Τα στάδια της εφηβικής ανάπτυξης
Εφηβεία: Το τελευταίο βήμα πριν από την ενηλικίωση.
Τα παιδιά πρέπει να περάσουν από διάφορα στάδια ή να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, στο δρόμο τους για να γίνουν ενήλικες.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν τέσσερα ή πέντε στάδια ανάπτυξης όπου μαθαίνουν ορισμένα πράγματα :
- βρεφική ηλικία (από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των δύο ετών),
- πρώιμη παιδική ηλικία (από 3 έως 8 ετών),
- παιδική ηλικία ( από 9 έως 12 ετών) και
- εφηβική ηλικία (από 13 έως 18 ετών).
Τα άτομα από 18 ετών και πάνω θεωρούνται ενήλικες στην κοινωνία μας. Φυσικά υπάρχουν πολλά άτομα που προσπαθούν να φέρονται σαν μεγαλύτερα από την ηλικία τους. Αλλά, τα περισσότερα νέα άτομα αναπτύσσονται σύμφωνα με αυτό το μοτίβο.
Οι γονείς μαθαίνουν πολλά για τη φροντίδα των μωρών τους και των μικρών παιδιών.
Στο νοσοκομείο και μετά με τον παιδίατρο μαθαίνουν όλα όσα χρειάζονται για τη διατροφή τους, την καλή υγεία τους, τον ύπνο και κάθε τι που είναι σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξή τους.
Αργότερα οι δάσκαλοι θα υπενθυμίσουν στους γονείς τη σημασία της ανάγνωσης και τη σπουδαιότητα να μιλούν στο παιδί τους. Επίσης μία καλή ιδέα είναι να παρατηρούν πως φέρονται οι φίλοι και συγγενείς στα δικά τους παιδιά.
Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το πώς πρέπει να μιλούν οι γονείς στους εφήβους. Φαίνεται ότι όλοι, ακόμη και οι εκπαιδευτικοί και οι γείτονες δύσκολα τους καταλαβαίνουν.
Αν όμως παραιτηθείτε, ενδεχομένως να κάνετε και να λέτε τα ίδια πράγματα που έκαναν οι γονείς σας σε σας. Αλλά αυτές ήταν άλλες εποχές!
Μπορείτε να αρχίσετε να κατανοείτε αυτή την ηλικιακή ομάδα, εάν κοιτάξετε τη θέση της σχετικά με την ακολουθία ανάπτυξης. Παρατηρήστε ότι είναι ακριβώς δίπλα στο ενήλικο στάδιο, το τελευταίο δηλαδή βήμα πριν την ενηλικίωση.
Αυτή είναι η στιγμή για τους εφήβους να αποφασίσουν για το μέλλον, το επάγγελμα και ότι κάποια στιγμή θα αρχίσουν τη δική τους οικογένεια.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που οι έφηβοι πρέπει να κάνουν είναι να αρχίσουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις.
Για παράδειγμα μπορούν να αρχίσουν να αποφασίσουν τι θα αγοράσουν με τα δικά τους χρήματα, ή ποιοι θα είναι οι φίλοι τους.
Για να το κάνουν όμως αυτό, πρέπει να «έχουν» μία μικρή απόσταση από τους γονείς τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθήσουν οι γονείς να φροντίζουν τα παιδιά και να τα βοηθούν όταν χρειάζεται.
Όμως πρέπει, όσο είναι δυνατόν, οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά να μάθουν, να διδαχθούν, από τα αποτελέσματα των πράξεων τους.
Οι έφηβοι πρέπει επίσης να είναι κοντά σε ενήλικα άτομα, άνδρες και γυναίκες. Αυτά τα άτομα μπορεί να είναι συγγενείς, γείτονες ή δάσκαλοι. Φυσικά πρέπει να είναι καλά και θετικά πρότυπα.
Οι έφηβοι μπορούν να μάθουν από αυτούς χρήσιμα πράγματα, από το πώς να διορθώσουν κάτι, να έχουν καλή συμπεριφορά και να κάνουν φίλους ή ακόμη και κάποιες ιδέες για το μελλοντικό τους επάγγελμα.
Επίσης μην ανησυχείτε, αν θέλουν να περνούν κάποιο χρόνο μόνοι τους. Οι έφηβοι μπορούν να «ξοδεύουν» ώρες ατέλειωτες κάνοντας όνειρα για τη μελλοντική ζωή τους! Σχεδιάζουν τα πράγματα που θα μπορούν να κάνουν ή να αγοράσουν «όταν μεγαλώσουν!»
Θυμηθείτε, το μακρινό ταξίδι, αρχίζει πάντα με τα πρώτα βήματα!
Οι έφηβοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αντιμετωπίζουν μια σειρά από αναπτυξιακά θέματα. Όπως οι σημαντικοί τομείς της εργασίας και των σχέσεων, της εξερεύνησης, της αλλαγής των σχέσεων, της οικειότητας, της δέσμευσης στους στόχους, και της απόφασης της επαγγελματικής επιλογής.
Αυτό που φαίνεται προφανές είναι ότι οι μεγαλύτεροι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες έχουν σαν στόχο να γίνουν ανεξάρτητοι, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εξελισσόμενης προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής.
Η ταχεία κλιμάκωση και οι αλλαγές στην αγορά της εργασίας και στις περαιτέρω εκπαιδευτικές ευκαιρίες, σημαίνει ότι οι έφηβοι σήμερα είναι αντιμέτωποι με την πρόκληση της ικανοποίησης των προσωπικών και επαγγελματικών τους αναγκών, όμως χωρίς να έχουν καμία ασφάλεια ή αίσθηση προσωπικού ελέγχου.
Η μετάβαση από το Γυμνάσιο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι νέοι άφησαν το γυμνάσιο απροετοίμαστοι για τις σημερινές ευκαιρίες σταδιοδρομίας και ότι τόσο η επαγγελματική όσο και η προσωπική τους ζωή ήταν σε κατάσταση αλλαγής και αβεβαιότητας.
Στο τέλος της τελευταίας σχολικής χρονιάς οι νέοι, σύμφωνα πάντα με την έρευνα αυτή, εξέφρασαν αισιοδοξία για την είσοδό τους στο επάγγελμα της επιλογής τους και περίμεναν ότι θα ήταν επιτυχημένοι σε δύσκολες εργασίες, οι οποίες τους προσέφεραν προσωπική ικανοποίηση.
Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν κάποια ανησυχία για τις περαιτέρω σπουδές τους.
Περίπου μετά από 9 έως 18 μήνες από την αποφοίτηση, κατάθλιψη, αυτοεκτίμηση και το άγχος συσχετίστηκαν με μία σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων, την έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους, τον εσωτερικό προβληματισμό, τις δυσκολίες της εργασίας και την έλλειψη ικανοποίησης από την εργασία.
Στο τέλος της μελέτης, τους ζητήθηκε να πουν τη γνώμη τους σχετικά με τους παράγοντες που τους βοήθησαν ή εμπόδισαν τη μετάβαση μετά το Λύκειο.
Οι θετικοί παράγοντες ήταν η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων, το ότι απέκτησαν κάποια χρήματα, η ικανοποίηση δραστηριοτήτων αναψυχής, τα προσωπικά επιτεύγματα και η επιτυχία τους στις σπουδές.
Αρνητικοί παράγοντες περιλάμβαναν προβλήματα στις σχέσεις, σύγχυση της καριέρας τους, οικονομικές δυσκολίες, ανεργία, έλλειψη ικανοποίησης στην εργασία τους, η έλλειψη της ευκαιρίας να προχωρήσουν στις σπουδές τους και η δυσκολία να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις περαιτέρω σπουδών.
Μεγαλώνοντας, οι νέοι άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν προσωπικές και εργασιακές ανάγκες, οι οποίες είναι σε ρευστή κατάσταση και αβέβαιες.
Ήταν προφανές ότι η έλλειψη προόδου σε ένα τομέα θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση σε ένα άλλο.
Όπως για παράδειγμα, η ανικανότητα εύρεσης έμμισθης εργασίας θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την ικανότητα ενός ατόμου να γίνει από εξαρτώμενος έφηβος σε έναν ανεξάρτητο ενήλικα.
Η παραπάνω μελέτη δείχνει την ανάγκη για μία ευρύτερη άποψη συμβουλών σταδιοδρομίας.
Δηλαδή, παροχή συμβουλών η οποία αναγνωρίζει τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, την επιρροή των κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών καθώς και τη σημασία που έχει η βασική στήριξη της στρατηγικής παρέμβασης στην προσωπική και επαγγελματική ικανότητα, όλα μέσα στο πλαίσιο των αλλαγών και των ευκαιριών της εποχής.
Κάποιες στρατηγικές συμβουλές που θα διευκολύνουν την ομαλότερη μετάβαση των εφήβων στην ενήλικη ζωή τους θα εξετάσουμε στο επόμενο άρθρο μας.