Το μωρό μου – 2ος μήνας - 1η εβδομάδα

Το μωρό μου – 2ος μήνας - 1η εβδομάδα

Την πέμπτη εβδομάδα το μωρό σου αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα και το πιο γλυκό του χαμόγελο σε γεμίζει αισιοδοξία! Παίξε μαζί του, αγκάλιασε το και θα δεις έναν νέο κόσμο να ανοίγεται μπροστά σου... Τώρα είναι πιο πιθανό να μπορεί να γυρίζει το κεφαλάκι του στους διάφορους θορύβους και ήχους, αλλά και να μπορεί να το στηρίζει πιο εύκολα, όταν είναι μπρούμυτα. Αν βάλεις ένα καθρεφτάκι κάτω από το μωρό σου, όταν αυτό στηρίζεται μπρούμυτα, θα το δεις να περιεργάζεται το είδωλό του, δίνοντάς σου τις πρώτες και τόσο υπέροχες μικρές του γκριμάτσες!

2min1evd

Ως προς τη διατροφή του μωρού σου, επειδή το κάθε μωρό είναι μοναδικό, δεν υπάρχει κανένας σταθερός κανόνας για το πόσο πρέπει το μωρό να τρώει κάθε μέρα. Οι θηλάζουσες μανούλες πάντως καλό είναι να προσπαθούν για τουλάχιστον 8 με 12 τροφοδοτήσεις την ημέρα. Στη φάση αυτή, το μωράκι σου κερδίζει σταθερά περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα και βρέχει τουλάχιστον 6 πάνες καθημερινά.

Εσύ η μητέρα…

Μπορείς να πιστέψεις ότι έχει περάσει ένας μήνας και κάτι από την πρώτη ημέρα που ήρθες στο σπίτι με το μωρό σου; Η πρώτη περίοδος με το μωρό είναι ιδιαίτερη, καθώς είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και για τους δυο σας. Πολλές οι ευθύνες που έρχονται να σε ωριμάσουν σε αυτό το στάδιο αλλά και, παράλληλα, να μην σε αφήσουν να χαλαρώσεις ούτε λεπτό. Φρόντισε τη διατροφή σου ειδικά αν θηλάζεις και, όσο μπορείς, βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Λίγο περπάτημα ή κάποιες ασκήσεις τεντώματος, όσο το μωρό κοιμάται, θα σου δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια που θα χρειαστείς όταν εκείνο ξυπνήσει.
Από μέρα σε μέρα, το μωράκι σου θα σαραντίσει! Παλαιότερα, οι μητέρες απέφευγαν να εκθέσουν το μωρό στον έξω κόσμο πριν «κλείσει» τις 40 ημέρες. Στις μέρες μας, όμως, αν η μητέρα νιώθει ότι θέλει να βγει βόλτα και να πάρει το μωρό της έξω από το σπίτι, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνει. Αρκεί να ακολουθεί κάποιους κανόνες, όπως η αποφυγή κλειστών χώρων και χώρων με πολυκοσμία, η αποφυγή επαφής με αγνώστους ή ασθενείς και ο σωστός ρουχισμός του βρέφους. Κάθε μωρό γεννιέται με ένα όχι και τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο θωρακίζεται μεγαλώνοντας. Πάντως, τα μωρά που θηλάζουν, λόγω των αντισωμάτων που λαμβάνουν από την μητέρα τους, αναπτύσσουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με τα μωράκια που λαμβάνουν ξένο γάλα. Μέχρι τους 3 πρώτους μήνες, οι ιατροί συμβουλεύουν να δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή σε μια έξοδο με το μωρό, καθώς ακόμη κι ένας μικρός πυρετός, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα μετά από αυτό το διάστημα. Αν, όμως, μια βόλτα με το μωρό θα σου προσφέρει ψυχική ανάταση και δεν συντρέχουν άλλοι περιοριστικοί παράγοντες, πάρε όλες τις προφυλάξεις, πρόσεξε πού θα πας και απόλαυσέ το!

Πιπίλα την… πιπίλα σου!

Το ήξερες ότι την πιπίλα που θα δώσεις στο μωρό σου, θα την επιλέξει το ίδιο; Κι όμως! Φρόντισε να προμηθευτείς μερικές διαφορετικές πιπίλες και εκείνο θα κρατήσει αυτή που το βολεύει περισσότερο. Όταν σταθεροποιηθεί στην επιλογή του, αγόρασε 2 με 3 ίδιες πιπίλες, για να τις εναλλάσσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι περισσότερες μητέρες επιλέγουν την πιπίλα ως λύση όταν το μωρό κοιμάται, καθώς χαρίζει στο μωρό ηρεμία και ασφάλεια, αλλά και σύμφωνα με έρευνες, προστατεύει και από το σύνδρομο του «αιφνίδιου θανάτου». Αν θηλάζεις το μωρό, προσπάθησε να του δώσεις μια πιπίλα που να μοιάζει με θηλή. Από άποψη υλικού, προτίμησε τη σιλικόνη, που είναι περισσότερο μαλακή και ανθεκτική. Φρόντισε να την αποστειρώνεις συχνά και να μην την κρεμάς πάνω του, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού. Όπως επίσης, κράτα και ένα χρονοδιάγραμμα πιπίλας – θηλασμού. Κι αυτό, διότι τα μωρά συνηθίζουν γρήγορα την αίσθηση της πιπίλας και συχνά, μπορεί να μην δέχονται εύκολα την εναλλαγή με τη θηλή σου. Δεν θέλουμε να χάσει το ενδιαφέρον του για τον θηλασμό! Απέφυγε να δώσεις πιπίλα στα βρέφη που έχουν πρόβλημα με το βάρος τους. Μπορεί να δεις το μωρό να πιπιλά και τον αντίχειρά του, που είναι πάντα διαθέσιμος για εκείνο. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία, καθώς είχε ξεκινήσει ήδη από τη μήτρα, γι αυτό και η συνήθεια αυτή «κόβεται» πιο δύσκολα. Γύρνα στην πιπίλα! Όταν αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα δόντια του μωρού σου, προμηθεύσου ορθοδοντικές πιπίλες, για να προστατεύσεις τα τρυφερά δοντάκια που δημιουργούνται εσωτερικά των ούλων σταδιακά.

Αναρωτιέσαι…. Γιατί τα μωρά χρειάζονται τόσα πολλά εμβόλια;

Από τον 2ο μήνα του μωρού ξεκινούν και τα εμβόλιά του. Αν εσύ είχες εμβολιαστεί κατάλληλα μέχρι και πριν τη γέννα, το μωρό γεννιέται προστατευμένο από διάφορες ασθένειες και λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, ερυθρά, μαγουλάδες κ.α. Η προστασία είναι ικανοποιητική για περίπου 6 μήνες. Στη συνέχεια, τα αντισώματα που του προσέφερες καταστρέφονται και το μωρό καλείται να φτιάξει πλέον τα δικά του. Πολύ νωρίτερα, λοιπόν, από τους 6 μήνες, πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα εφόδια στο μωρό, για να μπορέσει να δημιουργήσει τη δική του προστασία στο αίμα έναντι των ιών και των βακτηρίων. Τα εμβόλια που θα πρέπει να γίνουν από τον 2ο μήνα κιόλας είναι κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της πολυομυελίτιδας, του αιμόφιλου τύπου b -ινφλουέντζα-, της ηπατίτιδας Β, του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου ABC. Ενημερώσου άμεσα από τον ιατρό σου σχετικά. Κατά περίπτωση, ο ιατρός θα συστήσει μόνο τα παραπάνω ή και κάποια ακόμη.

Αυτή την εβδομάδα :

«Σε αγαπάω μωρό μου»! Να ένα παιχνίδι που θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις το δέσιμο με τον μικρούλι σου! Έρευνες έχουν δείξει ότι η στενή σωματική και ψυχική επαφή της μητέρας με το μωρό, συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του, αλλά και των μετέπειτα ικανοτήτων του. Κράτα το αγκαλιά… Φέρε το μία κοντά στο στήθος σου και μία μακριά. Κάθε φορά που θα το φέρνεις κοντά, πες του «σε αγαπάω» / «σε λατρεύω» / «είσαι ό,τι πολυτιμότερο έχω» / «είμαι εδώ για σένα» και χάιδεψε το χεράκι του, το ποδαράκι του ή το κεφαλάκι του. Το μωρό αντιλαμβάνεται το συναίσθημα και το συνδέει με την κίνηση και το χάδι. Στη συνέχεια, βάλε τον σύντροφό σου να κάνει το ίδιο. Χαρείτε τα γελάκια και όλες τις αντιδράσεις του μωρού…

Και καλή εβδομάδα!