Κόψιμο πάνας: πώς τα καταφέραμε εμείς
Κόψιμο πάνας: η δική μας ιστορία: Η στιγμή που πια τα σημάδια ωρίμανσης για τη διακοπή της πάνας γίνονται εμφανή, είναι διαφορετική για κάθε παιδί και πρέπει η μαμά να είναι σε θέση να διακρίνει αυτά τα σημάδια και να τα αξιοποιήσει ώστε να πετύχει τη διακοπή, με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο για το παιδί τρόπο! Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες διαδικασίες!
Πώς να καταφέρεις ένα παιδί, που έχει συνηθίσει να κάνει τις φυσικές του ανάγκες σε μια πάνα, ως μια συνήθεια άκρως φυσιολογική, να καταλάβει πως αυτό πρέπει πια να πάψει να το κάνει και πως πρέπει να μάθει να το κάνει με άλλο τρόπο;
Κόψιμο πάνας και διακοπή θηλασμού
Αρχικά όπως είχα πει και στο άρθρο* για τη διακοπή του θηλασμού, με πολύ κουβέντα! Είναι πολύ καλό να μιλάς διαρκώς στο παιδί και να του εξηγείς πως μεγαλώνοντας αλλάζουμε κάποιες συνήθειες, καθώς ήταν παροδικές όπως επίσης και ο τρόπος σίτισης, και από την άλλη το παράδειγμα είναι η καλύτερη απόδειξη και ο καλύτερος τρόπος μύησης, μιας και δεν γνωρίζω κανένα παιδάκι μέχρι στιγμής, στην ηλικία των 2 ετών να μένει εκτός τουαλέτας όταν την επισκέπτεται η μαμά του! Εκείνη η στιγμή, είναι ίσως η ιδανικότερη να εξηγήσεις στο παιδί τί είναι αυτό που κάνουν οι μεγάλοι στο συγκεκριμένο χώρο και ότι θα πρέπει σιγά - σιγά να το δοκιμάσει κι εκείνο! Επίσης του έλεγα πως οι πάνες τελείωναν και δε θα είχαμε άλλες!
Τουλάχιστον από την ηλικία των 18 μηνών είχα διαπιστώσει, πως ο μικρούλης μου κάθε φορά που έκανε κακάκια στην πάνα, είχε αρχίσει να τα προσφωνεί, οπότε θεώρησα πως ήταν μια καλή στιγμή να ξεκινήσω την εκμάθηση! Πήγαμε λοιπόν σε γνωστό πολυκατάστημα και αγοράσαμε ένα γιογιό! Τότε ήταν που ήθελα να αγοράσω και ένα εκπαιδευτικό βρακάκι αλλά οι κοπέλες εκεί με συμβούλευσαν πως είναι μικρούλης ακόμη και να μην βιαστώ γιατί αν τον πίεζα ίσως να είχα αρνητικά αποτελέσματα! Φυσικά δεν σκόπευα να πιέσω το παιδί! Επίσης μου είπαν πως ένα καλό σημάδι να καταλάβω ότι είναι έτοιμος γι’ αυτό το εγχείρημα, ήταν η στιγμή που θα έβλεπα πως το παιδί ανεβαίνει και κατεβαίνει τις σκάλες με τα δυο ποδαράκια εναλλάξ, πράγμα που θα σήμαινε ότι οι μυς γύρω από το ουροποιητικό του σύστημα ήταν αρκετά ώριμοι και θα μπορούσε έτσι να ελέγξει τους σφιγκτήρες του!
Όταν φέραμε το γιογιό σπίτι και το αφήσαμε κάτω ο μικρός πήγε και κάθισε λες και καθόταν σε θρόνο... εδώ είμαστε σκέφτηκα! Τοποθέτησα το γιογιό στο μπάνιο και χωρίς να τον πιέσω του εξήγησα τη χρησιμότητα του χωρίς επιτυχία! Το πρόβλημα βέβαια ήταν πως και είχα βιαστεί αλλά και το γεγονός ότι εργαζόμουν δυσκόλευε την προσπάθεια εκμάθησης, αφού αυτή η δουλειά θα έπρεπε να γίνεται μόνο τα Σαββατοκύριακα! Επιπλέον ένα άλλο πρόβλημα ήταν η εποχή καθώς στα μέσα του χειμώνα δεν είναι και η πιο κατάλληλη περίοδος να διακόψεις την πάνα!
Άφησα λοιπόν το χρόνο να περάσει μέχρι που διέκοψα την εργασία μου και έμεινα στο σπίτι με το μικρό μου αγοράκι! Άρχισα λοιπόν πιο εντατικά να προσπαθώ να του μάθω τί έπρεπε να κάνει. Το επόμενο πρωί όταν επισκέφτηκα την τουαλέτα, εννοείται ο μικρός μου ακόλουθος ήρθε από κοντά, οπότε του ζήτησα να καθίσει κι εκείνος στο γιογιό του και να κάνει την ανάγκη του! Φυσικά ήταν κάθετος και εντελώς αρνητικός! Του ζήτησα τότε απλώς να καθίσει χωρίς να κάνει τίποτα και φορώντας φυσικά τα ρουχαλάκια του. Τότε αμέσως έδειξε να είναι πιο διαλλακτικός και πιο συγκαταβατικός και αμέσως κάθισε, μιμούμενος εμένα κατά κάποιο τρόπο. Αυτό συνέβαινε κάθε πρωί μέχρι που πια ερχόταν και καθόταν από μόνος του χωρίς να του υποδείξω εγώ να το κάνει αλλά επουδενί να δοκιμάσει να κάνει την ανάγκη του εκεί! Διαπίστωσα μετά λύπης πως δεν υπήρχε περίπτωση να τα κάνει στο γιογιό!
Παράλληλα ο μικρούλης, έσπασε το χεράκι του και την ίδια χρονική στιγμή ήταν που είχαμε αρχίσει και την προσπάθεια διακοπής του θηλασμού. Οπότε σκεπτόμενη πως μάλλον του έχουν πέσει πολλά μαζεμένα, αποφάσισα να αφήσω τη διαδικασία διακοπής της πάνας στην άκρη! Όταν πια αφαιρέσαμε το γύψο και καταφέραμε να διακόψουμε το θηλασμό, επαναφέραμε στο προσκήνιο την επίπονη διαδικασία διακοπής της πάνας! Ήταν πια εικοσιπέντε μηνών και έδειχνε αρκετά πιο δεκτικός από τις άλλες φορές! Μιας και όμως δεν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιήσει το γιογιό (πέρα από δυο φορές που το είχαμε βάλει μέσα στο ντους μετά τη θάλασσα πιο πολύ σαν παιχνίδι) πήγαμε και αγοράσαμε ένα μειωτήρα για τη λεκάνη και σκαλάκια για να μπορεί να ανεβαίνει!
Εκπαιδευτικά βρακάκια
Στην αρχή χρησιμοποιώντας πάνες βρακάκια για εύκολο ανεβοκατεβάσματα και δυο εκπαιδευτικά βρακάκια, προσπαθήσαμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε χρήση της λεκάνης... άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι! Σκέφτηκα λοιπόν πως οι πάνες του έδιναν την ασφάλεια να παραμένει στεγνός έστω και αν του φύγουν και πως αν δεν αισθανθεί την υγρασία πάνω του δε θα μπορούσε να καταλάβει τη διαφορά! Αγοράσαμε λοιπόν μια σειρά κανονικά βρακάκια ώστε να μπορούμε να αλλάζουμε σε περίπτωση ατυχημάτων και αρχίσαμε τις δοκιμές... γρήγορα κατάλαβε πως το αίσθημα υγρασίας που ένιωθε κάθε φορά που του έφευγαν δεν ήταν και τόσο ευχάριστο! Οπότε αμέσως μπήκε στο νόημα και ενημέρωνε για το γεγονός ότι ήθελε τσισάκια πολύ έγκαιρα, με τα ατυχήματα μας βέβαια που και που. Αυτό για τα τσίσα, γιατί για τα κακάκια είχε καταλάβει από την αρχή τι έπρεπε να κάνει και ενημέρωνε πάντα εγκαίρως, χωρίς ατυχήματα με εξαίρεση μια ή δυο φορές που δεν τα είχε προλάβει! Φυσικά μιλάμε πάντα για τη λεκάνη, το γιογιό ούτε να το ακούσει!
Στις εξόδους αντιμετώπισα ένα θέμα και δυσκόλεψα εγώ η ίδια το παιδί, καθώς δεν ήξερα πως να το χειριστώ. Του φορούσα δηλαδή πάνα βρακάκι για σιγουριά, κάθε φορά που βγαίναμε έξω, αλλά όταν το παιδί ζητούσε τσίσα του έλεγα να τα κάνει στην πάνα μιας και δεν υπήρχε περίπτωση να τον πάω στις τουαλέτες των διαφόρων καταστημάτων. Στην αρχή το καημένο το έκανε, αλλά αυτό μπέρδευε το παιδί καθώς όταν γυρίζαμε σπίτι και του φορούσα το βρακάκι και πάλι, εκείνο νομίζοντας πως φορούσε ακόμη την πάνα της εξόδου, επαφιόταν σε αυτό με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερα ατυχήματα! Αυτό καθυστέρησε κάπως τη διαδικασία και το λάθος ήταν δικό μου!
Αργότερα όμως στις εξόδους μας, το παιδί επέμενε να με ενημερώνει για την ανάγκη του να κάνει τσίσα και έδειχνε να μη θέλει να τα κάνει στην πάνα, πράγμα απόλυτα λογικό και φυσιολογικό! Πήγαμε λοιπόν πάλι στο γνωστό και μη εξαιρετέο πολυκατάστημα και αγοράσαμε ένα τέλειο γκάτζετ για τις εξόδους μας! Πήραμε ένα φορητό γιογιό το οποίο χρησιμεύει είτε ως μειωτήρας για τη λεκάνη είτε ως γιογιό χρησιμοποιώντας τις ειδικές σακούλες μιας χρήσης! Αυτό μας βόλεψε πάρα πολύ καθώς το παίρνουμε μαζί μας παντού, τόσο στο ταξίδι μας στους γονείς μου εκτός Αθηνών, όσο και σε κάθε μας έξοδο! Φυσικά πλέον στις εξόδους, τόσο στις κούνιες όσο και στο εκάστοτε μαγαζί το χρησιμοποιώ ως γιογιό καθώς δεν θέλω επουδενί να ακουμπάνε ούτε καν τα ρουχαλάκια του παιδιού στις λεκάνες! Αυτό ήταν μια αγορά που άξιζε και αμέσως αποσβέσαμε το ποσό αφού το παιδί φοράει κανονικά το εσωρουχάκι του και γνωρίζει τί πρέπει να κάνει χωρίς να μπερδεύεται! Φυσικά για παν ενδεχόμενο κουβαλάω μαζί μου και μια αλλαξιά ρούχα ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως!
Κόψιμο πάνας & νυχτερινός ύπνος
Έπειτα από δυο μόλις μήνες προσπαθειών, αυτό που απομένει είναι να κόψουμε την πάνα και στο νυχτερινό ύπνο κάτι που είναι στα άμεσα σχέδια μου αφού παρατηρώ τελευταία πως το παιδί ξυπνάει μετά από αρκετές ώρες ύπνου και η πάνα του είναι στεγνή! Μια φίλη μου είχε πει πως όταν διαπιστώσω πως άλλοτε του φεύγουν στον ύπνο και άλλοτε όχι, είναι η στιγμή που θα πρέπει να κάνω την κίνηση να διακόψω και την πάνα στον ύπνο! Περιμένω λοιπόν να τελειώσουν οι πάνες και να του πω πως δεν έχουμε άλλες, οπότε και τη νύχτα θα φοράμε βρακάκι! Σίγουρα ατυχήματα θα υπάρξουν αλλά μέσα στο πρόγραμμα είναι και αυτά!
Προσπαθήστε να μην βλέπετε όλη αυτή τη διαδικασία ως βουνό, αλλά ως κάτι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού! Απλά αφουγκραστείτε τα σημάδια που σας δίνει και αξιοποιήστε τα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απλά να είστε ευέλικτες και εφευρετικές! Λύσεις υπάρχουν πολλές! Ψάξτε για εκείνη τη λύση που σας εξυπηρετεί αλλά κυρίως, που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί!
διαβάστε το άρθρο για τη διακοπή θηλασμού εδώ.
Ακολουθήστε με στα social:
odigosgianeesmanoules.gr
Instagram: @infiniteinspiration.gr - @infinitesweetness.gr - @odigosgianeesmanoules
Facebook: @infiniteinspiration.gr - @infinitesweetness.gr - @odigosgianeesmanoules