Τι κάνουμε όταν το παιδί μας χτυπήσει στο κεφάλι με το ποδήλατο
Έρχεται λοιπόν εκείνη η στιγμή που το παιδί μας καταφέρνει να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες ή χωρίς το ποδήλατο ισορροπίας. Εκείνη η στιγμή που ξεκινάει να «οργώνει» το μπαλκόνι μας, αργότερα την πυλωτή, έπειτα το πάρκο και σε πολλές περιπτώσεις τους δρόμους παρέα με τους φίλους του.
Και κάπως έτσι μεγαλώνει χτίζοντας ανέμελες αναμνήσεις. Βέβαια… ίσως μία μέρα έρθει σπίτι και σας πει… «μαμά, χτύπησα». Μην πανικοβάλλεστε! Τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να χτυπήσουν, ειδικά τα αγόρια είναι 1,5 φορές περισσότερο πιθανόν να τραυματιστούν στο κεφάλι απ' ότι τα κορίτσια.
Όταν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι του τι πρέπει να κάνετε;
1. Μείνετε ψύχραιμοι.
2. Ρωτήστε το παιδί πώς χτύπησε και πού και αξιολογείστε το τραύμα.
3. Καλέστε τον παιδίατρό σας και περιγράψτε του την αξιολόγησή σας.
3. Μάθετε τις πρώτες βοήθειες για κάθε περίπτωση.
4. Παρατηρήστε τα κάτωθι συμπτώματα που θα σας δείξουν πιθανή εγκεφαλική διάσειση.
Τα συμπτώματα είναι:
- αποπροσανατολισμός
- λήθαργος
- αδυναμία
- μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια
- πονοκέφαλος
- ίλιγγος
- εμετοί
-διαφορετικό μέγεθος της μίας κόρης του ματιού από την άλλη
Ο παιδίατρός σας κρίνεται ο μόνος υπεύθυνος να σας πει αν η αξιολόγηση και τα συμπτώματα είναι ενδείξεις για να πάτε στο νοσοκομείο.
Αν το παιδί σας χτυπήσει με το ποδήλατο και:
-μείνει αναίσθητο, δηλαδή να μην έχει τις αισθήσεις του, έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο καρούμπαλο ή μεγάλο βαθούλωμα στο κεφάλι, παρουσιάζει αιμορραγία από την μύτη από το στόμα και από τα αυτιά τότε καλέστε αμέσως σε πρώτες βοήθειες τον παιδίατρό σας. Επειδή υπάρχει περίπτωση να έχει κρανιακό κάταγμα και τραυματισμό στον αυχένα του μην δοκιμάσετε να το μετακινήσετε εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.
-Εάν το παιδί δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, δεν ζαλίζεται, τοποθετήστε μία κομπρέσα με κρύο νερό από το ψυγείο στο σημείο που χτύπησε για να ανακουφίσετε σε πρώτη φάση τον πόνο και το πρήξιμο. Κατόπιν παρακολουθείτε το παιδί σας δύο ολόκληρα 24ωρα για να δείτε εάν έχει τα
συμπτώματα της πιθανής διάσεισης. Ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου πρέπει αν του γυρίζετε πλευρό κάθε μιάμιση με δύο ώρες ώστε να διαπιστώνετε ότι το παιδί έχει μυϊκό τόνο.
-Αν έχει ανοιχτή πληγή τότε με ένα καθαρό πανί και καθαρό νερό ή με φυσιολογικό ορό κρατάτε το σημείο εκείνο στην προσπάθειά σας να σταματήσετε την αιμορραγία. Στη συνέχεια μπορείτε να ξεπλύνετε το σημείο με οξυζενέ ή με άφθονο καθαρό νερό. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει ή η πληγή είναι τόσο μεγάλη που χωράει να περάσει η μπατονέτα του αυτιού τότε χρειάζεται ράμματα.
Να θυμάστε: Δεν διστάζουμε ποτέ να τηλεφωνήσουμε στον παιδίατρό μας και φυσικά να πάμε το παιδί στο γιατρό ή στο νοσοκομείο αν παρατηρήσουμε κάποιο από τα παραπάνω ή και ακόμη αν αισθανθούμε πως η κατάσταση του παιδιού μας είναι εκτός της φυσιολογικής. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερα για το νέο νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας MINETTA Top Plus το οποίο παρέχει πλήθος καλύψεων και παροχών σε ανταγωνιστικά ασφάλιστρα, ανακουφίζοντας κάθε οικογένεια με μία λιγότερη έγνοια.