Πώς να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας
Ιεραρχία των αναγκών, σύμφωνα με τον Abraham Maslow.
Ίσως η πιο γνωστή συνεισφορά στην ανθρωπιστική ψυχολογία εισήχθη από τον Abraham Maslow. Ο οποίος σπούδασε αρχικά ψυχολογία λόγω της περιέργειας και της απορίας που είχε με τη θεωρία του John B. Watson.
Ο Maslow μεγάλωσε σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, σε μία μη – εβραϊκή συνοικία. Πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας μόνος και τα βιβλία ήταν συχνά οι καλύτεροι φίλοι του, όπως λέει.
Όμως παρά το γεγονός ότι ήταν μοναχικό παιδί, διατήρησε την πίστη του στην καλοσύνη των ανθρώπων. Μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού του, η αφοσίωση του στις πεποιθήσεις του Watson άρχισε να μειώνεται δραστικά.
Πίστευε ότι η ανθρώπινη ζωή είχε πολύ περισσότερες αξίες από μία εξωτερική ενίσχυση και υποστήριξε ότι ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να γεννηθεί χωρίς καμία κατεύθυνση ή αξία.
Εκείνη την εποχή, όταν σπούδαζε ψυχολογία, ο συμπεριφορισμός και η ψυχανάλυση ήταν οι δύο μεγάλες θεωρίες και η ερώτηση ήταν ποια θεωρία να ακολουθήσουν.
Ο Maslow ήταν σε μια διαφορετική πορεία.
Επέκρινε το συμπεριφορισμό και αργότερα ακολούθησε την ίδια προσέγγιση με τον Freud και τα γραπτά του. Ενώ αναγνώριζε την παρουσία του ασυνείδητου, διαφώνησε με την πεποίθηση του Freud ότι η γνώση του ποιοι είμαστε είναι θαμμένη βαθιά πέρα από την επίγνωσή μας.
Ο Maslow πίστευε ότι έχουμε πλήρη επίγνωση των κινήτρων μας και χωρίς τα εμπόδια της ζωής, θα είμαστε όλοι υγιή ψυχολογικά άτομα με βαθιά κατανόηση του εαυτού μας και αποδοχή του κόσμου γύρω μας.
Όπου ο Freud έβλεπε πολύ άρνηση ο Maslow επικέντρωνε την προσπάθειά του στην κατανόηση των θετικών πραγμάτων της ανθρωπότητας.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ψυχαναλυτική σκέψη βασίζεται στην αιτιοκρατία, ή τις πτυχές πέρα από τον έλεγχό μας, και η ανθρωπιστική σκέψη βασίζεται στην ελεύθερη βούληση.
Η πιο γνωστή συνεισφορά του Maslow είναι η «Ιεραρχία των Αναγκών» και αυτή χρησιμοποιείται συχνά για να συνοψίσει το σύστημα πεποίθησης της ανθρωποκεντρικής ψυχολογίας.
- Η βασική αρχή πίσω από αυτήν την ιεραρχία είναι ότι γεννιόμαστε με συγκεκριμένες ανάγκες.
- Χωρίς την εκπλήρωση αυτών των αρχικών αναγκών δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη ζωή μας και να προχωρήσουμε προς τα πάνω στην ιεραρχία.
- Αυτό το πρώτο επίπεδο αποτελείται από τις φυσιολογικές μας ανάγκες ή τις βασικές ανάγκες για επιβίωση.
- Χωρίς τροφή, νερό, ύπνο και οξυγόνο τίποτε άλλο δεν μετρά στη ζωή.
Εφόσον έχουμε εξασφαλίσει τις ανάγκες αυτές, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η ανάγκη μας για ασφάλεια και προστασία.
Στο επίπεδο αυτό, αναζητάμε την ασφάλεια μέσα από άλλους ανθρώπους και προσπαθούμε να βρούμε ένα κόσμο που θα μας προστατεύει και δεν θα μας βλάψει.
Χωρίς να έχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτούμε τις ανάγκες σε υψηλότερο επίπεδο και έτσι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προοδεύουμε.
Όταν αισθανθούμε ασφαλείς στον κόσμο μας, τότε αρχίζουμε να αναζητούμε φίλους για να αισθανθούμε ότι ανήκουμε κάπου.
Το τρίτο επίπεδο του Maslow, η ανάγκη να ανήκουμε και να αγαπάμε, επικεντρώνετε στην επιθυμία μας να είμαστε αποδεκτοί, να ταιριάζουμε, και να αισθανόμαστε ότι έχουμε και εμείς μία θέση στον κόσμο.
Κατακτώντας τις ανάγκες αυτές, προχωρούμε πιο κοντά στην κορυφή της πυραμίδας και στο τέταρτο επίπεδο που ονομάζεται ανάγκες αυτοεκτίμησης.
Στο επίπεδο αυτό θα εστιάσουμε την ενέργειά μας στον αυτοσεβασμό, στο σεβασμό από τους άλλους, και στην πεποίθηση ότι κάτι έχουμε πετύχει στη ζωή μας.
Προσπαθούμε να έχουμε καλύτερη σταδιοδρομία, να αποκτήσουμε γνώσεις για τον κόσμο και να εργασθούμε προς μία αίσθηση υψηλής αυτοεκτίμησης.
Το τελικό επίπεδο στην ιεραρχία είναι η ανάγκη για αυτοπραγμάτωση.
Σύμφωνα με τον Maslow μπορεί ο άνθρωπος να είναι σε αυτό το επίπεδο, αλλά πολλοί λίγοι ή και κανένας δεν μπορεί να το κατακτήσει.
Η αυτοπραγμάτωση αναφέρεται σε μία πλήρη κατανόηση του εαυτού μας. Πρέπει πράγματι να ξέρει ο άνθρωπος ποιος αληθινά είναι, που ανήκει στην ευρύτερη κοινωνία και να νιώθει ότι έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους του.
Αυτό σημαίνει ότι δεν αισθάνεται πλέον ντροπή ή ενοχή, ή ακόμη και μίσος, αλλά αποδέχεται τον κόσμο και βλέπει την ανθρώπινη φύση ως εγγενώς καλή.
Εφαρμογή στην πραγματική ζωή.
Διαβάζοντας το άρθρο αυτό, ίσως έχετε προσπαθήσει να κατατάξετε τον εαυτό σας σε ένα από τα επίπεδα της Ιεραρχίας.
Μπορεί να είναι εύκολο για μερικά άτομα, αλλά και πολύ δύσκολο για άλλα με τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.
Για πολλούς ανθρώπους η ζωή δεν είναι τόσο απλή.
Συχνά έχουμε το ένα πόδι στο ένα επίπεδο και το άλλο στο επόμενο, και προσπαθούμε κατά καιρούς να ανέβουμε πιο ψηλά, αλλά συγχρόνως προσέχουμε να μην κατρακυλήσουμε πίσω.
Καθώς ανεβαίνουμε την πυραμίδα, κάνουμε συχνά πρόοδο, αλλά επίσης παρατηρούμε ότι δύο βήματα μπροστά μπορεί να σημαίνουν και ένα προς τα πίσω.
Μερικές φορές αισθανόμαστε ότι δύο βήματα μπροστά σημαίνει τρία βήματα πίσω.
Ο σκοπός της ανθρωπότητας είναι να έχει σαν στόχο την κορυφή της πυραμίδας και να αναρριχηθεί έως εκεί όσο πιο σταθερά μπορεί.
Μπορούμε να σκοντάψουμε κατά καιρούς αλλά μπορούμε να κάνουμε και άλματα προς τα εμπρός.
Δεν έχει σημασία πόσο μακριά μπορούμε να πάμε προς τα πίσω, όμως ο δρόμος αυτός είναι πιο εύκολος γιατί τον γνωρίζουμε ήδη.
Ψυχολογικά τεστ:
Έχετε βρει τον κατάλληλο σύντροφο για να κάνετε οικογένεια;
Είστε έτοιμοι να κάνετε παιδί