Κοιλιοκάκη σε παιδιά
Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση που δημιουργεί φλεγμονή και καταστρέφει το βλεννογόνο του εντέρου (την εσωτερική στιβάδα που επενδύει το έντερό).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της απορρόφησης των συστατικών των τροφίμων που είναι σημαντικά για την υγεία του παιδιού. Η πάθηση οφείλεται σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη γλουτένη, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και ενδεχομένως στη βρώμη.Το αποτέλεσμα της βλάβης τους επιθηλίου είναι τελικά η δίοδος της τροφής από το έντερο χωρίς να γίνεται πλήρης πέψη.
Τα συχνότερα συμπτώματα της πάθησης είναι οι συσπάσεις της κοιλίας, η διάρροια, η απώλεια βάρους ή η ανεπαρκής πρόσληψη βάρους, η ευερεθιστότητα, τα δύσοσμα κόπρανα και η εικόνα κακουχίας. Σε αρκετά παιδιά μπορεί να παρατηρηθεί ταυτόχρονα καταθλιπτικό συναίσθημα, απώλεια μαλλιών, κράμπες στα πόδια και τα χέρια, χρόνια κόπωση, έλκη στο στόμα και άλλα μη ειδικά σημάδια.
Το ακριβές αίτιο που οδηγεί στην εμφάνιση της κοιλιοκάκης δεν είναι γνωστό, πιθανολογείται ωστόσο, ότι οφείλεται σε κάποια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος (φυσικής άμυνας).
Η διάγνωση της πάθησης γίνεται μετά από αιματολογικό έλεγχο ο οποίος ακολουθείται από γαστροσκόπηση και λήψη βιοψιών από το έντερο. Μόλις τεθεί η διάγνωση της πάθησης ο παιδίατρος χορηγεί αναλυτικό κατάλογο τροφών που πρέπει να αποφεύγονται με στόχο τον περιορισμό των βλαβών και τελικά την ύφεση των συμπτωμάτων και την επάνοδο της φυσιολογικής ανάπτυξης. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση του παιδιού, συνήθως πραγματοποιείται επανέλεγχος με ενδοσκόπηση του στομάχου και του εντέρου και δείγμα δεύτερου δείγματος βιοψίας για την επιβεβαίωση της βελτίωσης της εικόνας του εντέρου.
Η πάθηση θεωρείται χρόνια και δεν αναμένεται βελτίωση της βαρύτητάς της. Η διατροφή που χορηγείται στα παιδιά με κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθείται αυστηρά για όλη τη ζωή του. Παρά τους έντονους περιορισμούς στη διατροφή τους, τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν φυσιολογικά και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης αντίστοιχο με αυτό του γενικού πληθυσμού.
Σε περίπτωση που το παιδί σας εμφανίζει έντονα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και εφόσον παρατηρείται ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη βάρους θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας ώστε να σας κατευθύνει σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω ελέγχου.
Η Ελεάνα Γκιώκα είναι επιμελήτρια στη Β` Παιδιατρική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ενώ παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρικό ιατρείο. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 2005. Από το 2006 έως το 2007 εργάστηκε ως αγροτική ιατρός στο Γ.Ν. Χαλκίδας και στο Κέντρο Δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», όπου είχε την ευκαιρία να εμπλουτίσει την εμπειρία της στις παιδικές δηλητηριάσεις. Ταυτόχρονα διετέλεσε επιστημονική υπεύθυνος για την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα παρακολούθησης δηλητηριάσεων από paraquat. Από το 2008 έως το 2010 αποτέλεσε επιστημονική συνεργάτη της Α` Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” συμμετέχοντας στο πρόγραμμα παρακολούθησης παιδιών με παιδική παχυσαρκία στα Εξωτερικά Ιατρεία Παιδικής Παχυσαρκίας, της Μονάδας Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη. Παράλληλα εργάστηκε στη Μονάδα Φύλαξης Βλαστοκυττάρων του Μαιευτηρίου «Ιασώ». Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Γ.Ν. Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Το 2014 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα, με γνωστικό αντικείμενο την παιδική παχυσαρκία. Από το Μάρτιο του 2015 αποτελεί επιστημονική συνεργάτη του Εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης «Ν. Σ. Χρηστέας», της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στοιχεία επικοινωνίας: 2114088890 – 6936160787 Διεύθυνση Ιατρείου:Χαϊμαντά 22 (Πεζόδρομος) Χαλάνδρι
Περισσότερα άρθρα της παιδιάτρου με ένα κλικ εδώ.