Ένα αληθινό "ταξίδι" σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, μέσα στην τάξη!
Η «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» δεν θα ‘πρεπε να διαφοροποιείται από την υπόλοιπη εκπαίδευσή τους. Για όλους τους παραπάνω λόγους, φέτος, οργανώσαμε με την κ. Ευσταθία, τη δασκάλα της ΣΤ΄ Δημοτικού, μία «εκπαιδευτική παρέμβαση», η οποία βασίζεται κυρίως στη βιωματική μάθηση, αποσκοπεί στην ενημέρωση αλλά κυρίως στην απενοχοποίηση των παιδιών, πάνω σε ένα τόσο καθοριστικό για τη ζωή ζήτημα…
Ήρθαμε λοιπόν κοντά στα παιδιά, ακούσαμε τις ανησυχίες τους, τις απορίες τους και θέσαμε κάποιες βάσεις για μια σωστή καθοδήγηση. Τα αποτελέσματα άφησαν άφωνους κι εμάς τους ίδιους. Δε χρειάζεται να αναλύσω κάτι παραπάνω, θα προσπαθήσω να σας το περιγράψω, όπως είχαμε την τύχη να το βιώσουμε κι εμείς…
Η «εκπαιδευτική παρέμβαση», χωρίστηκε σε τρία μεγάλα μέρη:
Α΄ ΜΕΡΟΣ: «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ»
Ζητήσαμε από τα παιδιά να χωριστούν σε τρεις μεγάλες ομάδες (ο χωρισμός σε ομάδες, έγινε και πάλι βιωματικά, μέσα από παιχνίδι). Η πρώτη ομάδα, είχε να ζωγραφίσει αναλυτικά ένα αγόρι και ένα κορίτσι προσχολικής ηλικίας. Η δεύτερη ομάδα είχε να ζωγραφίσει έναν έφηβο και μία έφηβη, ενώ η τρίτη έναν ενήλικα άντρα και μία γυναίκα. Αφότου οι ομάδες ολοκλήρωσαν τις ζωγραφιές τους, τις κολλήσαμε στον πίνακα σε εξελικτική σειρά (από την προσχολική ηλικία έως την ενηλικίωση) και συζητήσαμε για τα διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, τις διαφορετικές ασχολίες, τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα αλλά και τα συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος στις τρεις αυτές διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Δε χρειάζεται βέβαια να εξηγήσουμε το γιατί τα παιδιά στάθηκαν περισσότερο και με πολύ έντονο ενδιαφέρον στη φάση της εφηβείας… Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις ζωγραφιές των παιδιών.
Β΄ ΜΕΡΟΣ: «ΚΛΗΡΩΤΙΔΑ»
Κλείνοντας το Α΄ Μέρος, συνειδητοποιήσαμε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε περαστεί στα παιδιά η εντύπωση ότι αυτά είναι θέματα για τα οποία ΔΕ ΜΙΛΑΜΕ! Έτσι, στο Β΄ Μέρος δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να γράψουν ανώνυμα σε ένα χαρτάκι μία ερώτηση, οποιαδήποτε, χωρίς αναστολές, μία απορία την οποία δε θα τολμούσαν ποτέ να θέσουν σε κάποιο άλλο άτομο. Κατόπιν μαζέψαμε αυτά τα χαρτάκια, τα βάλαμε σε μία κληρωτίδα και τα ανακατέψαμε. Οι απορίες των παιδιών πήραν σύντομα ψηφιακή μορφή (αποφεύγοντας το ενδεχόμενο, να αναγνωρίσει η δασκάλα το γραφικό χαρακτήρα κάποιου παιδιού) και απαντήθηκαν μία μία ξεχωριστά, με μεγάλη προσοχή. Αξίζει κι εδώ, να έχετε μία εικόνα των συνηθέστερων ερωτήσεων που έχουν τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία:
• Πώς νιώθεις που αλλάζει το σώμα σου;
• Τι είναι η περίοδος;
• Γιατί οι έφηβοι λαχταρούν να αυνανίζονται;
• Τι κάνουμε στο σεξ; Ξέρω τα πάντα γι’ αυτό;
• Ποια είναι η κοντινότερη ηλικία στο σεξ;
• Πώς φιλάμε στο στόμα; Πώς είναι να φιλάς εκεί;
• Από ποια ηλικία μπορούμε να ερωτευτούμε;
• Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε βίντεο στο youtube με σεξουαλικό περιεχόμενο;
• Πρέπει να μιλάω στους γονείς μου για τα προσωπικά και τα σεξουαλικά μου;
Γ΄ ΜΕΡΟΣ: «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ»
Επειδή στο Β΄ Μέρος μας απορρόφησε η ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στις απορίες των παιδιών, στο Γ΄ Μέρος είπαμε να ξεμουδιάσουμε λίγο από το καθισιό. Αίτημα σ’ αυτή τη δοκιμασία; Η θεατρική αναπαράσταση ενός περιστατικού, κατά το οποίο ένα παιδί κακοποιείται ψυχολογικά από τους συμμαθητές του, μόνο και μόνο επειδή ωρίμασε πρόωρα, όσον αφορά στην εξωτερική του εμφάνιση (εμφάνιση τριχοφυϊας, μεγάλωμα στήθους, κλπ). Αφού έγινε η διανομή των ρόλων και τα παιδιά το αναπαρέστησαν, καθίσαμε όλοι μαζί και περιγράψαμε τα συναισθήματα που μας γεννήθηκαν είτε ως συμβαλλόμενοι στην ιστορίας, είτε ως θεατές της.
Στο τέλος, έγινε επαναπροσδιορισμός του σεναρίου και αποκατάσταση των αρνητικών συναισθημάτων με έναν θετικό τρόπο (τι θα μπορούσε να είχε συμβεί). Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πολλά παιδιά, μπήκαν στη διαδικασία να παραδεχτούν εν τέλει και να περιγράψουν δικά τους αντίστοιχα περιστατικά, περιστατικά στα οποία έχουν τα ίδια βρεθεί στη θέση του θύματος και έχουν βιώσει τον ψυχολογικό εκφοβισμό και την κοροϊδία.
Κλείνοντας σιγά σιγά η χρονιά, έκλεισε και αυτό το όμορφο ταξίδι με τα παιδιά, στον κόσμο της σεξουαλικής αναζήτησης. Έτσι, στην τελική φάση, καθίσαμε όλοι μαζί σε έναν μεγάλο κύκλο και ζητήσαμε από τα παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα όσα βίωσαν κατά τη διάρκεια αυτού του μεγάλου ταξιδιού. Αν ντράπηκαν, αν ένιωσαν άβολα κάποια στιγμή, αν ένιωσαν ότι έμαθαν περισσότερα πράγματα γι’ αυτό το τόσο «απαγορευμένο» θέμα. Η τελευταία «δοκιμασία» μπορεί να ήταν η πιο απλή αλλά και ιδιαίτερα συγκινητική...
Κλείνοντας, αυτό το οποίο αξίζει να αναφέρω είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τα παιδιά, όπου κι αν μας συναντούσαν στο σχολείο, δε σταμάτησαν να ρωτούν τη δασκάλα τους κι εμένα, πότε είναι η επόμενη συνάντησή μας. Η επιτυχία του συγκεκριμένης «εκπαιδευτικής παρέμβασης» ήταν τόσο μεγάλη, που δε μπορούσαμε παρά να το καθιερώσουμε να γίνεται κάθε χρόνο, λίγο πριν τα παιδιά ολοκληρώσουν την εκπαίδευση του δημοτικού και πάρουν το δρόμο για την ενηλικίωση… Ο στόχος επετεύχθη!!!
Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέσα στην οικογένειά σας. Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση: klairhseiradaki@gmail.com