Το μωρό σας 18-19 μηνών
…Πόσο γρήγορα περνά ο καιρός!
Έχει αρχίσει να καταλαβαίνει τα όρια γύρω του, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ακολουθεί.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής είναι η ανυπομονησία.
Θέλει τα πάντα τώρα! Επίσης μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα ύπνου, (ίσως ήρθε η ώρα να καταργήσετε τον ύπνο νωρίς το μεσημέρι), και κάνει επανάσταση για να κοιμηθεί το βράδυ, προσπαθήστε να το βάλετε στο κρεβάτι λίγο πιο αργά το βράδυ και να το ξυπνήσετε νωρίς το πρωί!
Μιλάτε στο τηλέφωνο ή είστε με τις φίλες σας, θα παρέμβει μάλλον πολύ φωνακτά για να σας θυμίσει ότι χωρίς αμφιβολία αυτό είναι το κέντρο της προσοχής σας.
Βέβαια παρόλη την έκρηξη της ανεξαρτησίας του, έχει το άγχος του αποχωρισμού, όπως για παράδειγμα αν πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.
Βάλτε στην τσάντα του τους αγαπημένους γούνινους φίλους του και προπαντός μην αφήσετε να σας επηρεάσει και νιώθετε δυστυχία κάθε φορά που του λέτε αντίο.
Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα με τα μικρά τους που αρνούνται να καθίσουν με ασφάλεια στην δική τους καρέκλα στο σπίτι ή ειδικά στο αυτοκίνητο.
Μην πανικοβάλλεστε.
Αν μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή του είναι μία καλή λύση. Όμως το καλύτερο είναι να κρατάτε μία ήρεμη αλλά σταθερή στάση.
Η ηλικία αυτή είναι κατάλληλη, για να αρχίσετε σιγά – σιγά να του μαθαίνετε καλούς τρόπους, η δική σας καλή συμπεριφορά είναι το καλύτερο παράδειγμα, όπως επίσης γιατί πρέπει να λέμε παρακαλώ και ευχαριστώ.
Είτε έχετε ένα μικρό δερβίση ή ένα ήρεμο παιδάκι, προσπαθήστε να του αφήνετε χρόνο και χώρο για να κάνει τα δικά του πράγματα.
Μπορεί να θέλει να παίζετε κυνηγητό όλη την ημέρα! Η αποστολή σας είναι να του δίνετε ευκαιρίες για την ασφαλή σωματική δραστηριότητα μέσα και έξω από το σπίτι.
Άλλα πάλι παιδάκια στην ηλικία αυτή, είναι πιο ήρεμα έχουν πιο ήσυχους ρυθμούς και φυσικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Τους αρέσει να ζωγραφίζουν, να κάνουν παζλ ή να ακούν ιστορίες.
Σεβαστείτε και ενθαρρύνετε την δική τους προσωπικότητα.
Μην ξεχνάτε ότι μερικά παιδάκια λένε περισσότερες λέξεις από κάποια άλλα.
Μην ανησυχείτε και μην συγκρίνετε τα παιδιά, το καθένα έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης.
Αν φυσικά έχετε κάποιες ανησυχίες επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.
Στα στάδιο αυτό, καλό είναι να παρακολουθείτε τις προσπάθειες του παιδιού κάθε ένα ή δύο μήνες για να βλέπετε τις νέες ικανότητες του, όπως να ανοίγει τα ντουλάπια ή να ανεβαίνει σκάλες.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο δρόμο και τοποθετήστε πόρτα ασφαλείας σε όποιο σημείο του σπιτιού σας πιστεύετε ότι χρειάζεται, όπως στις σκάλες για παράδειγμα.
Προσέξτε μήπως ξυπνά και περπατά το βράδυ και μήπως ροχαλίζει. Σπάνια είναι πρόβλημα, αλλά μπορείτε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας γι’ αυτό.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι να αρχίσετε να βάζετε τα θεμέλια της φιλίας. Τα πρώτα μαθήματα περιλαμβάνουν την ανταλλαγή παιχνιδιών, το να μάθει να μοιράζεται, να συνεργάζεται και να χρησιμοποιεί το λόγο αντί την επιθετικότητα σε κάποια διαφωνία.
Το «μικρούλι σας» δεν είναι πια τόσο μικρό. Και είναι καιρός να αρχίσει να μαθαίνει χρήσιμα πράγματα από τον καλύτερο δάσκαλο, εσάς φυσικά.
Τα πράγματα που κανείς δεν σας έχει πει για τα μωρά!