Το μωρό μου - 18ος μήνας
Συγχαρητήρια! Το παιδί σου έγινε 1,5 έτους! Γερό και δυνατό, συνεχίζει την εξελικτική του πορεία και την γνωριμία του με τον κόσμο. Το σώμα και το μυαλό του βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση. Η μνήμη του βελτιώνεται και τώρα μπορεί να έχει σαφή εικόνα του αντικειμένου που μετακίνησες από την αρχική του θέση, πόσο μάλλον αν πρόκειται για κάποιο από τα παιγνίδια του.
Αυτόν τον μήνα θα παρατηρήσεις μια «έκρηξη» στη σωματική του ανάπτυξη. Το παιδί είναι πιθανό να στέκεται καλύτερα στα πόδια του, ενώ ταυτόχρονα τα έπιπλα του σπιτιού σου μπορεί να γίνουν ο αγαπημένος του στόχος! …Τα οποία ενδεχομένως και να «στοχεύει» με την μπάλα του.Η φυσική του ενέργεια είναι διάχυτη στον χώρο, ίσως και μεγαλύτερη από όσο μπορείς να χειριστείς μερικές φορές. Μην σε πιάσει φόβος διαχείρισης, όμως… Με την κατάλληλη αντιμετώπιση, μπορεί να καταφέρεις να την περιορίσεις. Για παράδειγμα, για να αποπροσανατολίσεις το παιδί από μια δραστηριότητα που δεν ελέγχεις εύκολα, χρησιμοποίησε τη δύναμη της μουσικής και δίδαξέ το, τα πρώτα του βήματα… και στον χορό!
Εσύ η μητέρα…
Ο χρόνος κυλάει γρήγορα όταν έχεις ένα μικρό ανθρωπάκι στο σπίτι, που τρέχει δεξιά και αριστερά, αποκτώντας συνεχώς νέες εμπειρίες. Μπορεί να κάνει μερικές σκανταλιές και να είναι ανήσυχο, μπορεί να μην σε αφήνει να χαλαρώσεις, αλλά να θέλει να τρέχεις από πίσω του, μπορεί να νιώθεις ότι ενδεχομένως θα γκρεμίσει το σπίτι με την περιέργειά του. Όταν, όμως, κοιτάς μέσα στα μάτια του, πλημμυρίζεις από αγάπη… Είναι η χαρά της ζωής για σένα… Και σκέφτεσαι… «μήπως να του χαρίσω ένα αδερφάκι;» Ο 1,5 χρόνος είναι μια καλή περίοδος για να ξαναμπείς στη διαδικασία της εγκυμοσύνης. Σκέψου καλά πόσο έτοιμη είσαι να περάσεις άλλη μια φορά τα στάδια και αν νιώσεις έτοιμη, συζήτησέ το με τον σύντροφό σου. Θυμάσαι καθόλου τι λέγαμε πολλούς μήνες νωρίτερα; Μαζί με την απόφαση, θα σε επισκεφτούν οι αναγούλες, οι ναυτίες, τα κιλά, οι κυκλοθυμικές συμπεριφορές κλπ. Από την άλλη, η αίσθηση μιας μικροσκοπικής καρδιάς που γεννιέται και «χτυπάει» μέσα σου, δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο συναίσθημα στον κόσμο! Κάνε έναν ακόμη προϋπολογισμό στα έσοδα – έξοδα του δεύτερου παιδιού, και αν είναι όλα με το μέρος σου, ετοιμάσου ψυχολογικά! Φρόντισε να προετοιμάσεις και το μικρό σου για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού και… ζήσε το παραμύθι από την αρχή! Από εμάς, καλή επιτυχία!
Μαμά, ΒΓΑΛΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΑΝΑ!
Άραγε, πότε το παιδί μου μπορεί να πάει τουαλέτα μόνο του; Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στους 18 μήνες το παιδί είναι πολύ μικρό ακόμη, για να ξεκινήσει την εκπαίδευση της τουαλέτας. Από την άλλη, η εμπειρία των γιαγιάδων και των παππούδων λέει ότι το παιδί είναι έτοιμο να αποδεχθεί το γιογιό. Ποιος έχει δίκιο; Ο μόνος που μπορεί να απαντήσει σε κάτι τέτοιο είναι το ίδιο το παιδί, καθώς όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από τον βαθμό ανάπτυξης της αισθητήριας συνειδητοποίησης. Η αναγνώριση της ανάγκης να «αδειάσει» την κύστη και τα έντερά του, αλλά και να μπορεί να «κρατηθεί», θα έρθει αργότερα, από τα 2 χρόνια και μετά. Όμως, από τον 18ο μήνα και μετά, αναπτύσσει τις απαραίτητες δεξιότητες σταδιακά, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Ποια είναι τα σημάδια που θα σου δώσουν να καταλάβεις ότι είναι έτοιμο; Θα πρέπει να δεις αν είναι αρκετά συντονισμένο και ισορροπεί καλύτερα στο βάδισμα ή και στο τρέξιμο. Επίσης, αν είναι συνεργάσιμο μαζί σου ή όχι. Θα χρειαστεί να παρατηρήσεις αν τα ούρα και τα κόπρανά του, αν είναι σε επαρκή ποσότητα και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμη, αν μπορεί να μείνει στεγνό για τουλάχιστον 2 ώρες, κάτι που μαρτυρά ότι οι μυς της ουροδόχου κύστεως έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να μπορεί να συγκρατεί τα ούρα. Επίσης, αν μπορεί να καθίσει στην ίδια θέση ήσυχο για λίγα λεπτά, αν θέλει να μπει μαζί σου στο μπάνιο, αλλά κι αν μπορεί να ανεβοκατεβάσει τα ρούχα του από τη μέση και κάτω. Θα πρέπει να δεις, ακόμη, αν νιώθει κάποια ενόχληση όταν η πάνα του είναι βρεγμένη. Σημείωνε την πρόοδο που πετυχαίνει με το να μην βρέχει το κρεβατάκι του, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα περισσότερα παιδιά αργούν να το πετύχουν, ενώ κάποια από αυτά φτάνουν και το 5ο έτος, μέχρι να τα καταφέρουν. Δώσε σημασία σε κάτι πολύ σημαντικό, το αν εμφανίζει ή όχι μια γενικότερη τάση προς ανεξαρτησία. Και πριν το καταλάβεις, το παιδί ίσως να μπορεί να χρησιμοποιεί το γιογιό για τις βασικές του ανάγκες!
Αναρωτιέσαι…. Κούνια ή κρεβατάκι; Πότε είναι η σωστή στιγμή για την μετάβαση;
Η αλήθεια είναι ότι η στιγμή για να μετακινηθεί το μωρό από την κούνια στο κρεβάτι διαφέρει από παιδί σε παιδί και εξαρτάται από τα δείγματα που σου δίνει το παιδί για το πόσο έτοιμο είναι (ή πιστεύεις ότι είναι). Αυτό που θα πρέπει να έχεις στο νου είναι ότι η μετάβαση θα είναι καλύτερα να γίνει ομαλά και σταδιακά. Οι πιο έμπειροι γονείς, πάντως, συμβουλεύουν τους νεότερους να αφήσουν το παιδί στην κούνια όσο περισσότερο μπορούν. Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο πιο εύκολα και συνειδητά θα αποδεχτεί την αλλαγή. Επειδή, βέβαια, τα μεγαλύτερα παιδιά είναι και περισσότερο δραστήρια, θέλει μεγάλη προσοχή. Μπορεί να θελήσουν να δραπετεύουν τα βράδια από την κούνια και να τριγυρίζουν στο κρεβάτι σου! Ένα πορτάκι ασφαλείας θα το αποτρέψει από το σκαρφάλωμα, καθώς απλώς θα ανοίγει την πόρτα και θα βγαίνει. Ακόμα, ένα στρώμα στην έξοδο της κούνιας θα το προστατεύσει σε περίπτωση πτώσης. Όταν βλέπεις ότι το παιδί αναζητά να είναι κοντά σου, ανεβαίνοντας στο κρεβάτι, είναι ένας καλός οιωνός ότι θα μπορέσει να αποδεχτεί και το δικό του κρεβατάκι. Όταν θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις την κούνια, διάλεξε ένα χαμηλό κρεβατάκι και προτίμησε να έχει προστατευτικά κάγκελα. Κι αυτό, γιατί ο μικρός σου… «δραπέτης» έχει συνηθίσει την ασφάλεια της κούνιας τόσο καιρό και μπορεί να μπερδευτεί το βράδυ με τα όρια του κρεβατιού, όσο θα στριφογυρίζει στα όνειρά του!
Αυτόν τον μήνα :
Επιλέγουμε παιγνίδια για τον 1,5 πρώτο χρόνο! Η αύξηση της επιδεξιότητας είναι πολύ σημαντική σε αυτό το στάδιο, καθώς δίνει την δυνατότητα στο παιδί να μάθει να συντονίζει διαφορετικές μεταξύ τους κινήσεις, οι οποίες αποσκοπούν σε μία συγκεκριμένη δράση. Το παιδί θα περάσει όμορφα και δημιουργικά: μουτζουρώνοντας με κραγιόνια, αφαιρώντας κορδόνια από παλιά παπούτσια, μετακινώντας πάνω κάτω στο σκοινί τις χάντρες του κομπολογιού, πατώντας τα πλήκτρα σε ένα πλαστικό τηλεφωνάκι, βάζοντας σε μια σειρά τα ξύλινα κομμάτια ενός παζλ (με 3-4 κομμάτια), κρατώντας ένα φλιτζανάκι με νερό, έτσι ώστε να μην χυθεί το περιεχόμενο, κυνηγώντας μια φουσκωτή μπάλα θαλάσσης (αν είναι καλοκαίρι) ή παίζοντας χιονοπόλεμο με τα… δέντρα (αν είναι χειμώνας)! Πήρες μια ιδέα;
Και καλό μήνα!