Τι είναι το: Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο
Διαβάστε περισσότερα...
Γενετικές ανωμαλίες σε νεογνό που γεννήθηκε από μητέρα που κατανάλωνε αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα χαρακτηριστικά ευρήματα περιλαμβάνουν μικροκεφαλία με πολλαπλές ανωμαλίες του προσώπου: μικρά μάτια με στενή σχισμή, ευρεία, επίπεδη ρινική γέφυρα, πρόσωπο με έλλειψη της εντομής ανάμεσα στο χείλος και τη μύτη και μικρογναθισμό που σχετίζεται με υποπλασία της κάτω γνάθου.
Τα προσβεβλημένα παιδιά συχνά εμφανίζουν επίμονη καθυστέρηση της ανάπτυξης τους, υπερδραστηριότητα και μαθησιακές δυσκολίες και μπορεί να έχουν σημεία και συμπτώματα στέρησης αλκοόλ μερικές ημέρες μετά τη γέννηση τους.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Οι συγγενείς ανωμαλίες ως αποτέλεσμα του FAS χαρακτηρίζονται από ανωμαλίες στην ανάπτυξη, στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και των χαρακτηριστικών του προσώπου. Οι ανωμαλίες του προσώπου που εντοπίζονται κατά τη γέννηση μπορεί να γίνουν λιγότερο φανερές καθώς το παιδί συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ακόμη πιο σοβαρή όμως είναι η καθυστέρηση της ανάπτυξης που επηρεάζουν την συμπεριφορά του παιδιού, τις κοινωνικές του δεξιότητες και τη μάθηση.
Περιλαμβάνονται επίσης η υπερδραστηριότητα, η έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων, ο αυθορμητισμός, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας και υψηλά επίπεδα άγχους. Η νοητική καθυστέρηση εξαιτίας ανωμαλιών στη μετανάστευση των νευρικών και γλοιακών κυττάρων κατά τη διάρκεια της διαφοροποίησης, μπορεί να είναι η αιτία για Δείκτη Νοημοσύνης χαμηλότερο του 79 στην ηλικία των 7 ετών. Μπορεί να εξασθενίσει σοβαρά τις προοπτικές του παιδιού. Η πτωχή λεπτή κινητική λειτουργία (αδύναμη λαβή, και ελλιπής συντονισμός της κίνησης από το χέρι στο στόμα) επιβαρύνουν τις λειτουργικές ελλείψεις του παιδιού.
ΠΡΟΛΗΨΗ: Η ασθενής πρέπει να διδάσκεται ότι όταν πίνει η ίδια, πίνει και το παιδί της, καθώς το αλκοόλ διέρχεται στην αιματική κυκλοφορία του εμβρύου και επηρεάζει τα αναπτυσσόμενα όργανά του και ιστούς. Δεν υπάρχει ποσότητα αλκοόλ που να θεωρείται ασφαλής για το αναπτυσσόμενο έμβρυο· επομένως, οι παροχείς ιατρικής φροντίδας θα πρέπει να κάνουν συνεχείς προσπάθειες να εκπαιδεύσουν τις γυναίκες που σχεδιάζουν να κυοφορήσουν η είναι ήδη έγκυες να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ.
Θα πρέπει να παρέχουν αποτελεσματική αντισύλληψη και αναφορά σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης σε άτομα με γνωστό πρόβλημα αλκοολισμού. Η κατανάλωση αλκοόλ από τον πατέρα δεν επηρεάζει άμεσα το αγέννητο παιδί του· παρόλα αυτά η κατανάλωση αλκοόλ από τον πατέρα μπορεί να επηρεάσει την αντίστοιχη συνήθεια της συντρόφου του.
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Η αρχική φροντίδα του νεογέννητου σχετίζεται με τα κλινικά του προβλήματα που περιλαμβάνουν αυξημένο αναπνευστικό έργο, μειωμένη ικανότητα θηλασμού, ευερεθιστότητα και υποτονία. Διατηρείται η βατότητα των αεραγωγών και η αναπνευστική προσπάθεια παρακολουθείται στενά και αν απαιτείται παρέχεται αναπνευστική υποβοήθηση. Η επιληπτική δραστηριότητα πρέπει να εκτιμηθεί, θεραπευθεί και προληφθεί με ιατρική διαχείριση. Το βάρος και το ισοζύγιο υγρών του νεογέννητου εκτιμώνται και καταγράφονται. Η μητέρα διδάσκεται τεχνικές θρέψης που προωθούν την πρόσληψη και διατήρηση θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την ανάπτυξη. Όταν χρειάζεται γίνεται αναρρόφηση από τους μυκτήρες και το στόμα του εμβρύου και παρέχεται εντερική σίτιση διαμέσου σωλήνα.