Ζητείται χρόνος για ανακύκλωση
Είμαι μητέρα δύο παιδιών. Ενός εξάχρονου κοριτσιού και ενός οκτάχρονου αγοριού ενώ συγχρόνως εργάζομαι. Εγώ και ο σύζυγος μου τρέχουμε ασταμάτητα.
Αγαπάμε τα παιδιά μας και ξέρουμε πολύ καλά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μία επένδυση στην υγεία και στο μέλλον τους. Προσπαθούμε να συμβάλουμε καθημερινά σε αυτό, αλλά οι ρυθμοί που ακολουθούμε είναι εξαντλητικοί.
Πρόσφαταενημερωθήκαμε για τις πολλαπλές δυνατότητες ανακύκλωσης που υπάρχουν στην Αθήναόμως αναρωτηθήκαμε εάν είναι ρεαλιστικό για μία οικογένεια με δύο παιδιά να βρει χρόνο για να χωρίσει, να μαζέψει και να μεταφέρειτο χαρτί, τα μπουκάλια και τα κουτάκια μέχρι τον πλησιέστερο κάδο ανακύκλωσης…
Ανακύκλωση στην καθημερινότητα
Αν βάλετε την ανακύκλωση και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος σαν extra δραστηριότητα στην ζωή σας είναι πράγματι είναι πολύ δύσκολο να την εντάξετε στην καθημερινότητα της οικογένειας σας.
Μήπως όμως υπάρχει δυνατότητα να «φέρετε» την ανακύκλωση στα μέτρα σας; Η αλήθεια είναι πως μπορούμε να ανακυκλώσουμε χωρίς να χρειάζεται να αναστατωθούμε ή να καταβάλουμε κόπο. Πως; Ορίστε μερικές απλές ιδέες:
Πάμε για ψώνια
Όσο απασχολημένοι και να είστε, σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πάτε για ψώνια. Ξέρετε ότι στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε άλλα μεγάλα καταστήματα υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών;
Την επόμενη φορά που θα βγείτε για να ψωνίσετε πάρτε μαζί σας και το σακουλάκι με τις μεταχειρισμένες μπαταρίες που θα έχετε μαζέψει! Μόλις κάνατε το πρώτο βήμα !
Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου.
Καταστήματα και σούπερ μάρκετ εφοδιασμένα με ειδικούς κάδους: Α-Β ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ, CARREFOUR, CHAMPION-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DAILY'S, IN.KA, ΜΑΚΡΟ CASH AND CARRY, ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ, Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΜΥ ΜΑΡΚΕΤ, ΠΑΝΕΜΠΟΡΙΚΗ, PRAKTIKER, Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ A.E.E.
Στην λίστα αυτών των καταστημάτων συμπεριλαμβάνονται οι αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας (ΓΕΡΜΑΝΟΣ, NOKIA, ΟΤΕSHOP, ΤIM, VODAFONE), καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, φωτογραφικών ειδών, τεχνικής εξυπηρέτησης και ανταλλακτικών, καταστήματα πώλησης μπαταριών, κλπ.
Ένα μεγαλύτερο βήμα είναι η ανακύκλωση χαρτιού.
Τοποθετήστε στο μπαλκόνι ή στην αυλή όμορφα κουτιά που θα αγοράσετε ή θα φτιάξετε μόνοι σας. Εκεί μαζέψτε εφημερίδες, χαρτιά από τον εκτυπωτή, χαρτιά από συσκευασίες τροφίμων, χάρτινες σακούλες του μανάβη κ.α.
Στην ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων θα βρείτε χάρτη των σημείων ανακύκλωσης ανα περιοχή. Ίσως είστε τυχεροί και κάποιος κάδος να βρίσκεται στην γειτονιά σας.
Εάν όχι, μπορείτε να ενημερωθείτε με ένα κλικ για το που βρίσκεται ο πλησιέστερος σε εσάς κάδος και το συνδυάσετε με μία καθημερινή διαδρομή που κάνετε, ή με μία διαδρομή που θέλετε να κάνετε το Σαββατοκύριακο.
Πέντε λεπτά αρκούν για να πάρετε το χαρτί μέχρι το αυτοκίνητο και άλλα πέντε λεπτά για να το αδειάσετε κάνοντας μια μικρή στάση! Με 10 λεπτά κάθε 2 εβδομάδες έχετε στείλει το χαρτί σας για ανακύκλωση ενώ συγχρόνως μειώνετε σημαντικά τον όγκο των σκουπιδιών σας και τις βόλτες μέχρι τον κάδο…
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης προμηθεύει τους δημότες με μια ειδική τσάντα 35 λίτρων που επαναχρησιμοποιείται και συνοδεύεται από το κατάλληλο ενημερωτικό υλικό.
Μια μικρή επένδυση χρόνου
Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται λίγος χρόνος στην αρχή για να εξοικειωθείτε με τις νέες συνήθειες και να οργανώσετε την αποθήκευση των αντικειμένων στο σπίτι σας. Μετά από μερικές μέρες θα έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή σας ζωή, δεν θα σας τρώει παραπάνω χρόνο και είναι πράγματι κάτι το οποίο θα σας γεμίσει ικανοποίηση και γιατί όχι, περηφάνια…
Πέτρα πιάνεις χρυσάφι γίνεται
Εάν θέλετε μαζί με τα παιδιά να κάνετε κάτι δημιουργικό, από πράγματα που έχετε για πέταμα, ίσως παρακάτω βρείτε ιδέες που να σας αρέσουν.
Μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας δημιουργίες χρησιμοποιώντας τις εφημερίδες που είχατε για πέταμα κατασκευάζοντας το δικό σας ανακυκλωμένο χαρτί ή αντικείμενα (π.χ πιατέλες) με την μέθοδο του Papier maché.
Ήρθε η ώρα να ζωγραφίσουν οι μπόμπιρες ; δώστε τους χαρτί χρησιμοποιημένο από τον εκτυπωτή, στρώστε παλιές εφημερίδες, βάλτε τα πινέλα σε ένα κουτί του καφέ με νερό και για να ανακατέψουν τα χρώματα δώστε τους πλαστικές αυγοθήκες που έχετε φυλάξει. Έτοιμο το εργαστήρι ζωγραφικής!
Από κουτιά μεταλλικά του καφέ φτιάξτε γλαστράκια π.χ με αρωματικά όπως μαϊντανό, άνηθο, βασιλικό ή ότι άλλο θέλετε και βάλτε τα στο περβάζι του παραθύρου σας καλλιεργώντας έτσι μόνοι σας τα μυρωδικά για το φαγητό σας!
Θα χρειαστείτε 5 λεπτά για να μετατρέψετε ένα μεταλλικό κουτί του καφέ σε γλάστρα:
Αναποδογυρίστε το κουτί και ανοίξτε δύο τρύπες με το ανοιχτήρι για να φεύγει το νερό. Βάψτε το ή κολλήστε χαρτί γύρω -γύρω ή διακοσμήστε το όπως εσείς επιθυμείτε. Μην πετάξετε το καπάκι γιατί αυτό θα είναι το πιατάκι της γλάστρας σας! Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν υπέροχες μολυβοθήκες διακοσμώντας τα κουτιά όπως θέλουν …
Άλλες εύκολες λύσεις που δεν τρώνε χρόνο
Ετοιμάζεστε να πετάξετε το παλιό σας κινητό ή τα αξεσουάρ του; μπορείτε να το ανακυκλώσετε σε όλα τα μεγάλα καταστήματα που πουλούν κινητά.
Μην πετάξετε το παλιό σας ψυγείο στο δρόμο. Υπάρχει δυνατότητα ανακύκλωσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να αφομοιώσει κάτι το παιδί σας είναι η μίμηση. Εάν θέλετε το παιδί σας να αποκτήσει συνήθειες που βοηθούν την προστασία και την βελτίωση του περιβάλλοντος δεν έχετε παρά να το αφήσετε να παρακολουθεί τις δικές σας ενέργειες…
Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.