Πώς να διδάξετε καλούς τρόπους στο παιδί σας (από 4 ετών)
«Η ευγένεια είναι μισή αρχοντιά». Σοφά λόγια που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε εμείς οι μεγάλοι. Όμως είναι και κάτι που πρέπει όλοι οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους από την πολύ μικρή ηλικία τους.
Ελάτε να δούμε λοιπόν πώς να διδάξετε το παιδάκι σας, από τα 4 χρόνια του, να είναι ευγενικό, αλλά με ασφάλεια, όταν μιλάει σε πρόσωπα που δεν γνωρίζει.
Το βασικό μήνυμα που τα περισσότερα παιδιά παίρνουν από τους γονείς τους είναι να «μην» μιλούν σε άγνωστα άτομα. Όμως οι κανόνες αλλάζουν όταν συνοδεύετε τα παιδιά. Έτσι αν η κυρία δίπλα σας ρωτήσει το παιδάκι σας τι τάξη πάει, δεν είναι σωστό να κλείσει το στόμα του επειδή δεν γνωρίζει την κυρία. Και δεδομένου ότι οι κανόνες αλλάζουν δεν φταίει το παιδί αν μπερδευτεί και δεν θέλει να μιλήσει. Μην πείτε ότι είναι ντροπαλό.
Αν το μικρό σας είναι ήδη τεσσάρων ετών, θα μπορούσε να απαντήσει σε κάποιο άγνωστο πρόσωπο εφ’ όσον είστε μαζί του, αλλά ίσως χρειάζεται λίγο χρόνο. Περιμένετε μία παύση στην συνομιλία, ενώ όλοι περιμένουν από αυτό να συγκεντρώσει τις σκέψεις του και να μιλήσει.
Η ευγένεια επιτρέπει να απαντήσετε εσείς αντί για το παιδί, έτσι μπορείτε να πείτε «μόλις συμπλήρωσε τα τρία χρόνια του», στην ερώτηση «πόσο χρονών είσαι γλυκούλη μου»; Όμως είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ήδη τις μαγικές λεξούλες: «Παρακαλώ και Ευχαριστώ».
Επίσης μπορείτε να πείτε πολύ ευγενικά, ότι δεν σας απαντά γιατί έχουμε πει ότι δεν μιλάμε με αγνώστους. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας παρεξηγήσουν.
Σε κάθε περίπτωση είναι πιο σημαντικό για το παιδί της προσχολικής ηλικίας από τα 4 χρόνια του, να ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρέπει να μιλά με αγνώστους όταν οι γονείς του δεν είναι μαζί του, παρά να φλυαρεί όταν είναι μαζί τους. Έτσι μην ανησυχείτε αν το δικό σας παιδί χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να «ανοιχτεί» από τα συνομήλικα παιδάκια.
Στην ηλικία των 4 ετών, πολλά παιδιά μπορούν συνήθως να ανταποκρίνονται στην ερώτηση ενός ξένου με μία ειλικρινή απάντηση όταν συνοδεύονται από εσάς.
Στην ηλικία τώρα των 8 ετών, πολλά παιδιά μπορούν να απαντήσουν στο σχόλιο ενός ξένου ή σε μία ερώτηση με μία ευγενική απάντηση. Όμως τι συμβαίνει σε αυτές τις ηλικίες όταν τρέχουν να απαντήσουν στο τηλέφωνο;
Πρώτα από όλα, εξηγήστε στο παιδί τι θέλετε να λέει όταν σηκώνει το τηλέφωνο, όπως για παράδειγμα απλά το όνομά του ή εμπρός ή παρακαλώ; Επίσης πείτε πως θα θέλατε να απαντήσει αν ζητούν εσάς : «Παρακαλώ περιμένετε να φωνάξω τη μαμά» ή «Μαμάααα»! Αν δεν μπορείτε να έρθετε στο τηλέφωνο : «Η μητέρα μου δεν μπορεί να μιλήσει τώρα, μπορούμε να σας καλέσουμε αργότερα»; Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει ποτέ να πουν στο τηλέφωνο ότι οι γονείς δεν είναι σπίτι.
Μία καλή ιδέα είναι να κάνετε πρακτική καλώντας το παιδί από το κινητό σας, να είστε σίγουρη ότι τα μικρά είναι πολύ έξυπνα και δεν θα χρειαστείτε πολύ χρόνο για να μάθει να απαντά σωστά και ευγενικά.
Προσοχή: Μην ζητήσετε από τα παιδιά σας να λένε ψέματα στο τηλέφωνο, όπως «η μαμά δεν εδώ αυτή τη στιγμή», ενώ στέκεστε δίπλα του. Είναι πολύ καλύτερα να πει «δεν μπορεί να σας μιλήσει τώρα και θα σας καλέσει αργότερα».
Τα παιδιά στην ηλικία των 4 ετών μπορούν να απαντήσουν στο τηλέφωνο λέγοντας «εμπρός», να κάνουν μία μικρή συζήτηση, και να φωνάξουν το πρόσωπο που ζητούν.
Τα παιδιά στην ηλικία των 6 ετών μπορούν να θυμηθούν να πουν την αλήθεια, ότι κάποιος δεν μπορεί να έρθει στο τηλέφωνο, και όχι ότι δεν είναι σπίτι ή δεν θέλει να μιλήσει, αν έτσι το έχετε διδάξει. Τα μεγαλύτερα παιδιά στην ηλικία των 8 ετών, μπορούν φυσικά να πάρουν ένα μήνυμα και να σημειώσουν όνομα και αριθμό τηλεφώνου.
Μη διστάζετε να μάθετε στα παιδιά καλούς τρόπους από την μικρή τους ηλικία.
Είναι πανέξυπνα και το μυαλό τους «ρουφά» κάθε καινούργια πληροφορία, την επεξεργάζονται και είναι έτοιμα να την χρησιμοποιήσουν όταν πρέπει!