"Έναρξη της σχολικής χρονιάς": Το μεγαλύτερο άγχος των γονιών!

Τα άγχη που έχει να αντιμετωπίσει ένας γονιός, είναι πολλά. Το πιο συνηθισμένο άγχος των γονιών των οποίων τα παιδιά ξεκινούν και πάλι το σχολείο, σχετίζεται με το διάβασμα: Δε διαβάζουν σωστά, δεν πείθονται να διαβάσουν, δε μπορούν να διαβάσουν μόνα τους και άλλα. Πολύ συχνά ακούω παράπονα του είδους:

«Μα γιατί δεν κάθεται ούτε μισή ώρα στην καρέκλα για να διαβάσει χωρίς να σηκωθεί;»
«Κάθε πέντε λεπτά σηκώνεται είτε για νερό είτε για τουαλέτα!»
«Πρέπει να είμαι συνέχεια από πάνω, αλλιώς θα τελειώσει το βράδυ!»

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Παρόλαυτά, υπάρχουν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες που πρέπει να τηρούνται, προκειμένου να έχουμε μια αποδοτική μελέτη στο σπίτι.
 
α) Το περιβάλλον:
Το γραφείο πρέπει να είναι οργανωμένο και εφοδιασμένο με τα κατάλληλα εργαλεία μελέτης (λεξικό, γόμα, μολύβια, χάρακα), έτσι ώστε να μην αναγκάζεται το παιδί να σηκώνεται για ξύσιμο μολυβιού ή οτιδήποτε άλλο. Βεβαιωθείτε οτι έχει σωστό φωτισμό, άνετο κάθισμα και οτι υπάρχει ηρεμία, μακριά από διασπαστικά στοιχεία που μπορεί να του τραβούν την προσοχή (π.χ. τηλεόραση αναμμένη ή κόσμο που μπαινοβγαίνει). Το παιδί καλό θα είναι να διαβάζει στο δικό του δωμάτιο, αν αυτό είναι εφικτό. Όσο μικρό όμως κι αν είναι ένα σπίτι, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα σταθερό σημείο μελέτης, το οποίο δεν θα αλλάζει, ακόμα κι αν πρόκειται για το τραπέζι της κουζίνας.

β) Οργάνωση μελέτης:
Από μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να μάθουν να οργανώνουν τη μελέτη τους. Πολλοί εκπαιδευτικοί ζητούν από τους μαθητές τους ένα μικρό μπλοκάκι, στο οποίο θα μπορούν να σημειώνουν τα μαθήματα της επόμενης μέρας, πράγμα που κάνει τους μαθητές πιο υπεύθυνους. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να συμβαίνει και στο σπίτι. Πάνω στο γραφείο του παιδιού πρέπει να υπάρχει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα περιέχει και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Το παιδί, με τη διακριτική βοήθεια του γονιού, οργανώνει το χρόνο ανάμεσα στις δραστηριότητες, ώστε να μη μένει κανένα μάθημα στη μέση. Είναι πολύ σημαντικό ένα - ένα μάθημα που τελειώνει να τοποθετείται στην τσάντα.
 
γ) Καθορισμός χρόνου:
Ο χρόνος πρέπει να είναι καθορισμένος, το παιδί δηλαδή να συμφωνεί με το γονιό πόση ώρα περίπου χρειάζεται να αφιερωσει στο διάβασμα και να παραμένει στο γραφείο του χωρίς άσκοπες μετακινήσεις. Σημαντικό για την αποφυγή μετακινήσεων είναι ο ορισμός κανόνων εξαρχής. Για παράδειγμα, όταν το παιδί κάθεται για διάβασμα θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τα βιβλία που χρειάζεται, να έχει ετοιμάσει μολύβια, γόμες κλπ, να έχει φέρει ένα ποτήρι νερό, προκειμένου να μη σηκωθεί σε περίπτωση που διψάσει. Το κυριότερο για μια αποδοτική μελέτη είναι η συγκέντρωση. Κανένα παιδί δεν μπορεί να τρώει, να ακούει μουσική, να παίζει με μια μπάλα στα πόδια του και ταυτόχρονα να διαβάζει!
 
Είναι σημαντικό για το παιδί, να διαβάζει τα μαθήματά του την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα. Η ώρα έναρξης του διαβάσματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το κάθε παιδί. Μερικά παιδιά χρειάζονται ένα διάλειμμα μετά το μεσημεριανό φαγητό. Άλλα πάλι ζητούν να ξεκινήσει το διάβασμα αμέσως μετά το φαγητό, αφού ακόμη έχουν νωπή στο μυαλό τους την παράδοση από το σχολείο. Γενικότερα, όσο νωρίτερα ξεκινά η κατ΄ οίκον εργασία τόσο το καλύτερο, γιατί όσο πιο κουρασμένο είναι το παιδί τόσο πιο αναποτελεσματικό γίνεται το διάβασμά του.
 
Ο συνολικός χρόνος της μελέτης στο σπίτι, εξαρτάται από την  τάξη που φοιτά ο μαθητής, αλλά και από το μαθησιακό του επίπεδο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο χρόνος που μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα στην εργασία τους τα παιδιά, ανάλογα με την τάξη που φοιτούν κυμαίνεται από 15-20 λεπτά στη Β' τάξη και από 60-120 λεπτά στη Στ' τάξη. Εάν το παιδί χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο χρόνο, καλό θα είναι να το συζητούμε με τον/την δασκαλό/α του.

δ) Η παρουσία των γονέων πρέπει να έχει ποιότητα και όχι ποσότητα:
Δεν πρέπει ούτε να στεκόμαστε πάνω από το κεφάλι των παιδιών, ούτε να μαθαίνουμε μαζί τους το μάθημα, ούτε βέβαια να τους γράφουμε τις εργασίες. Η υπερβολική βοήθεια διδάσκει το παιδί πως όταν θα τα βρει σκούρα, κάποιος άλλος θα κάνει τη δουλεία γι΄ αυτό. Το παιδί μπορεί να διαβάζει μόνο του από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού σχολείου. Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται υπομονή και ενθάρρυνση απ’ την πλευρά των γονιών στα πρώτα στάδια της ένταξής του στη σχολική ζωή. Η υποστήριξη όμως αυτή πρέπει να είναι προσανατολισμένη στη σταδιακή αυτονόμηση της μελέτης. Ο γονιός οφείλει να είναι κοντά, πάντα διαθέσιμος σε οποιαδήποτε απορία και να ελέγχει διακριτικά το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας. Αυτό μπορεί να γίνεται και με μορφή παιχνιδιού, χωρίς το παιδί να θεωρεί τη μελέτη καταναγκαστικό έργο.
 
Για κανένα λόγο δεν πρέπει να φωνάζουμε στο παιδί, να του σκίζουμε τα τετράδια και γενικότερα να χάνουμε την ψυχραιμία μας. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς και προσβλητικές εκφράσεις («είσαι ανίκανος», «δε θα μάθεις ποτέ σου» κ.α) που μειώνουν το κίνητρο και την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Αν ένα παιδί πάρει Β στην ορθογραφία ή δεν διαβάσει για μια φορά την Ιστορία του δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου!
 
Θα βοηθήσει το να επικοινωνείτε με το δάσκαλο του παιδιού σας. Να τον επισκέπτεστε συχνά και να είστε ενήμεροι για την πρόοδό του παιδιού, την παρουσία του στην τάξη και το επίπεδο των εργασιών του. Επιβραβεύετε την πρόοδό του παιδιού σας. Πρέπει να του δείχνετε πόσο πολύ εκτιμάτε την προσπάθεια που κάνει. Ευνόητο είναι ότι τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη.
 
ε) Αυστηρότητα στην τήρηση των κανόνων που έχουμε ορίσει:
· Ξεκάθαρη διάκριση σχετικά με το πότε παίζουμε και πότε διαβάζουμε.
· Κανόνες σχετικά με την καθαρή γραφή και τη διατήρηση της τάξης στα τετράδια και τα βιβλία.
· Κανόνες σχετικά με τις ώρες απασχόλησης στον Η/Υ και την τηλεόραση.
· Κανόνες κυρίως στο ωράριο του ύπνου και τη σωστή διατροφή.

Η μάθηση που περνά μέσα από το βίωμα είναι η πιο ισχυρή. Προσπαθήστε επομένως να συσχετίζετε τη μελέτη με την καθημερινή ζωή και τα βιώματα του παιδιού σας. Για παράδειγμα, έννοιες που αφορούν τα κλάσματα, τις μονάδες μέτρησης και γενικότερα μαθηματικές έννοιες, μπορούν να διδαχθούν στην πράξη, κατά την προετοιμασία ενός φαγητού στην κουζίνα ή από τα ρέστα που θα πάρει το παιδί από το περίπτερο.

Τέλος παρακινήστε τα παιδιά, κυρίως με το παράδειγμά σας, να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία, να ασχολούνται εποικοδομητικά με το διαδίκτυο, να παρακολουθούν ποιοτικές εκπομπές στην τηλεόραση και να προτιμούν επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα κ.ά

Μαμάδες και μπαμπάδες, καλή σχολική χρονιά!

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέσα στην οικογένειά σας.  Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση:  klairhseiradaki@gmail.com