"Bao": μία καταπληκτική ταινία για το σύνδρομο της "άδειας φωλιάς"
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την μια καταπληκτική μικρού μήκους ταινία της pixar για το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, με τίτλο "Bao".
Αυτή η φανταστική μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων διερευνά τα σκαμπανεβάσματα της σχέσης γονέα-παιδιού μέσα από μία ιδιαίτερη ματιά. Μια ηλικιωμένη μητέρα, που πάσχει από το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, λαμβάνει μια δεύτερη ευκαιρία στη μητρότητα όταν ένα από τα ζυμαρικά της ζωντανεύει και γίνεται ένα μωρό dumpling !
Δείτε το βίντεο εδώ και μόλις επιστρέψει το παιδί σας από το σχολείο, σφίξτε το στην αγκαλιά σας...κι ας έχει διάβασμα! Αφήστε το διάβασμα στους ειδικούς (πατήστε εδώ)!
Τι είναι όμως το σύνδρομο της άδειας φωλιάς;
Το σύνδρομο του άδειου σπιτιού ή της άδειας φωλιάς (μτφ. αγγλικά empty "nest syndrome") αναφέρεται στα συναισθήματα θλίψης, στεναχώριας που βιώνουν οι γονείς, όταν τα παιδιά τους ενηλικιώνονται. Εμφανίζεται συχνότερα όταν τα παιδιά φεύγουν από το πατρικό τους σπίτι, για διάφορους λόγους, όπως για σπουδές, στρατό, ή για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.
Οι γυναίκες, φαίνεται ότι είναι πιθανότερο να επηρεαστούν περισσότερο ψυχολογικά απ' ό,τι οι άνδρες, όταν τα παιδιά τους εγκαταλείπουν το σπίτι. Επίσης, οι μητέρες οι οποίες εργάζονται αισθάνονται λιγότερο το "κενό" που δημιουργείται λόγω της έλλειψης του παιδιού τους από το σπίτι.
Η εμφάνιση του συνδρόμου στους γονείς εξαρτάται και από την ποιότητα της σχέσης που είχαν με το παιδί τους στη διάρκεια της ανατροφής του. Αν οι σχέσεις των γονέων με το παιδί είναι καλές και ισορροπημένες (δηλ. δεν υπάρχει εξάρτηση και υπερπροστασία) τότε το σύνδρομο αυτό έχει λιγότερες πιθανότητες να εκδηλωθεί στους γονείς. Άλλοι γονείς αντιλαμβάνονται την αποχώρηση του παιδιού από το σπίτι ως ένδειξη του ότι γερνάνε και μεγαλώνουν. Είναι φυσικό ο γονέας να νιώθει την απώλεια του παιδιού του από το σπίτι και να νιώθει θλίψη κατά την αρχική περίοδο που το παιδί φεύγει από το σπίτι.
Το αίσθημα της θλίψης, ματαίωσης που υποδηλώνει το σύνδρομο, διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ο γονέας να απομονώνεται και να μην έχει διάθεση για τίποτα.
Το άρθρο συντάχθηκε παρέα με την ομάδα του brainy. Στο brainy, στηρίζουν τα παιδιά σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκονται να κατακτήσουν το μέλλον που τους ανήκει!!!