simperifores pou den prepei na agnoisis

5 συμπεριφορές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Μικρά προβλήματα που απαιτούν προσοχή για να μην γίνουν μεγάλα

Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς είναι κάτι που θα πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας από νωρίς για να μάθουν ότι είναι έκφραση σεβασμού απέναντι στους άλλους.

Ο καλύτερος τρόπος συνήθως να το κάνετε είναι μέσα από τις δικές σας πράξεις, αφού τα παιδιά είναι πιο εύκολο να υιοθετήσουν το παράδειγμα των γονιών τους είτε αυτό έχει να κάνει με τις προτιμήσεις στο φαγητό είτε με τη συμπεριφορά.

Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλατε και περιμένατε; Ποιες συμπεριφορές μπορεί να είναι μία πρώτη γεύση από μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον;

Σας διακόπτουν όταν μιλάτε

Μιλάτε στο τηλέφωνο και είναι αυτή η στιγμή που πρέπει οπωσδήποτε να σας πει μία ιστορία από την ημέρα του στο σχολείο ή να σας κάνει μία ερώτηση. Όταν επιτρέπετε διαρκώς στο παιδί να σας διακόπτει, μαθαίνει ότι θα έχει πάντα την πλήρη προσοχή των άλλων και θα θυμώνει όταν αυτό δεν θα συμβαίνει. Δείξτε του ότι θα πρέπει να περιμένει να τελειώσετε τη συνομιλία σας.

Ζητήστε του να μείνει ήσυχο όσο μιλάτε, για παράδειγμα, με μία φίλη σας και εξηγήστε του ότι δεν θα γίνει αυτό που θέλει όσο σας διακόπτει.

Παίζει άγρια

Είστε έτοιμη να παρέμβετε αν το παιδί σας χτυπήσει κάποιο άλλο παιδί που παίζει μαζί του. Ωστόσο, ίσως θα πρέπει να έχετε το νου σας και για πιο ανεπαίσθητες επιθετικές συμπεριφορές, όπως το να τσιμπάει ή να σπρώχνει ένα άλλο παιδί ή το αδελφάκι του. Στόχος σας είναι να του δώσετε το μήνυμα ότι δεν επιτρέπεται να πληγώνει τους άλλους. Αν, για παράδειγμα, είστε στην παιδική χαρά και το δείτε να σπρώχνει, πάρτε το παιδί παράμερα και εξηγήστε του ότι δεν είναι σωστή συμπεριφορά και δεν θα ήθελε να το κάνουν στο ίδιο. Κάντε εξάσκηση στο σπίτι πώς πρέπει να αντιδράσει αν το σπρώξει ένα άλλο παιδί.

Κάνει ότι δεν σας ακούει

Επαναλαμβάνετε δύο, τρεις και τέσσερις φορές ότι πρέπει να μαζέψει τα παιχνίδια του. Κάνει ότι δεν σας ακούει και στην ουσία δοκιμάζει τα όριά σας. Αν αφήσετε να συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά, είναι σαν να αποδέχεστε εμμέσως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να σας αγνοεί και ότι στην πραγματικότητα το παιδί και όχι εσείς παίρνει τις αποφάσεις. Μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να γίνει ανυπάκουο και απείθαρχο. Δοκιμάστε να του ζητήσετε να μαζέψει τα παιχνίδια του όχι φωνάζοντας από την άλλη άκρη του δωματίου αλλά πηγαίνοντας κοντά του. Προσπαθήστε να σας κοιτάει όταν του μιλάτε. Εξηγήστε του ότι όταν δεν κάνει κάτι που του ζητάτε με την πρώτη φορά και επιλέγει να σας αγνοεί θα έχει κάποια συνέπεια, π.χ. δεν θα δει την αγαπημένη του παιδική σειρά.

Αντιμιλάει ή αντιδρά περιφρονητικά

Συχνά παιδιά προσχολικής ηλικίας αντιγράφουν συμπεριφορές ενηλίκων ή μεγαλύτερων παιδιών για να δοκιμάσουν τους γονείς τους. Για αυτό μην σας κάνει εντύπωση αν το μικρό σας αρχίσει να σας αντιμιλάει ή να απαντά περιφρονητικά σαν να μπήκε ήδη στην εφηβεία. Μπορεί να είναι μία φάση που περνούν τα παιδιά, αν δεν δώσετε όμως καμία σημασία μπορεί να γίνει μόνιμος τρόπος συμπεριφοράς. Δώστε στο παιδί να καταλάβει τι μήνυμα στέλνει όταν συμπεριφέρεται έτσι. «Δεν σε ακούω όταν μου μιλάς έτσι. Θα σε ακούσω όταν είσαι έτοιμος-η να μου μιλήσεις ευγενικά».

Υπερβάλει ή λέει πράγματα που δεν ισχύουν

Ένα παιδί μπορεί να πει ψέματα για να υπερηφανευτεί στους φίλους του, να αποφύγει να κάνει κάτι που δεν θέλει ή να ρίξει το φταίξιμο για κάτι που έκανε ήδη σε κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, μπορεί να πει ότι μάζεψε το δωμάτιό του, όπως του ζητήσατε και παρόλα αυτά να συνεχίζει να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Ή να ισχυριστεί ότι ο αδελφός του έκανε μια ζημιά που είστε σίγουρη ότι την έκανε το ίδιο. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τα όποια ίχνη ανειλικρίνειας του παιδιού σας άμεσα, πριν γίνουν τα ψέματα κάτι που θα λέει αυτόματα για να βγει από τη δύσκολη θέση.

Εξηγήστε του ότι αν δεν λέει την αλήθεια πάντα, οι άλλοι άνθρωποι στο τέλος δεν θα το πιστεύουν ποτέ. Ένα καλό παράδειγμα είναι η κλασική ιστορία με τον «Ψεύτη Βοσκό».

πηγή: childit.gr