Υγιεινή διατροφή και παιδί
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για παιδιά, μπορεί να τους δώσει ότι χρειάζεται για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σωστά, καθώς και για να χτίσει τα σωστά θεμέλια, στα οποία θα βασίζεται η διατροφή του ακόμα και όταν μεγαλώσει. Τα μικρά παιδιά συνήθως είναι πολύ επιλεκτικά με το τι τρώνε και απορρίπτουν πολλά υγιεινά φαγητά χωρίς να τα δοκιμάσουν. Μπορεί να είναι δύσκολο να πείσετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά, αλλά οι συνήθειες που θα αναπτύξει νωρίς στη ζωή του θα το βοηθήσουν να κάνει πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και όταν μεγαλώσει.
Αν οι γονείς δεν κάνουν κάτι, ώστε τα παιδιά τους να δοκιμάζουν θρεπτικά τρόφιμα, τα παιδιά θα αποκλείσουν σταδιακά πολλές τροφές από τη διατροφή τους. Μπορείτε αντί να επικεντρωθείτε στο τι τρώει το παιδί σας σε ένα γεύμα, να ασχοληθείτε με το τι καταναλώνει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αν τρώει ισορροπημένα όλη τη βδομάδα είναι πολύ πιθανό να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται.
Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας χρειάζεται από 1.000 έως 1.600 θερμίδες την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο στη διατροφή τους. Το λίπος βοηθά επίσης το σώμα να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά, ειδικά στις υγιείς του μορφές, που συναντούνται σε τρόφιμα όπως το αβοκάντο και τα καρύδια. Συμβουλευτείτε το γιατρό του παιδιού σας εάν πιστεύετε ότι δεν παίρνει αρκετό βάρος ή αν έχετε άλλες ανησυχίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες του.
Τα γεύματα που καταναλώνει το παιδί σας μέσα στη μέρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ισορροπία δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πηγών πρωτεΐνης, λαχανικών, φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, εκτός εάν το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα ή δυσανεξία. Η βρώμη και το ρύζι είναι οι παραδοσιακές επιλογές δημητριακών, αλλά μπορεί το παιδί σας να αναπληρώνει την ανάγκη του για δημητριακά και με κριθαράκι.
'Αλλες επιλογές είναι τα μπισκότα, η τορτίγια, το ψωμί, οι πίτες και τα ζυμαρικά. Για πρωτεΐνη μπορεί να φάει κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο ζαμπόν, ψάρι, άπαχο κιμά, αυγά και φασόλια. Εάν το παιδί σας δεν πίνει γάλα, δώστε του γιαούρτι, τυρί ή κρέμα. Σημαντικό είναι επίσης το παιδί να καταναλώνει υγιεινά σνακ, ώστε να μην νιώθει πείνα ανάμεσα στα γεύματα. Φυσικά δεν θα πρέπει να τρώει όλη την ώρα σνακ. Δύο την ημέρα, ένα το πρωί και ένα το απόγευμα είναι αρκετά. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα σνακ που προσθέτουν περιττές θερμίδες στη διατροφή του παιδιού. Αντ' αυτού δώστε του φρέσκα φρούτα μαζί με γιαούρτι, ώστε να πάρει θρεπτικά συστατικά και ασβέστιο.
Ένα αλμυρό σνακ μπορεί να είναι κράκερ με χούμους, τυρί, άπαχο κρέας ή φυστικοβούτυρο. Άλλες ιδέες είναι τα ποπ κορν, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα βραστά αυγά, και τα milkshake από φρούτα και γάλα. Εάν το παιδί σας τρώει ελάχιστες τροφές και όχι και τόσο υγιεινές, δοκιμάστε να κάνετε το γεύμα του πιο ελκυστικό. Αφήστε το παιδί να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα και στα ψώνια και εξηγήστε του σαν να του λέτε μια ιστορία τη σημασία των υγιεινών τροφών στη διατροφή του. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος επιλέξτε αστεία καπέλα και ποδιές, ώστε να εξοικειωθεί το παιδί με τα υλικά. Χρησιμοποιήστε τα γεύματα για να καθίσετε όλη η οικογένεια μαζί και να μιλήσετε για την ημέρα σας. Τέλος δεν θα πρέπει να πιέζετε το παιδί σας να φάει, αλλά αν δεν τρώει αυτό που έχετε φτιάξει μην του μαγειρέψετε κάτι άλλο.