Διακόπτω! Γιατί συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό.
Μιλάτε στο τηλέφωνο. Όχι με την φίλη σας. Ίσως με τον προϊστάμενο σας. Είναι ένα σημαντικό τηλεφώνημα. Ξαφνικά το μικρό σας φωνάζει : Μαμά θέλω να παίξουμε ή θέλω να πάμε βόλτα! Εσείς πολύ ήρεμα απαντάτε: όχι τώρα αγάπη μου. Μιλάω στο τηλέφωνο. Αυτό επιμένει και ξέρετε τη συνέχεια!
Όμως μην ανησυχείτε. Στην ηλικία των 5 ετών περίπου, αρχίζει να μαθαίνει ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από αυτόν, αλλά δεν το θυμάται πάντα! Όπως η μνήμη του βελτιώνεται και γίνεται λιγότερο παρορμητικό, θα μάθει πώς να κρατά αυτή τη σκέψη έστω και για λίγο, για να μπορέσετε να ολοκληρώσετε αυτό που εσείς κάνετε.
Βέβαια είναι ακόμη μικρό για να μπορέσει να αξιολογήσει πότε πρέπει να διακόπτει τους γονείς του. Όταν πεινάει; Όταν χρειάζεται χαρτομάντιλο; Αν δει νερά στο μπάνιο; Αυτές οι δεξιότητες χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν. Έτσι μην περιμένετε θαύματα!
Φυσικά είναι ενοχλητικό να προσπαθείς να μιλήσεις στο τηλέφωνο και συγχρόνως να ασχολείσαι και με το μικρό που συνεχώς σε διακόπτει. Όμως καθοδηγήστε ήρεμα το παιδί στους καλούς τρόπους συμπεριφοράς ώστε να περιμένει τη σειρά του. Αλλά σκεφτείτε αυτή τη συμπεριφορά του σαν αντανάκλαση της κοσμοθεωρίας του και όχι σαν κάτι που κάνει για να σας ενοχλήσει.
Τι μπορείτε να κάνετε
Δείξτε το σωστό τρόπο. Δίνοντας το καλό παράδειγμα. Αν στο σπίτι έχετε τη συνήθεια με τον σύντροφο σας να διακόπτει ο ένας τον άλλο, προσπαθήστε να μην το κάνετε. Επίσης μην διακόπτεται το παιδάκι σας όταν σας μιλάει. Αν ξεχαστείτε ή αναγκαστείτε να το διακόψετε πείτε: «Συγνώμη που σε διέκοψα. Συνέχισε». Με λίγη τύχη το μικρό σας δεν θα απορροφήσει μόνο τους καλούς σας τρόπους, αλλά θα καταλάβει την ευκολία σας να παραδεχτείτε ένα λάθος. Είναι πολύ καλό επίσης να σας ακούει να λέτε: «συγνώμη, παρακαλώ, ευχαριστώ». Θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά οι λέξεις αυτές θα γίνουν δεύτερη φύση για το παιδί.
Κάντε το σαν παιχνίδι
Καθίστε με το παιδί σας και ρωτήστε το για κάτι που του αρέσει πολύ: Για παράδειγμα «Γιατί σου αρέσει η μπάλα»; Αφήστε το να τελειώσει και ρωτήστε : « Τελείωσες; Τώρα είναι η σειρά σου να με ρωτήσεις κάτι, ότι θέλεις». Έτσι απλά, σαν παιχνίδι μπορεί πολύ καλά να καταλάβει τη σωστή έννοια της συζήτησης.
Προσέξτε το τηλέφωνο
Τις περισσότερες φορές που σας διακόπτει, είναι όταν είστε στο τηλέφωνο, γιατί το βλέπει σαν απειλή, κάτι που αποσπά την προσοχή σας, που θέλει μόνο για τον εαυτό του. Θα νιώσει καλύτερα αν του πείτε : «Θέλεις να παίξεις με το αυτοκίνητο σου ή προτιμάς να σου σερβίρω χυμό και ένα κουλουράκι, όσο εγώ θα μιλάω στο τηλέφωνο;» Του προσφέρεται έτσι μία επιλογή για να ασχοληθεί με κάτι και είναι σαφές ότι δεν τον έχετε ξεχάσει.
Εάν αυτό το τέχνασμα δεν λειτουργεί, δοκιμάστε να τραβήξετε την προσοχή του σε κάτι άλλο. Μία βόλτα με το ποδήλατο στην αυλή, ένα παιχνίδι στο computer ή ένα video.
Διαβάζετε και διδάξτε
Υπάρχουν πολλά καλά βιβλία για να διαβάζετε μαζί και να συζητάτε. Δείξτε υπομονή και επιμονή. Ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι την στιγμή που το παιδάκι θα πει ευγενικά: Με συγχωρείτε, μπορώ να ρωτήσω κάτι; Αλλά τουλάχιστον θα ξέρει ότι το να διακόπτεις τον άλλο δεν είναι ευγενικό και ότι αν χρειαστεί, υπάρχει ένας ευγενικός τρόπος για να το κάνει. Εν τω μεταξύ θυμηθείτε ότι του διδάσκεται καλούς τρόπους και δεν προσπαθείτε να πετύχετε κάποιο στόχο.
Τέλος, είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολύ σύντομα το μικρό σας θα αγνοεί σχεδόν την ύπαρξη σας! Και θα θυμάστε με στοργή τις ημέρες που δεν μπορούσε να αντέξει ούτε μια στιγμή χωρίς την προσοχή σας!!!