τα χέρια μου επάνω τους και στη συνέχεια τα άφηνα ώστε η διαφορά να μην είναι ξαφνική. Όπως επίσης μπορεί να βοηθήσει ένα σκληρό μαξιλάρι δίπλα στο σώμα τους για να μην αισθανθούν ξαφνικά κενό χώρο».

Όμως μην ξεχνάτε ποτέ ότι δεν είναι ασφαλές να αφήνουμε ένα μαξιλάρι με το βρέφος.

Είναι πολλές φορές πιο εύκολο να απομακρυνθείτε από κοντά του όταν αποκοιμηθούν, αν είστε και οι δύο ξαπλωμένοι. Έτσι δεν θα αλλάξει πολύ η θέση τους και δεν θα ξυπνήσουν. Αν ξυπνήσει όταν πάτε να το βάλετε στην κούνια, δοκιμάστε να το ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας. Μπορεί να αποκοιμηθεί καλύτερα σε μία διαφορετική θέση.

Το μικρό μου (12 – 24 μηνών) θέλει οπωσδήποτε να θηλάσει όταν προσπαθεί να κοιμηθεί.

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει όταν το αρκετά μεγάλο πλέον παιδί μας θέλει να κρέμεται από το στήθος μας την ώρα του ύπνου. Πόσες φορές δεν έχουμε προσπαθήσει να αποτραβηχτούμε από το μικρό μας γιατί νομίζουμε ότι κοιμάται, αλλά ένα νυσταλέο παράπονο μας κρατά κοντά του. Όσο πιο περασμένη είναι δε η ώρα, τόσο περισσότερο αναρωτιόμαστε αν κάναμε καλά και ότι αυτό δεν είναι μία κακή συνήθεια.     

Τα παιδιά περνούν από διάφορα στάδια μεγαλώνοντας, όπως όταν είναι αδιάθετα ή πονούν όπως βγαίνουν τα δοντάκια τους, και τότε χρειάζονται περισσότερο την ασφάλεια, του θηλασμού και της αγκαλιάς της μητέρας. Όταν είναι έτοιμα θα σταματήσουν μόνα τους.

Τι συμβαίνει όμως αν ο θηλασμός έχει γίνει δυσάρεστος για σας ή απλά θέλετε να σταματήσετε. Αν αισθάνεστε δυσφορία, προσέξτε τη στάση σας και αυτή του μωρού σας και μήπως  υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Ο θηλασμός σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σας φέρνει δυσφορία.

Αν τώρα θέλετε να σταματήσετε, κάντε το σιγά – σιγά με ηρεμία και υπομονή. Μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας ή της μαίας σας. Όμως μην αλλάξετε τα πράγματα, μόνο και μόνο γιατί κάποιος σας βάζει «ενοχές» γιατί θηλάζετε ακόμη το παιδί σας.

Συμπέρασμα

Εάν θηλάζετε το μωρό σας για να κοιμηθεί ή επειδή έτσι αυτό αισθάνεται όμορφα και άνετα και δεν υπάρχει πρόβλημα σε σας ή στην οικογένεια σας, είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία.

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή για το μωρό. Είναι και η ανατροφή του. Το στήθος σας είναι ένα υπέροχο μέρος άνεσης και ασφάλειας για το μικρό σας, όχι απλά μία «τρύπα» τροφής.

Ο χρόνος του θηλασμού αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής ζωής του. Αλλά οι αναμνήσεις της αγάπης σας και του χρόνου που του διαθέσατε θα κρατήσουν μία ζωή.

Να είστε σίγουρες ότι το μωράκι σας θα πάει για ύπνο μόνο του όταν είναι έτοιμο και προσπαθήστε να απολαύσετε την κάθε στιγμή που αυτό κοιμάται, όσο διαρκέσει!