Θα ήθελες να είσαι τελειομανής; Μάθε το σωστό τρόπο.
Νέα έρευνα δείχνει ότι το να είσαι τελειομανής δεν είναι πάντα κάτι αρνητικό που προκαλεί άγχος.
Για πρώτη φορά, οι ερευνητές μελέτησαν με προσοχή, όλες τις προηγούμενες μελέτες σχετικά με την τελειομανία και την επαγγελματική εξουθένωση. (Προφανώς υπάρχουν αρκετοί τελειομανείς μεταξύ των ακαδημαϊκών, έτσι δεν είναι;)
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τελειομανείς τείνουν να ορίσουν υψηλές προσωπικές προσδοκίες και συγχρόνως σκληρή αυτοκριτική.
Το πρώτο μέρος, δηλαδή να θέτουν υψηλούς στόχους, είναι ένα χαρακτηριστικό που οι ερευνητές αποκαλούν «υπερβάλω τον εαυτό μου».
Το δεύτερο μέρος, χαρακτηρίζεται από επιμονή και «κόλλημα», ονομάζεται δε «τελειομανείς ανησυχίες» και περιλαμβάνει την τάση να ανησυχούν τα άτομα αυτά μην απογοητεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους.
Είναι η σκοτεινή πλευρά της τελειομανίας που συσσωρεύει τόνους άγχους και τελικά οδηγεί στην υπερκόπωση και στην εξάντληση ειδικά στο γραφείο.
Οι μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα αυτά οδηγούνται στην υπερβολή, ειδικά στην εργασία τους, παρά στον αθλητισμό ή την εκπαίδευση.
Το να στοχεύεις υψηλά δεν είναι κάτι κακό από μόνο του, λένε οι ειδικοί. Είναι το νόημα που δίνει το άτομο στην αδυναμία του να ανταποκριθεί στο στόχο του, αυτό είναι το πρόβλημα.
Οι τελειομανείς που ανησυχούν για τα λάθη τους, ή επειδή απογοήτευσαν άλλους ανθρώπους δεν το βλέπουν σαν μία απομονωμένη αποτυχία, αλλά το βλέπουν σαν μία πλήρη δική τους αποτυχία.
Αλλά υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ομάδα στο μίγμα αυτό: μερικά σχολαστικά άτομα εμφανίζουν μόνο το εξυπηρετικό χαρακτηριστικό τους και την βοήθεια τους για την επίτευξη κάποιου υψηλού στόχου.
Για τους υπόλοιπους ανθρώπους, το να είναι ευέλικτοι σχετικά με τους στόχους τους, βοηθά να ασκούν μία υγιέστερη μορφή τελειομανίας.
Μία καλή ιδέα για να ελαττώσετε την πίεση που ασκείτε στον εαυτό σας όταν αρχίσετε να ανησυχείτε επειδή υστερείτε σε κάποιο έργο είναι: «Σημειώστε τι είναι μία ιδανική απόδοση, μία καλή απόδοση και μία αποδεκτή απόδοση», συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Στη συνέχεια προσέξτε που βρίσκεστε εσείς, δηλαδή μήπως δεν έχετε αρκετό χρόνο, ή τις κατάλληλες πηγές και ορίστε ένα στόχο πιο ρεαλιστικό».
Αυτό όχι μόνο θα συντομεύσει την αναβλητικότητα που απλά έχετε ανάγκη για να μην περάσετε ακόμη μία ώρα στην εργασία αυτή, σαν τελειομανής χαρακτήρας που είστε, αλλά θα βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τα λιγότερο σημαντικά πράγματα από την λίστα αυτών που πρέπει να γίνουν.