Βιβλίο ή διάβασμα στην οθόνη; Τί είναι καλύτερο για τα παιδιά;
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει τον τρόπο ανάγνωσης στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους. Η συζήτηση για το αν το διάβασμα πρέπει να γίνεται στην οθόνη ή από το βιβλίο, παραμένει ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα.
Υπάρχει μία ιδέα ότι τα παιδιά είναι συχνά απρόθυμα να διαβάσουν ένα βιβλίο. Λένε ότι προτιμούν μια ηλεκτρονική συσκευή και να διαβάζουν σε μία οθόνη. Ωστόσο, είναι πράγματι αλήθεια;
Υπάρχουν μερικά σημεία σχετικά με το θέμα αυτό που πρέπει να λάβουν υπόψη τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι γονείς.
Ψηφιακή ανάγνωση.
Είναι αλήθεια ότι σήμερα, παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμη και αυτά κάτω των τριών ετών, είναι απόλυτα ικανά να χειρίζονται ηλεκτρονικές συσκευές σύμφωνα με τις δικές τους δυνατότητες. Επιπλέον, τους αρέσει να τις χρησιμοποιούν και να διερευνούν όλες τις δυνατότητές τους.
Όμως, παρόλο που μεγάλωσαν με αυτές τις συσκευές, τα μικρότερα παιδιά δεν τις χρησιμοποιούν για ανάγνωση. Ακόμη και αυτά που διαβάζουν πολύ, προτιμούν την ανάγνωση με τον παραδοσιακό τρόπο.
Η ανάγνωση σε μία οθόνη έχει ορισμένα πλεονεκτήματα:
- Το παιδί μπορεί να απολαύσει διαδραστικά βιβλία.
- Υπάρχουν επιπλέον εφαρμογές που σχετίζονται με την ιστορία του βιβλίου.
- Μπορείτε να έχετε πολλά βιβλία στην ίδια συσκευή χωρίς να χρειάζεται να τα έχετε όλα ξεχωριστά.
Ωστόσο, το κυριότερο μειονέκτημα είναι η απόσπαση της προσοχής που μπορεί να προκαλέσει η οθόνη. Αυτό οφείλεται σε όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες που έχει. Υπάρχει πάντα μεγάλη πιθανότητα απόσπασης της προσοχής όταν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς επιλέγουν αυτό το είδος της ανάγνωσης.
Πολλά παιδιά δεν έχουν πολύ υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης και συχνά η προσοχή τους αποσπάται γρήγορα. Γι’ αυτό είναι καλύτερα για το παιδί να μην διαβάζει από την οθόνη, καθώς είναι μία δραστηριότητα που απαιτεί υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης.
Ανάγνωση από το βιβλίο.
Ασφαλώς και δεν έχει χαθεί. Και το γεγονός αυτό είναι αντίθετο με τις προβλέψεις διαφόρων ερευνών.
Τα παιδιά αντικατοπτρίζουν τα λόγια των γονιών τους και μιμούνται τις ενέργειές τους σε καθημερινή βάση. Εάν λοιπόν βλέπουν τους γονείς να διαβάζουν το βιβλίο τους σε παραδοσιακή μορφή, καθώς υπάρχει ένα μέρος των ενηλίκων που δεν είναι ή δεν θέλει να είναι εξοικειωμένο με τον κόσμο της ψηφιακής παιδείας, τότε και αυτά θα θέλουν να διαβάσουν από το βιβλίο.
Το ίδιο ισχύει εάν υπάρχει βιβλιοθήκη στο σπίτι ή αν οι γονείς χρησιμοποιούν τις δημόσιες βιβλιοθήκες.
Αν και η χρήση του tablet και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι διαδραστικοί πίνακες, αναπτύσσεται και εφαρμόζεται στα σχολεία, τα σχολικά βιβλία δεν έχουν εξαφανιστεί από την τάξη. Οι καθηγητές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν βιβλία στην παραδοσιακή τους μορφή.
Έτσι λοιπόν, ένα βιβλίο σε παραδοσιακή μορφή είναι μία πολύ πιο κατάλληλη επιλογή για παιδιά με προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής. Γιατί δεν θα έχουν τίποτε άλλο για να τους αποσπάσει την προσοχή.
Λοιπόν τι είναι καλύτερο;
Αφού οι γονείς εξετάσουν καλά όλα τα δεδομένα, πρέπει να αξιολογήσουν ποια επιλογή είναι πιο κατάλληλη για κάθε παιδί.
Ωστόσο, και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα, τα παιδιά πρέπει πάντα να ενθαρρύνονται να διαβάζουν και να αποκτήσουν αυτή τη συνήθεια στη ζωή τους. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό ανεξάρτητα από το μέσο ή τη μορφή που θα χρησιμοποιήσουν.
Θα υπάρχουν πάντα παιδιά που θα συνεχίσουν να επιλέγουν το χαρτί και θα υπάρχουν και άλλα που θα αποφασίσουν να επωφεληθούν από την ευκολία χρήσης των νέων τεχνολογιών. Και οι δύο επιλογές είναι αποδεκτές εάν το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι τα παιδιά γίνονται λάτρεις της ανάγνωσης και ως αποτέλεσμα και του πολιτισμού.
Επιπλέον, είναι καλή ιδέα για όλους, γονείς, επαγγελματίες πληροφορικής και καθηγητές να μεταδώσουν την αγάπη τους για την ανάγνωση και τα βιβλία μέσω συγκεκριμένων συστάσεων.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά θέματα και μεγάλη ποικιλία βιβλίων. Κάθε παιδί μπορεί να επιλέξει αυτό που του αρέσει περισσότερο και με αυτόν τον τρόπο, να μπορεί να απολαύσει μερικές ξεχωριστές στιγμές με ένα υπέροχο βιβλίο!