Προετοιμασία για τον τοκετό από το σπίτι
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας προετοιμάζεται για τη μεγάλη μέρα, για τον τοκετό.
Παρακάτω αναφέρουμε τρόπους (παράλληλα με τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού) με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας όταν είστε στο σπίτι.
Πάρτε βαθιές αναπνοές. Γνωρίστε το σώμα σας.
Το θέμα των αναπνοών παίζει σημαντικό ρόλο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι συνεχείς μικρές κινήσεις των πνευμόνων φροντίζουν ώστε το μωρό σας να κουνιέται απαλά.
Οι αναπνοές σας βοηθούν να ξεπεράσετε τις ωδίνες και να φέρετε το μωρό σας στον κόσμο. Το υπέροχο είναι ότι οι εισπνοές και οι εκπνοές πραγματοποιούνται με φυσικό τρόπο ενώ ορισμένες μικρές ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την έντασή τους:
- Διαφραγματική αναπνοή: Προσπαθήστε να αναπνεύσετε με τη βοήθεια του διαφράγματος και όχι του θώρακα. Φανταστείτε πως εκπνέετε από τα πόδια, χαλαρώστε την κοιλιά σας και αφήστε την αναπνοή σας να ακολουθήσει την φυσική της πορεία.
- 'Ωρα για να κάνετε σαπουνόφουσκες! Μια ωδίνη διαρκεί περίπου ένα λεπτό.Κατά τη διάρκεια αυτού του λεπτού μπορείτε να φυσήξετε οκτώ φορές και να σχηματίσετε σαπουνόφουσκες στον αέρα. Εστιάζοντας σε αυτή την ασχολία, η προσοχή σας αποσπάται από τον πόνο και γνωρίζετε περίπου πότε τελειώνει η οδύνη.
- Εξοικειωθείτε με τις αναπνοές και το σώμα σας καθημερινά: Προσπαθήστε ακόμη και σε καθημερινές περιπτώσεις έντονου άγχους να εξοικειωθείτε με τις αναπνοές, το σώμα σας και τις κράμπες. Με τη βοήθεια αναπνοών χαλαρώστε συνειδητά τα διάφορα μέρη του σώματος (όπως την πύελο (την περιοχή της λεκάνης), τα πόδια ή τους μύες του προσώπου). Πρόκειται για λεπτομέρειες οι οποίες όμως σας χαλαρώνουν ακόμη και κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Κάντε απαλό μασάζ
Προσέξτε το σώμα σας. Μπορείτε καθημερινά να βάζετε λίγο λάδι στην περιοχή του περινέου ώστε να αποκτήσει περισσότερη ελαστικότητα.
Το περίνεο αποτελείται από μύες και συνδετικό ιστό και είναι η περιοχή μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού.
Όσο πιο ελαστικό είναι το περίνεο, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες ρήξης.
Γι’ αυτό χρησιμοποιείτε λάδι με βιταμίνη Ε (λάδι από φύτρο σίτου, αμυγδαλέλαιο ή βαλσαμόχορτο) και φυλάτε το ιδανικά στο μπάνιο.
Δείξτε περιέργεια
Οι μητέρες που κυοφορούν το πρώτο τους παιδί είναι δύσκολο να φανταστούν πώς είναι ο τοκετός.
Η εξοικείωση με το μεγάλο γεγονός θα είναι αποτελεσματικότερη εάν ρωτήσετε φίλες που έχουν ήδη αποκτήσει μωρό.
Πώς κατάλαβαν ότι έφτασε η ώρα; Τι τις βοήθησε κατά τη διάρκεια του τοκετού; Η παρουσία του συντρόφου βοηθάει; Πόσο διήρκεσε ο τοκετός;
Μην πιστεύετε όμως κι όλες τις υπερβολικές λεπτομέρειες κάθε εξιστόρησης.
Πολλές γυναίκες δραματοποιούν ευχαρίστως το γεγονός: Οι περιγραφές για τοκετούς-θρίλερ που διαρκούν 36 ώρες ακούγονται πιο συναρπαστικές ακόμη κι από τους εικονογραφημένους τοκετούς σε βιβλία.
Πιο χαλαρό πυελικό έδαφος
Για έναν τοκετό χωρίς έντονες ωδίνες πρέπει το πυελικό έδαφος να είναι χαλαρό. Το βαθύ κάθισμα είναι μια απλή άσκηση την οποία μπορείτε να κάνετε εύκολα και στη δουλειά σας:
- Σταθείτε όρθιες και ανοίξτε τα πόδια σας παράλληλα με τους ώμους σας
- Κάντε βαθύ κάθισμα και νιώστε πώς τεντώνονται η πύελος και ο σφιγκτήρας
- Εκπνεύστε από το στόμα με χαλαρή την κάτω γνάθο
- Διατηρήστε αυτή τη στάση για μερικά δευτερόλεπτα, τεντώνοντας το κάτω μέρος της πλάτης σας
- Κάντε την παραπάνω άσκηση 10-20 φορές την ημέρα, κυρίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Δεν είναι τόσο σημαντικό να αυξήσετε το χρονικό διάστημα που παραμένετε σε βαθύ κάθισμα, όσο σημαντική είναι η ίδια η κίνηση.
Μάθετε τι θα συμβεί
Μπορείτε να περιορίσετε την ανησυχία και το σφίξιμο στο στομάχι, εάν μάθετε τι θα συμβεί ακριβώς σε λίγες ημέρες. Επισκεφθείτε, λοιπόν, το μαιευτήριο στο οποίο θέλετε να γεννήσετε.
- Μπορείτε να πάρετε μαζί σας προσωπικά αντικείμενα όπως τα αγαπημένα σας CD ή κάποιο κουκλάκι που έχετε για γούρι.
- Μπορείτε να πίνετε κάτι κατά τη διάρκεια του τοκετού (η καλύτερη επιλογή είναι νερό ή τσάι από φύλλα βατομουριάς)
- Ποιά είναι η πολιτική του μαιευτηρίου ή του γιατρού σας;Είναι υποχρεωτικό η έγκυος να είναι ξαπλωμένη κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μπορεί να αλλάζει θέση;
- Είναι δυνατόν να αποφευχθεί η ρήξη του περινέου; (κανείς δεν μπορεί να σας το εγγυηθεί, ωστόσο ορισμένοι χρησιμοποιούν το νυστέρι με μεγαλύτερη ευκολία)
- Πότε είναι απαραίτητη μια καισαρική τομή ;
- Μετά τον τοκετό η μητέρα αποχωρίζεται το παιδί της;
- Ενθαρρύνεται/ υποστηρίζεται ο θηλασμός;
- Πρέπει να νεογέννητο να μεταφερθεί στα Επείγοντα ή υπάρχει ειδικό τμήμα νεογνών στην κλινική;
Διαβάστε επίσης περισσότερα για τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού.