Το πρόγραμμα του μωρού
Επτά «κλειδιά» για να πετύχουμε το σωστό χρονοδιάγραμμα στον ύπνο, τη διατροφή και το παιχνίδι του μωρού μας!
Αν έχουμε ένα κανονικό πρόγραμμα για τον ύπνο, την τροφή και το παιχνίδι θα κάνει τη ζωή τη δική μας και του μωρού μας πολύ πιο εύκολη. Πως όμως μπορούμε να το κατορθώσουμε αυτό;
Ας δούμε επτά οδηγίες που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες.
Συνηθίστε το μωρό σας στη ρουτίνα του ύπνου από νωρίς.
Μόλις έχετε μια σταθερή ώρα ύπνου, θα μπορέσετε να οργανώσετε εύκολα το πρόγραμμα της ημέρας. Βέβαια δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό αμέσως, αλλά μετά τους δύο μήνες μπορείτε να αρχίσετε να το εφαρμόζετε. Ένα ζεστό μπάνιο, πιτζάμες, το γάλα του και μετά κλείνουν τα φώτα. Τον πρώτο καιρό μπορεί να αποκοιμιέται πίνοντας το γάλα του στην αγκαλιά σας αλλά μετά τους 4 μήνες είναι καλό να το βάζετε στο κρεβατάκι του ξύπνιο και να κοιμηθεί μόνο του.
Μάθετε στο μωρό σας τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύκτας.
Πολλά μωράκια μπερδεύουν τη μέρα με τη νύκτα, με αποτέλεσμα να κοιμούνται όλη την ημέρα και να ξυπνούν μόλις δύσει ο ήλιος! Την ημέρα έχετε το σπίτι φωτεινό. Την νύκτα χαμηλό φωτισμό και ησυχία. Μην του μιλάτε πολύ κατά τη διάρκεια του βραδινού γεύματος. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι η νύκτα είναι για να κοιμάται και η ημέρα για να παίζει.
Μάθετε να καταλαβαίνετε τις ανάγκες του μωρού σας
Τα βιβλία, ο παιδίατρος, οι γονείς σας, οι φίλοι όλοι μπορούν να σας δώσουν κάποια συμβουλή. Όμως το μωρό σας είναι ο καλύτερος οδηγός για να σας πει τι θέλει, αρκεί να προσπαθήσετε να «διαβάζετε» τα σημάδια του.
Όταν οι γονείς αφιερώνουν χρόνο στο μωρό τους, οι πληροφορίες που παίρνουν τους βοηθά, μέσα από τη δική τους εμπειρία, να καταλάβουν τι θέλει το μωρό. Η εμπειρία σας και το ένστικτο θα βοηθήσουν να ταΐζετε το μικρό σας πριν πεινάσει πολύ και να το βάλετε για ύπνο πριν κουραστεί πολύ και γκρινιάζει.
Δώστε προτεραιότητα στο πρόγραμμα του μωρού σας
Προσπαθώντας να εφαρμόσουμε, όσο βέβαια είναι δυνατόν, το πρόγραμμα στο μωρό μας, πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε την προσπάθεια αυτή σαν προτεραιότητα μας, ιδίως τις πρώτες εβδομάδες του μωρού. Αποφύγετε τις αποκλίσεις από την καθημερινή ρουτίνα στον ύπνο, το φαγητό κλπ.
Το να αλλάξουμε το πρόγραμμα για ένα απόγευμα, ασφαλώς δεν πειράζει. Αλλά είναι καλύτερα να κρατάμε το πρόγραμμα του, όσο αυτό προσπαθεί να το συνηθίσει.
Περιμένετε τις αλλαγές του όσο αυτό μεγαλώνει
Το παιδάκι σας έχει κάνει τόσο μεγάλη πρόοδο στον πρώτο χρόνο του! Έχει τριπλασιάσει το βάρος του και τώρα κάθεται, σηκώνεται και αρχίζει να περπατάει! Στην περίοδο αυτή της ανάπτυξης του και προσπαθώντας να κατακτήσει ακόμη κάτι, μην παραξενεύεστε αν ξεφεύγει από το πρόγραμμά του. Μπορεί να τρώει περισσότερο, να χρειάζεται περισσότερο ύπνο ή ακόμη να ξυπνά μερικές φορές την νύκτα. Μην φοβάστε. Το παιδάκι σας θα ξαναβρεί τον ρυθμό του, ή μπορεί αυτό να είναι σημάδι ότι πρέπει να οργανώσετε ξανά το καθημερινό του πρόγραμμα.
Ρυθμίστε το πρόγραμμά του για να ταιριάζει στην ηλικία του.
Ίσως είναι ώρα να αλλάξετε λίγο το πρόγραμμα του μικρού σας. Καθώς μεγαλώνει θα κοιμάται λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα παίζει πολύ περισσότερο. Θα αρχίσει να τρώει στέρεα τροφή, στην αρχή μία φορά την ημέρα και μετά πολλές φορές!Μην ξεχνάτε ότι οι ανάγκες του παιδιού μας αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του.
Μην περιμένετε το τέλειο.
Πολλοί γονείς νομίζουν ότι το πρόγραμμα του μωρού τους θα λειτουργεί πάντα σαν ρολόι. Όμως παρόλο που στα μωρά αρέσει η συνέπεια, θα πρέπει να περιμένετε τις αλλαγές του όπως αυτό θα μεγαλώνει.
Μερικές φορές, για κάποιο λόγο, το μωρό δεν θέλει να κοιμηθεί, πεινάει περισσότερο, ξυπνάει πολύ νωρίς και ούτω καθεξής.
Και η ζωή συνεχίζεται, διακοπές, μεγαλύτερα αδέλφια, σχέδια με φίλους και άλλη μέλη της οικογένειας, δουλειές και ψώνια που πρέπει να γίνουν και άλλοι παράγοντες που μπαίνουν σιγά – σιγά στην καθημερινή ζωή με το μικρό σας.
Όμως όλες αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές αρκεί το παιδάκι μας να έχει τον ύπνο, την τροφή, το παιχνίδι, την φροντίδα και την αγάπη που χρειάζεται για να μεγαλώσει όμορφα και ευτυχισμένο.