Ο δεσμός της μητέρας με το νεογέννητο μωρό
Όταν οι ειδικοί μιλούν για τον δεσμό αυτό, αναφέρονται στην έντονη προσκόλληση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια μητέρα και το μωρό. Είναι το συναίσθημα που σε κάνει να θέλεις να το «τυλίξεις» με αγάπη και στοργή, ή να ρίξεις τον εαυτό σου μπροστά στο φορτηγό για να το προστατεύσεις.
Για κάποιους γονείς αυτό πραγματοποιείται μέσα στις πρώτες ημέρες ή ακόμη και λεπτά μετά τη γέννηση. Για άλλους μπορεί να αργήσει λίγο περισσότερο. Στο παρελθόν, οι ερευνητές που μελέτησαν τη διαδικασία θεωρούν ότι ήταν σημαντικό να περάσουν πολύ χρόνο με το μωρό τους τις πρώτες ημέρες για να σφραγιστεί ο δεσμός αυτός αμέσως.
Αλλά τώρα ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει με την πάροδο του χρόνου. Γονείς που είναι μακριά από το μωρό τους μετά την γέννα, για ιατρικούς λόγους ή που υιοθετούν τα παιδιά τους που είναι ήδη μερικών εβδομάδων ή μηνών, έχουν επίσης αναπτύξει ένα γερό δεσμό και υπέροχες σχέσεις αγάπης.
Τι μπορώ να κάνω αν δεν συμβεί αυτό αμέσως;
Πάρτε μια βαθιά αναπνοή. Ο δεσμός αυτός γονέα-μωρού είναι πολύπλοκος και συχνά απαιτεί χρόνο. Εφ’ όσον φροντίζετε τις βασικές ανάγκες του μωρού σας, το αγκαλιάζετε τακτικά δεν θα υποφέρει, αν δεν αισθάνεστε αυτόν τον ισχυρό δεσμό από τον πρώτο καιρό.
Υπάρχει τόσο πολλή συζήτηση σχετικά με το θέμα αυτό, που οι μητέρες συχνά αισθάνονται ένοχες αν δεν νιώθουν κάποια απίστευτη προσήλωση στο νέο μωρό τους αμέσως, δηλώνουν οι ειδικοί. Όμως αυτό είναι μία πραγματικά ατομική εμπειρία και είναι εξίσου λογικό να περιμένει η μητέρα να αναπτυχθεί ο δεσμός αυτός μέσα στο χρόνο ή και αμέσως.
Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο.
Το να είσαι νέος γονέας είναι κουραστικό, και ίσως αισθάνεστε μεγάλο άγχος.
Ενώ ο θηλασμός μπορεί να σας δέσει με το μωρό, συγχρόνως απελευθερώνει μία πλημμύρα ορμονών που θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε μια συναισθηματική δίνη. Αν δε, είχατε ένα δύσκολο τοκετό, τότε μπορεί να χρειάζεστε λίγο χρόνο για σας πριν συγκεντρωθείτε στο δέσιμο με το μωρό σας.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να το επιτύχετε;
Το μωρό σας μπορεί να είναι χαριτωμένο και πανέμορφο, αλλά είναι επίσης ένα νέο πρόσωπο, που πρέπει να το γνωρίσετε. Ένας αληθινός δεσμός γονέα-παιδιού είναι το προϊόν καθημερινής φροντίδας.
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, αλλά λίγες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία.
• Αγκαλιάστε το μωράκι σας, κάθε μέρα, πολλές φορές την ημέρα. Η επαφή δέρμα με δέρμα, το ανθρώπινο αυτό άγγιγμα είναι υπέροχο για σας και το μωρό σας.
• Κοιτάζετέ το στα μάτια, μιλήστε του και τραγουδήστε του.
• Αν έχετε αποφασίσει να κάνετε καισαρική, ζητήστε από το γιατρό σας να επιτρέψει να ακουμπήσει το μωρό στο στήθος σας αμέσως μετά, για να αισθανθείτε μαζί με τον σύντροφό σας ότι είστε μέρος της γέννησης.
• Εάν πρέπει να μείνει για λίγο στο νοσοκομείο, στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ζητήστε από το προσωπικό να σας βοηθήσει να το αγγίζετε με ασφάλεια και να το κρατάτε λίγο στην αγκαλιά σας.
• Με την πάροδο του χρόνου, θα γνωρίσετε και θα απολαμβάνετε το μωρό σας, θα μάθετε πώς να το ηρεμήσετε και τα συναισθήματά σας θα γίνονται όλο και πιο βαθιά. Και μία ημέρα, μάλλον την πρώτη φορά που θα σας χαμογελάσει, θα κοιτάξετε το μικρούλι σας και θα συνειδητοποιήσετε ότι είστε γεμάτη χαρά και αγάπη.
Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
Εάν μετά από μερικές εβδομάδες, διαπιστώσετε ότι δεν αισθάνεστε πιο δεμένη και άνετα με το μωρό σας, από ότι την πρώτη ημέρα, ή αν πραγματικά αισθάνεστε αποξενωμένη και αγανακτισμένη, μιλήστε γι’ αυτό.
Ο σύντροφός σας, η οικογένεια και οι φίλοι σας μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε λιγότερο μόνη και απομονωμένη.
Επίσης, συζητώντας τα συναισθήματα αυτά με το γιατρό σας είναι σίγουρο ότι θα έχετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.
Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πραγματική και μπορεί να εμποδίζει το δεσμό με το μωράκι σας. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό το συντομότερο δυνατόν.
Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της σχέσης σας με το παιδί.
Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη και την αγάπη του μωρού σας.