Άη Βασίλης: είναι καλό να λέμε ψέματα στα παιδιά;
Φτάνει με το ιπτάμενο έλκηθρο, έχει για βοηθούς τα ξωτικά, φέρνει δώρα στα καλά παιδιά και κρατάει το θαύμα των Χριστουγέννων ζωντανό.
Είναι κακό να λέμε στα παιδιά μας ψέματα για την ύπαρξη του Άη Βασίλη; Μία νέα έρευνα δείχνει πως ναι, η αποκάλυψη κάποια στιγμή της αλήθειας μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών στους γονείς τους.
Κοινή έρευνα από Βρετανούς και Αυστραλούς επιστήμονες δείχνει ότι αυτό το φαινομενικά αθώο ψέμα, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την πίστη των παιδιών στις ηθικές αρχές που έχουν διδαχθεί.
Η έκθεση, που δημοσιεύεται στο The Lancet Psychiatry, τονίζει ότι στα παιδιά λέμε από μικρή ηλικία ότι είναι λάθος να ψεύδονται. Ανακαλύπτοντας ότι οι ίδιοι οι γονείς τους έχουν παραβεί αυτό τον κανόνα, επαναλαμβάνοντας μάλιστα το ψέμα επί σειρά ετών, μπορεί να φέρει στο μυαλό τους μια γενικευμένη αμφισβήτηση ηθικών αξιών.
Όλες οι απόλυτες αλήθειες που τους έχουν πει οι γονείς τους αρχίζουν να επιδέχονται κριτικής και σκεπτικισμού. Τα παιδιά αρχίζουν να αναρωτιούνται ποια άλλα ψέματα τους έχουν πει οι γονείς τους, ενώ είναι πολύ πιθανόν να αμφισβητήσουν τον ρόλο τους ως αξιόπιστης πηγής πληροφόρησης και για άλλα θέματα.
Οι ενήλικες συντηρούν το παραμύθι του Άη Βασίλη συχνά από δική τους ανάγκη να ρίξουν λίγη μαγεία στην πεζή πραγματικότητα.
Θα πρέπει να θυμούνται όμως ότι αυτό μπορεί να είναι μια κακή αρχή των παιδιών τους με τον αληθινό κόσμο στον οποίο υπάρχει έτσι κι αλλιώς αρκετή μαγεία.
Αρκεί να έχουμε πάντα τα μάτια και τις καρδιές μας ανοιχτές για να την δούμε.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας στην παρατήρηση και την αναζήτηση αληθινών θαυμάτων που συμβαίνουν κάθε μέρα εκεί έξω.
Μια συζήτηση για ανεξήγητα φαινόμενα της ζωής, για μεγάλα επιτεύγματα και ανθρώπους που ξεπερνούν τον εαυτό τους μπορεί να ενισχύσει με πολύ θετικότερο τρόπο την φαντασία τους.