Πειθαρχία - Απαραίτητη για κάθε παιδί
Μη φοβάστε την πειθαρχία! Όσο και αν ακούγεται περίεργο η αποτελεσματική πειθαρχία, γλιτώνει το παιδί από πολύ άγχος και διδάσκει τη σωστή συμπεριφορά του παιδιού σε κάθε κατάσταση. Τα παιδιά, είτε το θέλουμε είτε όχι, θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν τα όρια μας, καταφεύγοντας σε «προβληματικές» συμπεριφορές. Αν τους επιτρέπουμε να κάνουν ότι θέλουν, το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να διαιωνίσουμε την αρνητική τους αυτή συμπεριφορά. Άρα, η συμπεριφορά αυτή, πρέπει επειγόντως να σταματήσει.
Πολύ συχνά, τα παιδιά παρουσιάζουν έντονα αρνητικές συμπεριφορές μόνο και μόνο για να μας τραβήξουν την προσοχή και να μας κάνουν να ασχοληθούμε μαζί τους. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι η άγνοια!
Αν δώσουμε σημασία και προσοχή σ’ αυτή τη συμπεριφορά, το πιο πιθανό είναι να ξαναεμφανιστεί. Η προσοχή μας θα πρέπει να στρέφεται ΜΟΝΟ σε καλές συμπεριφορές του παιδιού!
Κάτι πολύ σημαντικό, είναι το να είμαστε σταθεροί σ’ αυτό που προσπαθούμε να επιβάλουμε στο παιδί. Ανεξάρτητα από την προσπάθεια που θα κάνει το παιδί να μας αλλάξει γνώμη, εμείς θα πρέπει να διατηρήσουμε την αρχική μας άποψη μέχρι τέλους, χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης. Ούτε εμείς θα πρέπει να αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα σε αντιφατικά μηνύματα αλλά ούτε και οι γονείς να δίνουν αντιφατικά μεταξύ τους μηνύματα στο παιδί. Η «πολιτική» τους, θα πρέπει να είναι κοινή!!!
Κάτι άλλο, που θα αποτρέψει το παιδί από μια κακή συμπεριφορά, είναι το να διορθώσει το ίδιο, την κατάσταση που δημιούργησε. Αν π.χ. ρίξει επίτηδες το ποτήρι με το γάλα του, θα πρέπει να του δώσουμε ένα σφουγγάρι για να καθαρίσει το τραπέζι και αν χτυπήσει κάποιο άλλο παιδί, θα πρέπει να παρηγορήσει πρώτος το παιδί αυτό.
Έπειτα από μια αρνητική συμπεριφορά το παιδί ενδέχεται να εκδηλώσει θυμό. Το αφήνουμε να εκφράσει το θυμό του, ζητώντας του να μας ζωγραφίσει σε ένα χαρτί αυτό που νιώθει και αφήνουμε το παιδί για λίγο μόνο του να ηρεμήσει. Μετά το ενθαρρύνουμε προς τη σωστή συμπεριφορά.
Όταν το παιδί καταφεύγει σε μια λανθασμένη συμπεριφορά δεν αρκεί μόνο να το σταματάμε, αλλά ταυτόχρονα να του εξηγούμε το λόγο και να του προτείνουμε μια άλλη δραστηριότητα π.χ. αν θέλει να βάψει με μπογιές τον καναπέ, ας του δώσουμε να βάψει με μπογιές ένα χαρτί.
Ρωτάμε τι συνέβη και γιατί. Συζητάμε μαζί τρόπους για να λυθεί το πρόβλημα. Έτσι κάνουμε το παιδί μας υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του. Βέβαια αυτό που οφείλουμε να έχουμε πάνω απ’ όλα με τα παιδιά και πριν εκνευριστούμε είναι ΥΠΟΜΟΝΗ!
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να επιβάλλουμε την πειθαρχία. Επιλέξτε κάποιον απ’ αυτούς ανάλογα με την περίσταση και να είστε σίγουροι ότι θα δείτε εντυπωσιακές αλλαγές στη δυσλειτουργική συμπεριφορά του παιδιού σας.
Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέσα στην οικογένειά σας. Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση: klairhseiradaki@gmail.com