Παιδιά και iPads. Τα υπέρ και τα κατά
«Το παιδί μου ανακάλυψε το iPad μου και τώρα λατρεύει να παίζει με αυτό. Άραγε έκανα άσχημα που το άφησα; Ή μήπως υπάρχουν και κάποια οφέλη των iPads για τα μικρά παιδιά»;
Ερώτηση που απασχολεί σήμερα όλους τους γονείς. Φυσικά και το παιδί έχει ξετρελαθεί με αυτή τη λαμπερή, πολύχρωμη οθόνη που ανταποκρίνεται στο άγγιγμά του, ανάβει και κινείται η εικόνα και κάνει θόρυβο. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το iPad σας μπορεί να καθηλώσει το μικρό σας, περιμένοντας στο γραφείο του γιατρού ή σε κάποια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποδείξει τα μειονεκτήματα ή πλεονεκτήματα των iPads για τα παιδιά, δεδομένου ότι ήρθε στη ζωή μας μόλις το 2010. Έτσι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση του θα βλάψει τη σωματική ή νοητική ανάπτυξη του παιδιού, εφ’ όσον χρησιμοποιείται με σύνεση.
Και βέβαια δεν είστε ο μόνος γονιός που αφήσατε το παιδί σας να παίζει με το iPad σας. Είναι πλέον πολύ κοινό να βλέπουμε τα παιδιά από την ηλικία του ενός και δύο ετών να ακουμπούν με τα δακτυλάκια τους την φωτισμένη οθόνη. Μία μελέτη το 2011, έδειξε ότι περισσότερα από το ήμισυ του συνόλου των παιδιών στη συγκεκριμένη μελέτη, έχουν πρόσβαση σε ένα iPad ή smartphone. Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των γονέων έχουν κατεβάσει εφαρμογές ειδικά για τα παιδιά τους.
Έτσι λοιπόν είναι πλέον απαραίτητο για τους γονείς να γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των συσκευών αυτών και να θέσουν κάποιους κανόνες.
Τα οφέλη του iPad για τα παιδιά
Δεν είναι μόνο ένα ελκυστικό, βολικό παιχνίδι, γιατί είναι αρκετά μικρό για να χωράει στην τσάντα σας, αλλά μερικές μελέτες έδειξαν ότι μπορεί πράγματι να έχει εκπαιδευτικά οφέλη για τα μικρά παιδιά. Ορισμένες εφαρμογές μπορούν να βελτιώσουν το λεξιλόγιο και τις μαθηματικές ικανότητες των παιδιών. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι σε παιδιά με νοητική στέρηση, οι εφαρμογές του iPad μπορεί να ενισχύσουν τη χρήση της γλώσσας και την κοινωνικότητα τους.
Ενώ οι γονείς πάντα ανησυχούν όταν τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο καθηλωμένα στην οθόνη του tablet, μελέτη το 2013, έδειξε ότι τα ψηφιακά παιχνίδια που είναι διαδραστικά και ενισχύουν τη δημιουργικότητα φαίνεται να επηρεάζουν τα παιδιά με διαφορετικό θετικό τρόπο από ότι η τηλεόραση, η οποία συνήθως δεν είναι διαδραστική. Και ενώ η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών, τα ψηφιακά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους δεν το έκαναν.
Σίγουρα το iPad μπορεί να είναι απλά διασκεδαστικό για τα παιδιά. Υπάρχουν όμορφα παιχνίδια που μπορούν να απολαμβάνουν χωρίς κανένα κίνδυνο.
Οι παγίδες των iPads για τα παιδιά και κάποιες συμβουλές από τους ειδικούς
Ακόμη και αν υπάρχουν οφέλη για τα παιδιά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί ένα iPad για ώρες, ή να έχει την οθόνη κολλημένη στο πρόσωπό του κάθε φορά που βρίσκεται σε μία αίθουσα αναμονής, γιατί αυτό θα το κάνει να μην μάθει πώς να απασχολεί τον εαυτό του με τη σκέψη και τη φαντασία του.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η χρήση του iPad, δεν θα πρέπει να παραγκωνίζει άλλα παιχνίδια, τη φυσική δραστηριότητα, το δημιουργικό ελεύθερο παιχνίδι με τα άλλα παιδιά. Άλλωστε η οθόνη προσφέρει μόνο μία περιορισμένη αίσθηση του περιβάλλοντος και καμία φυσική άσκηση. Το παιδί δεν μπορεί να αισθανθεί μία εφαρμογή όπως θα αισθανθεί το παιχνίδι του, το λούτρινο ζωάκι του, ή να κατασκευάσει και να συναρμολογήσει τους κύβους ή τα lego του. Παίζοντας στην οθόνη δεν θα αισθανθεί τη χαρά να τρέξει με τους φίλους του στο πάρκο ή στη παιδική χαρά, ούτε βέβαια να συνδεθεί με μία εφαρμογή του tablet με τον τρόπο που μπορεί όταν σας αγκαλιάζει.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες του πραγματικού κόσμου, προσφέρουν πλούσιες ευκαιρίες στο μικρό παιδί να χρησιμοποιεί το σώμα του και να αποκτήσει την εμπειρία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων σχέσεων. Έτσι δεν χρειάζεται οι γονείς να έχουν ενοχές γιατί το παιδί παίζει με το iPad, απλά πρέπει να είναι βέβαιοι ότι αυτό είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες του για να μάθει, να εξερευνήσει και να απολαύσει.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όχι περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα για την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή βιντεοπαιχνίδια, για τα παιδιά από δύο ετών και πάνω και ιδανικά, καθόλου χρόνο για τα μικρότερα των δύο ετών παιδιά.
Μερικές ακόμη συμβουλές: Μην αφήνετε τις συσκευές αυτές στο υπνοδωμάτιο του παιδιού, δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο του, να παρακολουθείτε πάντα την προβολή και τις εφαρμογές του παιδιού για να είστε σίγουροι ότι το περιεχόμενο είναι κατάλληλο και να μιλήσετε με το παιδί σας, σχετικά με τα προγράμματα και τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί.
Η τεχνολογία είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή μας. Χάρι στην εξέλιξη της τα σημερινά παιδιά είναι σαφώς πιο έξυπνα από αυτά των περασμένων δεκαετιών. Το κλειδί είναι η σωστή χρησιμοποίησή της.