Τραυματισμοί των ματιών των παιδιών
Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας φαίνεται να έχει κάτι στο μάτι του; Εάν το παιδί σας φαίνεται να έχει κάτι στο μάτι του, να προσπαθήσετε να το αποτρέψετε από το να το τρίβει, ώστε να αποφύγει το γρατσούνισμα του κερατοειδούς χιτώνα, του επιφανειακού στρώματος του ματιού. Αν σε λίγα δευτερόλεπτα δεν έχει βγει από το μάτι αυτό που του προκαλεί την ενόχληση, πλύνετε τα χέρια σας και δείτε εάν μπορείτε να εντοπίσετε το τραβώντας ελαφρώς το κάτω βλέφαρο του προς τα κάτω και το πάνω ελαφρώς προς τα πάνω.
Αν το αντικείμενο μοιάζει να είναι ενσωματωμένο στο μάτι, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε, αλλά πηγαίντε το παιδί στον γιατρό. .
Εάν μπορείτε να δείτε το αντικείμενο και δεν είναι προσκολλημένο στο μάτι, αφαιρέστε το προσεκτικά αγγίζοντάς το με μπατονέτα ή με την άκρη ενός καθαρού πανιού. Αν αυτό δεν δουλέψει, προσπαθήστε να το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Τι γίνεται αν δεν μπορείτε να το βγάλετε; Aν δεν μπορείτε να δείτε τι είναι αυτό που ερέθισε το μάτι του παιδιού, αλλά το παιδί σας φαίνεται να πονάει, θα πρέπει να το πάτε στον γιατρό δεδομένου ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει το μάτι έχει τραυματιστεί. Προσπαθήστε να αποτρέψετε το παιδί σας από την επαφή με το μάτι του.
Τι πρέπει να κάνετε αν το μάτι του παιδιού σας έχει τραυματιστεί;
Πηγαίνετε το παιδί σας στο γιατρό εάν συμβεί οποιοδήποτε από τα παρακάτω μετά από ένα τραυματισμό στα μάτια:
* Ορατό πρήξιμο ή μελανιές
* Η όραση του παιδιού σας είναι θολή ή διπλασιάζεται
* Το παιδί σας αισθάνεται σαν να υπάρχει κάτι στο μάτι του
* Το παιδί σας φαίνεται να πονάει ή φαίνεται να ενοχλείται από το φως
* Το βλέφαρο του είναι σχισμένο
* Το μάτι του παιδιού είναι κόκκινο, ερεθισμένο, υπερβολικά υγρό ή βγάζει βλέννα
* Το μάτι δεν κινείται όπως και το άλλο
* Το ένα μάτι προεξέχει περισσότερο από το άλλο
* Το ένα μάτι έχει διαφορετικό μέγεθος από το άλλο
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αγγίξετε το τραυματισμένο μάτι μέχρι να πάτε το παιδί σας στο γιατρό. Εάν οποιοδήποτε μέρος του ματιού είναι σκισμένο, το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει υαλοειδές υγρό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη.
Ο γιατρός θα ελέγξει για τυχόν ζημιές και θα σας δώσει τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με ό, τι διαγνώσει. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει γδαρμένο κερατοειδή, μπορεί να του συνταγογραφήσει αντιβιοτικές σταγόνες για την πρόληψη της λοίμωξης. Αν η περιοχή είναι μελανιασμένη, μπορεί να σας συμβουλεύσει να βάλετε μια κρύα κομπρέσα, ακολουθούμενη από ζεστές κομπρέσες μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα. Στη σπάνια περίπτωση που το παιδί σας έχει σοβαρή οφθαλμική βλάβη, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Εάν το παιδί σας χτύπησε, αλλά δεν βλέπετε καμία ζημιά και το μάτι του φαίνεται να λειτουργεί μια χαρά, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Παρακολουθήστε για οποιαδήποτε από τις παραπάνω ενδείξεις για μια με δυο μέρες, όμως. Επίσης καλέστε το γιατρό του παιδιού σας, αν δεν είστε σίγουροι για τον τραυματισμό.
Τι γίνεται αν μπει κάτι δηλητηριώδες στο μάτι του παιδιού σας;
Εάν μπει στο μάτι του παιδιού σας κάποιο χημικό είδος, όπως ένα μέσο καθαρισμού οικιακής χρήσης, φυτοφάρμακο φυτών ή χρώμα, για παράδειγμα, τότε πρόκειται για μια ιατρική έκτακτη ανάγκη. Πηγαίνετε το παιδί στο ντους ή το νεροχύτη και ρίξτε καθαρό, ζεστό, όχι καυτό, νερό στο μάτι του. Μην βάλετε οτιδήποτε άλλο εκτός από το νερό στο μάτι του. Δεν θα είναι διασκεδαστικό, αλλά είναι σημαντικό να μπορέσετε να ξεπλύνετε τα χημικά, το συντομότερο δυνατό για την πρόληψη μόνιμης απώλειας της όρασης ή ακόμα και απώλειας του ματιού. Το καλύτερο θα ήταν κάποιος άλλος ενήλικας στο σπίτι, να κρατήσει τα βλέφαρα του ματιού του παιδιού σας ανοικτά, ενώ εσείς χύνετε το νερό. Προσπαθήσετε το νερό να πάει σε όλο το μάτι. Ύστερα πηγαίνετε το παιδί σας γιατρό.
Πώς μπορείτε να προστατέψετε το παιδί σας από τραυματισμούς στα μάτια του;
Το ενενήντα τοις εκατό του συνόλου των τραυματισμών των ματιών μπορούν να προληφθούν. Οι πιο κοινές αιτίες που τα παιδιά τραυματίζονται στα μάτια περιλαμβάνουν χρήση παιχνιδιών, πτώση από σκάλες ή κρεβάτι, το να παίζει το παιδί με αντικείμενα, όπως μολύβια και πιρούνια, η επαφή με επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως τα χρώματα και τα μέσα καθαρισμού και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.
Πάρτε λοιπόν μέτρα που να προφυλάσσουν τα μάτια του παιδιού σας.
Επιπλέον:
* Το παιδί σας θα πρέπει να φοράει πάντα ζώνη στο αυτοκίνητο.
* Μην αφήνετε το παιδί σας να παίζει στην αυλή, ενώ κουρεύετε το γκαζόν. Πέτρες και άλλα σκουπιδάκια μπορεί εύκολα μέσω του αέρα να μπουν στο μάτι του παιδιού..
* Μην αφήνετε το παιδί σας να παίζει με πυροτεχνήματα ή παιχνίδια όπως τόξα και βέλη, τα οποία είναι αιχμηρά και μπορεί να τραυματίσουν τα μάτια του.
* Προσπαθήστε να κρατήσετε το παιδί σας και τους φίλους του όταν παίζουν μακριά από αιχμηρά αντικείμενα όπως ψαλίδια και ράβδοι.
* Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει τις χημικές ουσίες, που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας, σε ένα μέρος που δεν έχει πρόσβαση το παιδί.