Μητέρα παλεύει να κρατήσει τον πλακούντα της.
Μητέρα παλεύει για το δικαίωμα να κρατήσει τον πλακούντα της. Και το κερδίζει! Μέσα σε λίγα λεπτά, ο πλακούντας τυλίγεται με προσοχή, τοποθετούνται όλες οι ετικέτες που είναι απαραίτητες με το όνομα της μητέρας και τα στοιχεία της και παραδίδεται στους αρμόδιους.
Τι είναι ο πλακούντας;
Χρειάζονται εβδομάδες για το σώμα μιας γυναίκας να αναπτύξει ένα εντελώς νέο όργανο, τον πλακούντα. Ίσως δε, σε μερικές περιπτώσεις είναι η μόνη φορά στη ζωή της που μπορεί αυτό να συμβεί, χρειάζεται λοιπόν μήνες για το όργανο αυτό να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να θρέψει και να υποστηρίξει ένα άλλο ανθρώπινο ον και μόνο μερικά λεπτά για να εξαφανιστεί για πάντα.
Αλλά ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του πλακούντα μιας γυναίκας; Ποιος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτό;
Σύμφωνα με πολλούς γιατρούς, όχι η γυναίκα από το σώμα της οποίας προήλθε.
Η διαμάχη της Jordan Thiering για τον πλακούντα της:
Όμως η Jordan Thiering, ήξερε ότι ήθελε να κρατήσει τον πλακούντα μετά τον τοκετό της.
Μιλώντας λοιπόν με τον γυναικολόγο της για τις λεπτομέρειες του τοκετού, ανέφερε τι ήθελε να κάνει με τον πλακούντα.
Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η πλακουντοφαγία χρησιμεύει σε κάτι, πολλές μητέρες ορκίζονται ότι βοηθά στα πάντα, από το να αυξήσει την παραγωγή του γάλακτος μέχρι να μειώσει την επιλόχεια κατάθλιψη. Και όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στην ανατροφή των παιδιών, η επιστήμη δεν είναι το παν.
«Τα οφέλη, φαίνεται ότι υπερκαλύπτουν κάθε είδος αρνητικού γεγονότος» δηλώνει η Jordan.
Όμως σύμφωνα με την πολιτική του νοσοκομείου σχετικά με τη λήψη του πλακούντα στο σπίτι της, έμαθε ότι θα χρειαζόταν μία δικαστική απόφαση για να μπορέσει να το κάνει αυτό.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας η ίδια ήταν «τρίτο πρόσωπο» για τον πλακούντα της, γεγονός που την άφησε κατάπληκτη γιατί μιλούσαν για το δικό της σώμα.
Σε μερικές περιπτώσεις, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το μωρό, ή επιπλοκή με τη γέννηση, ο γιατρός μπορεί να στείλει τον πλακούντα για περαιτέρω δοκιμές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρείται ιατρικό απόβλητο.
Λόγω αυτής της τεχνικής λεπτομέρειας κανένα άτομο δεν επιτρέπεται να τον πάρει στο σπίτι του. Έτσι το να πάρει η μητέρα τον πλακούντα σπίτι της, είναι το ίδιο σαν να πάρει τον όγκο μετά από μία χειρουργική επέμβαση.
Επειδή το νοσοκομείο επέμενε στην πολιτική αυτή, η Thiering κατέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο την δικαίωσε. Όμως η ίδια θεωρεί την τακτική αυτή απαράδεκτη γιατί είναι κάτι που αφορά το δικό της σώμα.
Θα συμφωνήσουμε μαζί της, γιατί εκτός αν υπάρχει μία ειδική περίπτωση που ο πλακούντας χρειάζεται κάποιες επιπλέον εξετάσεις, μία γυναίκα πρέπει να έχει απολύτως το δικαίωμα να πάρει και να χρησιμοποιήσει τον πλακούντα όπως εκείνη επιθυμεί.
Έτσι καλό είναι κάθε γυναίκα, εφόσον βέβαια το θέλει, να εξετάσει εγκαίρως την πολιτική του νοσοκομείου που έχει επιλέξει για να γεννήσει. Το 2016 λοιπόν στην Αμερική μία γυναίκα μπορεί να βάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος αλλά δεν έχει δικαίωμα στο δικό της πλακούντα. Επίσης, προτού αποφασίσεται καλό είναι να ενημερωθείτε για τον πλακούντα: Πώς λειτουργεί, τι είναι φυσιολογικό;
Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε τι λέει η ίδια η Jordan Thiering για τη διαμάχη για τον πλακούντα της: